7
ste, volautomatische installaties. Om
enig inzicht te geven in de typen dran
ken, die in het Vrumonapakket (zie
linksonder) voorkomen zal een in
deling, zoals de Nederlandse Waren
wet die kent, verhelderend werken. De
Warenwet (opgezet om oneerlijke con
currentie tegen te gaan en ook om de
consument voor gevaarlijke stoffen te
beschermen) kent de volgende cate
gorieën:
A. Vruchtensappen:
dit zijn producten, die voor 100 of vrij
wel 100% bestaan uit het natuurlijke,
uit de betreffende vrucht onttrokken
sap. Aan deze sappen mag hoogstens
wat onttrokken zijn, doch niets worden
toegevoegd, en het soortelijk gewicht
moet per type sap aan bepaalde mini
mumeisen voldoen. Zoals gebruikelijk
bestaan hierop enkele uitzonderingen
waarop we hierna terugkomen. Het
huidige Vrumona-assortiment kent de
volgende vruchtensappen: Appelsap,
Jus d'orange, Tomatensap, Tomaten-
cocktail, Druivensap rood en Druiven
sap wit, allen onder het merk B3.
- Appelsap wordt bereid uit appelen
door deze te kneuzen en te persen.
Hierna wordt de vloeistof enzymatisch
bewerkt om in een later stadium even
tueel optredende uitvlokkingen te voor
komen. Dit omdat de consument een
helder appelsap verlangt. Aan dit sap
wordt dus niets toegevoegd.
- Jus d'orange wordt in principe op
dezelfde wijze bereid, doch na men
ging van verschillende typen sap (af
komstig uit verschillende gebieden van
de wereld), wordt 3% kristalsuiker
toegevoegd. Deze toevoeging staat op
het etiket vermeld.
- Tomatensap wordt bereid uit toma
ten door het sap te scheiden van de
ruwe vezel, de pitten en de schil,
waarna een zodanige hoeveelheid keu
kenzout wordt toegevoegd, dat de con
sument het product niet als flauw er
vaart. Door de consument kunnen naar
wens nog toevoegingen worden ge
daan. De toevoeging van zout behoeft
niet te worden vermeld op de verpak
king.
- Tomatencocktail wordt op dezelfde
wijze gemaakt, maar de hoeveelheid
keukenzout is hierin groter, terwijl
daarnaast kruiden als peper en ui zijn
toegevoegd. Dit product mag alleen in
de handel worden gebracht onder de
naam 'gekruid tomatensap', hetgeen
op het etiket moet worden vermeld.
- Druivensap wordt bereid uit druiven
van sub-tropische oorsprong. Het sap
verkrijgt men door scheiding van de
schil, de pitten en de vezel van de
vloeistof. Vervolgens verloopt het pro
ces als dat van appelsap.
B. Vruchtendranken:
dit zijn producten, bestaande uit een
bepaald percentage vruchtensap, ge
mengd met water en naar smaak voor
zien van kristalsuiker. De Warenwet-
eisen houden in, dat het percentage
vruchtensap moet liggen tussen 35 en
50% minimaal (b.v. voor sinaasappel
drank op min. 50% en voor zwarte
bessendrank op min. 35% Deze per
centages zijn vastgesteld aan de hand
van de drinkbaarheid van de sapver-
dunningen. Overigens moet in vruchten
dranken een percentage suiker voor
komen van tussen 10 en 20% en
mogen er geen conserveringsmiddelen
aanwezig zijn. De vruchtendranken in
het Vrumona-assortiment zijn: Abriko-
zennectar, Perzikennectar en Peren-
nectar, allen onder het merk B3. Deze
drie producten worden bereid uit ge
malen, van vaste bestanddelen ontdane
vruchten uit sub-tropische gebieden.
Ze zijn vermengd met water en kristal
suiker. De bijnaam 'nectar' is voor
deze producten gekozen om aan te
geven dat de totale vrucht en niet al
leen het sap uit de vrucht verwerkt is.
C. Vruchtenlimonades:
dit zijn al dan niet koolzuurhoudende
mengsels van vruchtensap, kristal
suiker, zuur en water. De Nederlandse
Warenwet eist voor deze producten
minimaal 10% vruchtensap, minimaal
8 en maximaal 15% suiker, geen
Een heftruck transporteert een pallet met frisdranken.