BIJ DE FOTO's:
1 Amstel-reclame in het Grieks op de
vrachtauto's.
2 Een deel van de maquette van de nieuwe
brouwerij annex mouterij in Thessaloniki.
3 De brouwerij in Athene, gezien vanaf de
weg.
4 Nieuwbouw in Thessaloniki.
5 Eén van de uitbreidingen van de brou
werij in Athene: gist/lagertanks in
buitenopstelling.
twee types bruine flessen: de halve-
liter en de een-derde-liter. De mouterij
krijgt uiteindelijk een capaciteit van
21.000 ton gerst per jaar. Het wordt
een statische mouterij, wat betekent,
dat in de eestruimten ook het
kiemproces gaat plaatsvinden. Het
nogal bewerkelijke proces van het uit
ruimen van de kiemkasten en het trans
port naar de eesten wordt hierdoor on
dervangen. Een noviteit, door Heineken
ontwikkeld en voor het eerst toegepast
in deze mouterij, betreft de verwarming
van de lucht, die door de eesten wordt
gevoerd. Deze lucht wordt niet meer
verhit door stoom of door directe ver
branding van olie of gas, maar door
middel van een warmtewisselaar,
waardoor hete olie stroomt.
Men hoopt zowel de brouwerij als de
mouterij in de eerste helft van volgend
jaar in bedrijf te kunnen nemen. Dit
betekent dat de bouw en installatie in
bijzonder korte tijd zullen zijn uitge
voerd. De civiele bouw wordt verricht
door een Griekse aannemingsmaat
schappij naar ontwerp van een Griekse
architect. De technische installaties
worden grotendeels geïmporteerd. In
het bedrijf in Thessaloniki komen onge
veer 80 mensen te werken. In het pro-
duktiebedrijf in Athene werken ruim
300 mensen. In Athene is ook de direc
tie en de verkoopstaf gevestigd.
In Larissa, 360 km ten noorden van
Athene, in welk gebied de meeste gerst
wordt verbouwd, heeft Athenian Bre
wery nog een gerstopslag. Hier staan
8 silo's van 800 ton en 4 van 400 ton.
De gerst wordt hier gereinigd, alvorens
naar de mouterij in Athene vervoerd te
worden.