1 Het moderne bedieningspaneel in de siroophal. 2 De vulmachine van colonne III. 3 De suikertankauto bij de siroophal. 4 Een overzicht van de nieuwe colonne VI. De productie van vruchtenlimonades en limonade-gazeuses verloopt in grote lijnen als volgt. Het water komt uit eigen bronnen en wordt speciaal be handeld om het geschikt te maken. De belangrijkste handelingen hierbij zijn ontijzering, ontharding, chloreren en dechloreren, teneinde water te krijgen van voldoende micro-biologische kwali teit. Suikersiroop wordt gemaakt door het oplossen van kristalsuiker in warm water (80°), gevolgd door filtratie en koeling (20°). Citroenzuur in vaste vorm wordt opgelost in water tot een vastgestelde sterkte. De smaakstoffen (compounds of essences) worden be trokken van derden en zijn grotendeels samengesteld uit concentraten van vruchten. Al deze grondstoffen zijn in de siroophal in voorraadtanks aan wezig. In de siroophal worden deze componenten in mengtanks gemengd tot een basissiroop. Tijdens het vul- proces wordt hieruit limonade vervaar digd door het toevoegen van water en koolzuur. De productie van de basis siroop geschiedt volledig automatisch door middel van een geprogrammeerde besturing, bediend door slechts één man. Deze is in staat middels een cen traal bedieningspaneel gelijktijdig vijf soorten siroop samen te stellen. De basissiroop wordt verpompt naar de bottelcolonne. In tegenstelling tot de bottelarijmachines in bierbrouwe rijen zijn de bottelcolonnes in de fris- 4 drankenindustrie uitgerust met appara tuur, waarin vlak voor het afvullen de siroop en het productwater in een vaste verhouding worden gemengd tot E. Andere dranken: 2 Buiten de bovengenoemde categorieën vallen nog twee dranken, die door Vrumona gebracht worden, t.w. Royal Club sodawater, een sterk koolzuur houdend tafelwater, en Fosco, een chocolademelk. Samenvattend mag gesteld worden, dat Vrumona in haar assortiment een zo breed mogelijk areaal van smaken en typen nastreeft en dat dit streven in de toekomst nog geïntensiveerd zal worden. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 9