BIJ DE FOTO's: 1 Amstel-reclame in het Grieks op de vrachtauto's. 2 Een deel van de maquette van de nieuwe brouwerij annex mouterij in Thessaloniki. 3 De brouwerij in Athene, gezien vanaf de weg. 4 Nieuwbouw in Thessaloniki. 5 Eén van de uitbreidingen van de brou werij in Athene: gist/lagertanks in buitenopstelling. twee types bruine flessen: de halve- liter en de een-derde-liter. De mouterij krijgt uiteindelijk een capaciteit van 21.000 ton gerst per jaar. Het wordt een statische mouterij, wat betekent, dat in de eestruimten ook het kiemproces gaat plaatsvinden. Het nogal bewerkelijke proces van het uit ruimen van de kiemkasten en het trans port naar de eesten wordt hierdoor on dervangen. Een noviteit, door Heineken ontwikkeld en voor het eerst toegepast in deze mouterij, betreft de verwarming van de lucht, die door de eesten wordt gevoerd. Deze lucht wordt niet meer verhit door stoom of door directe ver branding van olie of gas, maar door middel van een warmtewisselaar, waardoor hete olie stroomt. Men hoopt zowel de brouwerij als de mouterij in de eerste helft van volgend jaar in bedrijf te kunnen nemen. Dit betekent dat de bouw en installatie in bijzonder korte tijd zullen zijn uitge voerd. De civiele bouw wordt verricht door een Griekse aannemingsmaat schappij naar ontwerp van een Griekse architect. De technische installaties worden grotendeels geïmporteerd. In het bedrijf in Thessaloniki komen onge veer 80 mensen te werken. In het pro- duktiebedrijf in Athene werken ruim 300 mensen. In Athene is ook de direc tie en de verkoopstaf gevestigd. In Larissa, 360 km ten noorden van Athene, in welk gebied de meeste gerst wordt verbouwd, heeft Athenian Bre wery nog een gerstopslag. Hier staan 8 silo's van 800 ton en 4 van 400 ton. De gerst wordt hier gereinigd, alvorens naar de mouterij in Athene vervoerd te worden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 5