7 ste, volautomatische installaties. Om enig inzicht te geven in de typen dran ken, die in het Vrumonapakket (zie linksonder) voorkomen zal een in deling, zoals de Nederlandse Waren wet die kent, verhelderend werken. De Warenwet (opgezet om oneerlijke con currentie tegen te gaan en ook om de consument voor gevaarlijke stoffen te beschermen) kent de volgende cate gorieën: A. Vruchtensappen: dit zijn producten, die voor 100 of vrij wel 100% bestaan uit het natuurlijke, uit de betreffende vrucht onttrokken sap. Aan deze sappen mag hoogstens wat onttrokken zijn, doch niets worden toegevoegd, en het soortelijk gewicht moet per type sap aan bepaalde mini mumeisen voldoen. Zoals gebruikelijk bestaan hierop enkele uitzonderingen waarop we hierna terugkomen. Het huidige Vrumona-assortiment kent de volgende vruchtensappen: Appelsap, Jus d'orange, Tomatensap, Tomaten- cocktail, Druivensap rood en Druiven sap wit, allen onder het merk B3. - Appelsap wordt bereid uit appelen door deze te kneuzen en te persen. Hierna wordt de vloeistof enzymatisch bewerkt om in een later stadium even tueel optredende uitvlokkingen te voor komen. Dit omdat de consument een helder appelsap verlangt. Aan dit sap wordt dus niets toegevoegd. - Jus d'orange wordt in principe op dezelfde wijze bereid, doch na men ging van verschillende typen sap (af komstig uit verschillende gebieden van de wereld), wordt 3% kristalsuiker toegevoegd. Deze toevoeging staat op het etiket vermeld. - Tomatensap wordt bereid uit toma ten door het sap te scheiden van de ruwe vezel, de pitten en de schil, waarna een zodanige hoeveelheid keu kenzout wordt toegevoegd, dat de con sument het product niet als flauw er vaart. Door de consument kunnen naar wens nog toevoegingen worden ge daan. De toevoeging van zout behoeft niet te worden vermeld op de verpak king. - Tomatencocktail wordt op dezelfde wijze gemaakt, maar de hoeveelheid keukenzout is hierin groter, terwijl daarnaast kruiden als peper en ui zijn toegevoegd. Dit product mag alleen in de handel worden gebracht onder de naam 'gekruid tomatensap', hetgeen op het etiket moet worden vermeld. - Druivensap wordt bereid uit druiven van sub-tropische oorsprong. Het sap verkrijgt men door scheiding van de schil, de pitten en de vezel van de vloeistof. Vervolgens verloopt het pro ces als dat van appelsap. B. Vruchtendranken: dit zijn producten, bestaande uit een bepaald percentage vruchtensap, ge mengd met water en naar smaak voor zien van kristalsuiker. De Warenwet- eisen houden in, dat het percentage vruchtensap moet liggen tussen 35 en 50% minimaal (b.v. voor sinaasappel drank op min. 50% en voor zwarte bessendrank op min. 35% Deze per centages zijn vastgesteld aan de hand van de drinkbaarheid van de sapver- dunningen. Overigens moet in vruchten dranken een percentage suiker voor komen van tussen 10 en 20% en mogen er geen conserveringsmiddelen aanwezig zijn. De vruchtendranken in het Vrumona-assortiment zijn: Abriko- zennectar, Perzikennectar en Peren- nectar, allen onder het merk B3. Deze drie producten worden bereid uit ge malen, van vaste bestanddelen ontdane vruchten uit sub-tropische gebieden. Ze zijn vermengd met water en kristal suiker. De bijnaam 'nectar' is voor deze producten gekozen om aan te geven dat de totale vrucht en niet al leen het sap uit de vrucht verwerkt is. C. Vruchtenlimonades: dit zijn al dan niet koolzuurhoudende mengsels van vruchtensap, kristal suiker, zuur en water. De Nederlandse Warenwet eist voor deze producten minimaal 10% vruchtensap, minimaal 8 en maximaal 15% suiker, geen Een heftruck transporteert een pallet met frisdranken.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 7