1 Het moderne bedieningspaneel in de
siroophal.
2 De vulmachine van colonne III.
3 De suikertankauto bij de siroophal.
4 Een overzicht van de nieuwe colonne VI.
De productie van vruchtenlimonades
en limonade-gazeuses verloopt in grote
lijnen als volgt. Het water komt uit
eigen bronnen en wordt speciaal be
handeld om het geschikt te maken. De
belangrijkste handelingen hierbij zijn
ontijzering, ontharding, chloreren en
dechloreren, teneinde water te krijgen
van voldoende micro-biologische kwali
teit. Suikersiroop wordt gemaakt door
het oplossen van kristalsuiker in warm
water (80°), gevolgd door filtratie en
koeling (20°). Citroenzuur in vaste
vorm wordt opgelost in water tot een
vastgestelde sterkte. De smaakstoffen
(compounds of essences) worden be
trokken van derden en zijn grotendeels
samengesteld uit concentraten van
vruchten. Al deze grondstoffen zijn in
de siroophal in voorraadtanks aan
wezig. In de siroophal worden deze
componenten in mengtanks gemengd
tot een basissiroop. Tijdens het vul-
proces wordt hieruit limonade vervaar
digd door het toevoegen van water en
koolzuur. De productie van de basis
siroop geschiedt volledig automatisch
door middel van een geprogrammeerde
besturing, bediend door slechts één
man. Deze is in staat middels een cen
traal bedieningspaneel gelijktijdig vijf
soorten siroop samen te stellen.
De basissiroop wordt verpompt naar
de bottelcolonne. In tegenstelling tot
de bottelarijmachines in bierbrouwe
rijen zijn de bottelcolonnes in de fris- 4
drankenindustrie uitgerust met appara
tuur, waarin vlak voor het afvullen de
siroop en het productwater in een
vaste verhouding worden gemengd tot
E. Andere dranken: 2
Buiten de bovengenoemde categorieën
vallen nog twee dranken, die door
Vrumona gebracht worden, t.w. Royal
Club sodawater, een sterk koolzuur
houdend tafelwater, en Fosco, een
chocolademelk.
Samenvattend mag gesteld worden,
dat Vrumona in haar assortiment een
zo breed mogelijk areaal van smaken
en typen nastreeft en dat dit streven in
de toekomst nog geïntensiveerd zal
worden.
9