in
Griekenland
Griekenland is één van de snelst
groeiende biermarkten in Europa. Er
wordt thans iets meer dan 1,5 miljoen
hectoliter bier geconsumeerd, waarvan
het merk Amstel éénderde voor haar
rekening neemt. De bierconsumptie per
hoofd van de bevolking is 17 liter. De
snelle toename van het bierverbruik
wordt voor een deel gezien als een ge
volg van een intensievere reclame voor
dit produkt, voor een deel ook omdat
de prijzen voor wijn - tot nu toe de
volksdrank bij uitstek - de laatste ja
ren zeer sterk zijn gestegen. Dit heeft
ertoe geleid, dat er in de lagere inko
mensgroepen steeds meer nieuwe con
sumenten bijkomen, terwijl men ook op
het platteland van wijn op bier over
stapt.
Athenian Brewery S.A., waarin Heine-
ken een meerderheidsbelang heeft, kan
op dit moment slechts met de grootste
moeite aan de toenemende vraag naar
Amstelbier voldoen. Bij de opening
van het bedrijf in 1965 was de capaci
teit 100.000 hectoliter, doch het eerste
jaar behoefde men deze nog niet ten
volle te benutten. In de jaren daarna
volgden uitbreidingen elkaar op en
thans is de capaciteit 500.000 hectoli
ter. Naast de brouwerij werd in 1967
een mouterij gebouwd, die in 1972
werd vergroot tot de huidige capaciteit
van ongeveer 6.000 ton gerst per jaar.
Deze mouterij verwerkt de uit Grieken
land afkomstige gerst. Daarnaast
wordt er uit andere Europese landen
nog mout geïmporteerd.
De Athenian Brewery staat in de stad
Egaleon, op enkele tientallen kilome
ters van het centrum van Athene in de
richting van Pyreus gelegen. In en om
Athene concentreerden zich ook de
verkopen van Amstelbier. In Thessalo
niki, de tweede stad van het land, on
geveer 600 km ten noorden van Athe
ne, werd de vraag naar Amstelbier ook
steeds groter. De hoge transportkosten
alsmede het feit, dat de produktie van
de brouwerij in Athene gemakkelijk in
en rond deze stad kon worden afgezet,
waren o.m. redenen om te besluiten
ook in Thessaloniki een brouwerij an
nex mouterij te bouwen.
In de voorstad Sindos werd een indus
trieterrein gevonden, waarop men be
gin van dit jaar met de bouw is gestart.
De opzet van zowel de brouwerij als de
mouterij werd gemaakt door Heineken
Technisch Beheer te Rotterdam. De
begincapaciteit van deze brouwerij is
ruim 170.000 hl per jaar, met een uit
breidingsmogelijkheid tot 420.000 hl
per jaar. Er komt een twee-ketel-brouw
huis met een uitslag van 330 hl per
brouwsel. Het vergisten en lageren ge
schiedt in dezelfde verticale tanks in
buitenopstelling. Het worden acht
tanks met een inhoud van 660 hl en
acht van 990 hl. Er komt één bottellijn
met een capaciteit van 24.000 flessen
per uur. Men kent in Griekenland ook
AMETEA
4