Ll
V
Traditiegetrouw wordt er in de maan
den november en december bokbier op
de markt gebracht. Het is een wat on
gewoon biertje, prachtig robijnrood van
kleur en met een heel apart aroma. In
vroeger jaren werd het veel gedronken,
maar sinds pilsener bier de overhand
heeft gekregen, is het wat in de verge
telheid geraakt. We krijgen echter
steeds meer te maken met een hang
naar vroeger. Heel wat oude zaken
worden weer in ere hersteld. Zo is het
ook met het bokbier. Vooral de jonge
ren van vandaag kan men meer en
meer tot de liefhebbers gaan rekenen.
Er is derhalve dit jaar wat meer rucht
baarheid aan het weer op de markt
zijn van bokbier gegeven. Er is een
prachtig nieuw etiket ontwikkeld, zo
wel voor Heineken als voor Amstel. De
Bierkoets, de Variomaton, de A-Ford
en een vrachtauto met daarop een
7.000 litervat zijn helemaal in het teken
van bokbier geplaatst en maken spe
ciale routes door het land. En op de
radio (Veronica en Noordzee) zijn in
de maand november bokbier-spots uit
gezonden.
Duister is het verleden van het bokbier.
Velen hebben zich gebogen over zijn
geschiedenis, die geheel gehuld is in
de nevelen van vage verhalen en ge
ruchten. Veel is er over geschreven,
maar langzamerhand komt men toch
tot de overtuiging dat men het raadsel
van de herkomst van het bokbier heeft
opgelost. En als men dan het ware
relaas over het ontstaan ervan heeft
gelezen, dan komt men tot de overtui
ging dat het inderdaad een heel spe
ciaal bier is.
In de streek rond Hannover ligt een
kleine stad, die nog veel van haar mid
deleeuws karakter heeft behouden.
Vroeger was deze plaats, Einbeck, be
roemd om het bier dat er werd gebrou
wen. Dat was van een dermate bijzon
dere kwaliteit, dat het in geheel Duits
land als een delicatesse werd be
schouwd en dat wil toch heel wat zeg-
12