r d;
dr
I.M
'eic
dig
fei
001
!esl
ror
in
md
tig'
eer
gei
abi
one
dt
d<
ex
anc
pa
ier
1
Een ingemetselde brouwketel.
2
Het Roeischip.
3
De helderbier-filter.
4
De oven onder de brouwketel.
5
Takel om de biervaten uit de kelder
te halen.
6
De schrootmolen.
HORN
Op 1 oktober van het vorig jaar werd de
toen 160 jaar oude brouwerij 'De Kroon'
in het Limburgse Horn (bij Roermond)
gesloten. Vijf generaties van de familie
Huyben hebben het bloeiende bedrijf ge
leid totdat Elbert Huyben in 1965 de brou
werij verkocht aan de Amstel Brouwerij.
Aanvankelijk werd er voor de café's in
Horn en naaste omgeving nog wel Huyben-
bier gebrouwen, maar na verloop van
enige tijd ging men over tot het produce
ren van verschillende typen Amstel-bier,
zoals Oud Bruin, Malta en Stout.
In 1968, toen Elbert Huyben er 40 actieve
brouwersjaren op had zitten, nam de
levenslustige Limburger afscheid met
een grandioos feest, dat hij de plaatselijke
burgerij aanbood. Nu, in 1973, ligt de
brouwerij geheel stil. De brouwketels zijn
verzegeld en de deuren zijn vergrendeld.
Alleen in de bijgebouwen aan de Dorps
straat 25 is nog de B.V. Drankenhandel
Huyben, een van onze eigen drankenhan
dels, gevestigd.
Met de sluiting van 'Horn' is een van de
meest romantische brouwerijtjes van
Nederland verdwenen. Alles was er even
knus en gezellig. Met name het pittoreske
brouwhuis met een ingemetselde brouw
ketel, waaronder nog een kolenvuur werd
gestookt, straalde een sfeer uit van lang-
vervlogen tijden.
Wat in 1813 door Theodorus Huyben was
begonnen als een soort 'gemengd bedrijf',
d.w.z. deels brouwerij, deels boerderij,
groeide uit tot een brouwerij, die in Lim
burg best gezien mocht worden en die
goed was voor een jaarproductie van on
geveer 17.000 hectoliter. Naast het
Huyben-bier maakte men er de 'Horner
Jager', een type zwaar bier. Dat de brou
wer in die dagen ook een plaatselijke
autoriteit was, blijkt uit de geschiedschrij
ving, waarin valt te lezen, dat zowel de
vader als de grootvader van Elbert Huy
ben burgemeester van Horn zijn geweest.
13