Coebergh. Lekker
De pluk.
De Bessenjenever van Coebergh heeft
een grote vermaardheid. Zoals de
nieuwe haring de kenners doet water
tanden, zo genieten de echte bessen
jeneverliefhebbers van de 'Nieuwe
Oogst' van Coebergh. Rond half
augustus breekt die tijd weer aan en
dat betekent dat half juli de pluk van
zwarte bessen in volle gang is.
De bessenjenever neemt in de gedistil-
leerdconsumptie in Nederland een der
Een kistje rode bessen.
de plaats in achter jonge jenever en
vieux. Bij Coebergh verwerkt men voor
dit kwaliteitsprodukt twee soorten
zwarte bessen, de Willingtons XXX en
de Rondknop, die beide zeer veel sap
in zich dragen. De bessen groeien in
West-Brabant, op de Zeeuwse Eilan
den en in het gebied tussen Sittard en
Venlo.
De teelt van zwarte bessen is geen
eenvoudige zaak. De vrucht groeit aan
struiken van ongeveer anderhalve
meter hoogte en zit verborgen onder
het bladerdek. De struiken zijn erg
gevoelig voor nachtvorst en wanneer
deze in het voorjaar optreedt, gaat
vaak een deel van de verwachte oogst
verloren. Do bessen moeten met de
hand geplukt worden om ze niet te
beschadigen. Ook moet het steeltje
aan de bes bevestigd blijven, omdat
dit later mede het aroma bepaalt.
De bessen worden in kistjes met een
inhoud van 5 of 10 kilo naar de veiling
gebracht, waar een commissionair
deze voor Coebergh in grote hoeveel
heden tegelijk koopt. Het transport
naar de distilleerderij in Schiedam ge
schiedt per vrachtauto. Ten tijde van
Via een lopende band worden de bessen naar de
goot op het dak gevoerd.
de campagne plaatst men over het dak
van de distilleerderij een houten goot
met lopende band, zodat de bessen de
betonnen tanks bereiken. Deze reser
voirs zijn aan de binnenzijde met glas
bekleed. Ze worden voor ongeveer
tweederde gevuld met bessen, waarna
men alcohol van 40 procent toevoegt.
De alcohol gaat door de schil van de
bes heen en krijgt na enige 'percola-
ties' (te vergelijken met het vroegere
systeem van koffiezetten, waarbij het
koffiewater enkele malen door het
koffiedik wordt gevoerd) de smaak en
het aroma, die de basis vormen voor
de bessenjenever van Coebergh.
Ook dit jaar zal de 'Nieuwe Ooost'
met een reclamecampagne worden be
geleid. Een voorbeeld van een dag
bladadvertentie hebben we verwerkt in
de kop van dit artikel. Het etiket van
de Coebergh-fles draagt in de periode
van half augustus tot eind september
de toevoeging 'Nieuwe Oogst', zodat
het voor iedereen duidelijk is dat de
sprankelende bessenjenever er weer is.
De goot op het dak.
9