in Griekenland Griekenland is één van de snelst groeiende biermarkten in Europa. Er wordt thans iets meer dan 1,5 miljoen hectoliter bier geconsumeerd, waarvan het merk Amstel éénderde voor haar rekening neemt. De bierconsumptie per hoofd van de bevolking is 17 liter. De snelle toename van het bierverbruik wordt voor een deel gezien als een ge volg van een intensievere reclame voor dit produkt, voor een deel ook omdat de prijzen voor wijn - tot nu toe de volksdrank bij uitstek - de laatste ja ren zeer sterk zijn gestegen. Dit heeft ertoe geleid, dat er in de lagere inko mensgroepen steeds meer nieuwe con sumenten bijkomen, terwijl men ook op het platteland van wijn op bier over stapt. Athenian Brewery S.A., waarin Heine- ken een meerderheidsbelang heeft, kan op dit moment slechts met de grootste moeite aan de toenemende vraag naar Amstelbier voldoen. Bij de opening van het bedrijf in 1965 was de capaci teit 100.000 hectoliter, doch het eerste jaar behoefde men deze nog niet ten volle te benutten. In de jaren daarna volgden uitbreidingen elkaar op en thans is de capaciteit 500.000 hectoli ter. Naast de brouwerij werd in 1967 een mouterij gebouwd, die in 1972 werd vergroot tot de huidige capaciteit van ongeveer 6.000 ton gerst per jaar. Deze mouterij verwerkt de uit Grieken land afkomstige gerst. Daarnaast wordt er uit andere Europese landen nog mout geïmporteerd. De Athenian Brewery staat in de stad Egaleon, op enkele tientallen kilome ters van het centrum van Athene in de richting van Pyreus gelegen. In en om Athene concentreerden zich ook de verkopen van Amstelbier. In Thessalo niki, de tweede stad van het land, on geveer 600 km ten noorden van Athe ne, werd de vraag naar Amstelbier ook steeds groter. De hoge transportkosten alsmede het feit, dat de produktie van de brouwerij in Athene gemakkelijk in en rond deze stad kon worden afgezet, waren o.m. redenen om te besluiten ook in Thessaloniki een brouwerij an nex mouterij te bouwen. In de voorstad Sindos werd een indus trieterrein gevonden, waarop men be gin van dit jaar met de bouw is gestart. De opzet van zowel de brouwerij als de mouterij werd gemaakt door Heineken Technisch Beheer te Rotterdam. De begincapaciteit van deze brouwerij is ruim 170.000 hl per jaar, met een uit breidingsmogelijkheid tot 420.000 hl per jaar. Er komt een twee-ketel-brouw huis met een uitslag van 330 hl per brouwsel. Het vergisten en lageren ge schiedt in dezelfde verticale tanks in buitenopstelling. Het worden acht tanks met een inhoud van 660 hl en acht van 990 hl. Er komt één bottellijn met een capaciteit van 24.000 flessen per uur. Men kent in Griekenland ook AMETEA 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 4