5
schillende firma's geleverd, dit in
tegenstelling tot andere colonnes in
onze produktiebedrijven, die veelal als
geheel van één leverancier afkomstig
zijn.
Volgen we het vulproces van het begin
tot het eind, dan komen we de volgen
de onderdelen tegen: de op pallets
gestapelde lege emballage wordt met
vorkheftrucks op een aanvoerbaan ge
plaatst. Dat gebeurt in het magazijn
'vol en leeg goed', aan de oostzijde
van de bottelarijhal. Van daar gaan de
pallets (elk met 6 lagen van 10 krat
ten) naar de 'depalletizer', die de krat
ten verdeelt over 6 banen. Hierna pas
seren ze een ontkurkingsmachine, die
de kroonkurken, die door de consument
weer op de lege flessen zijn geplaatst,
verwijdert Vroeger gebeurde dit met
de hand, maar de snelheid, waarmee
deze nieuwe colonne draait, maakt dat
onmogelijk. Vandaar dat er nu een pen
met een weerhaak door de kroonkurk
wordt gestoken, die de sluiting er ge
makkelijk afwipt.
De kratten met lege flessen komen ver
volgens in de uitpakkers, waarvan er
twee staan opgesteld. Per keer wor
den in elke uitpakker negen kratten
geleegd. De krat gaat dan verder naar
de krattenkeerder, waarin deze gekan
teld wordt om flessen van een ander
type en glasscherven te verwijderen.
Een spoelmachine zorgt ervoor, dat de
krat weer piekfijn in de volgende fase
terecht komt.
De fles is inmiddels in de spoelmachi
ne aangekomen en beweegt zich in on
geveer 25 minuten van begin naar eind
Hierna wordt electronisch gecontro
leerd of de fles schoon is. De capaci
teit van de spoelmachine ligt 10%
hoger dan die van de vulmachine, zo
dat men geen tekort aan lege flessen
hoeft te hebben Brede bufferbanen
vangen de flessen kort vóór de vul
machine op.
In de colonne van Zoeterwoude zijn
vier vulmachines opgenomen. Elke
machine is uitgerust met 90 vulkranen
Per minuut worden door elke eenheid
625 flessen gevuld, hetgeen gebeurt
met een snelheid, die voor het oog nog
maar nauwelijks te volgen is. Nieuw
aan deze machine is, dat wanneer er
bij het vullen van de flessen iets mis
mocht gaan, dit nagenoeg direct ge
constateerd wordt door de machine
men gaan proefdraaien met gedeeltes
zelf, waarna deze onmiddellijk stopt.
De aanvoer van kroonkurken geschiedt
pneumatisch, dat wil zeggen, dat de
kroonkurken vanuit een centrale opslag
naar de vulmachines worden geblazen.
De machines controleren ook of de
kroonkurken de flessen wel goed af
sluiten. Vervolgens gaan de volle fles
sen naar de pasteuriseermachine, die
een doorlooptijd van 48 minuten heeft.
In de colonne zijn twee van deze 'pas-
teurs' opgenomen. Wanneer de flessen
de pasteur verlaten hebben, volgt een
electronische controle op het bierni
veau in de flessen Flesjes, die te wei
nig bier bevatten, worden automatisch
uitgestoten en via een aparte baan
naar een bufferplaats geleid. Gelijk
tijdig met de controle op de inhoud,
wordt nogmaals nagegaan of de slui
ting goed op de fles zit.
Zes etiketteermachines zorgen er ver
volgens voor dat de flessen van een
etiket worden voorzien. Ook hier stopt
de machine wanneer er iets mis is ge
gaan. Volle flessen en lege kratten be
reiken nu de inpakkers, waarvan er in
Zoeterwoude ook weer twee zijn. Wan-