5 schillende firma's geleverd, dit in tegenstelling tot andere colonnes in onze produktiebedrijven, die veelal als geheel van één leverancier afkomstig zijn. Volgen we het vulproces van het begin tot het eind, dan komen we de volgen de onderdelen tegen: de op pallets gestapelde lege emballage wordt met vorkheftrucks op een aanvoerbaan ge plaatst. Dat gebeurt in het magazijn 'vol en leeg goed', aan de oostzijde van de bottelarijhal. Van daar gaan de pallets (elk met 6 lagen van 10 krat ten) naar de 'depalletizer', die de krat ten verdeelt over 6 banen. Hierna pas seren ze een ontkurkingsmachine, die de kroonkurken, die door de consument weer op de lege flessen zijn geplaatst, verwijdert Vroeger gebeurde dit met de hand, maar de snelheid, waarmee deze nieuwe colonne draait, maakt dat onmogelijk. Vandaar dat er nu een pen met een weerhaak door de kroonkurk wordt gestoken, die de sluiting er ge makkelijk afwipt. De kratten met lege flessen komen ver volgens in de uitpakkers, waarvan er twee staan opgesteld. Per keer wor den in elke uitpakker negen kratten geleegd. De krat gaat dan verder naar de krattenkeerder, waarin deze gekan teld wordt om flessen van een ander type en glasscherven te verwijderen. Een spoelmachine zorgt ervoor, dat de krat weer piekfijn in de volgende fase terecht komt. De fles is inmiddels in de spoelmachi ne aangekomen en beweegt zich in on geveer 25 minuten van begin naar eind Hierna wordt electronisch gecontro leerd of de fles schoon is. De capaci teit van de spoelmachine ligt 10% hoger dan die van de vulmachine, zo dat men geen tekort aan lege flessen hoeft te hebben Brede bufferbanen vangen de flessen kort vóór de vul machine op. In de colonne van Zoeterwoude zijn vier vulmachines opgenomen. Elke machine is uitgerust met 90 vulkranen Per minuut worden door elke eenheid 625 flessen gevuld, hetgeen gebeurt met een snelheid, die voor het oog nog maar nauwelijks te volgen is. Nieuw aan deze machine is, dat wanneer er bij het vullen van de flessen iets mis mocht gaan, dit nagenoeg direct ge constateerd wordt door de machine men gaan proefdraaien met gedeeltes zelf, waarna deze onmiddellijk stopt. De aanvoer van kroonkurken geschiedt pneumatisch, dat wil zeggen, dat de kroonkurken vanuit een centrale opslag naar de vulmachines worden geblazen. De machines controleren ook of de kroonkurken de flessen wel goed af sluiten. Vervolgens gaan de volle fles sen naar de pasteuriseermachine, die een doorlooptijd van 48 minuten heeft. In de colonne zijn twee van deze 'pas- teurs' opgenomen. Wanneer de flessen de pasteur verlaten hebben, volgt een electronische controle op het bierni veau in de flessen Flesjes, die te wei nig bier bevatten, worden automatisch uitgestoten en via een aparte baan naar een bufferplaats geleid. Gelijk tijdig met de controle op de inhoud, wordt nogmaals nagegaan of de slui ting goed op de fles zit. Zes etiketteermachines zorgen er ver volgens voor dat de flessen van een etiket worden voorzien. Ook hier stopt de machine wanneer er iets mis is ge gaan. Volle flessen en lege kratten be reiken nu de inpakkers, waarvan er in Zoeterwoude ook weer twee zijn. Wan-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 5