de vereiste samenstelling en er tevens
de koolzuur aan wordt toegevoegd. De
apparatuur bestaat in principe uit:
1e een menginrichting voor siroop en
productwater; bij Vrumona is dit een
electronisch bestuurd apparaat, dat op
zeer nauwkeurige wijze de mengver-
houding tot stand brengt;
2e een platenpasteur, waarin de vruch
tenlimonade wordt gepasteuriseerd bij
ongeveer 80° Celsius;
3e een zogenaamde carbocooler, waar
in de limonade wordt gekoeld tot circa
2° C en waarin tevens de toevoeging
van de koolzuur plaatsvindt.
Voor het overige lijken de bottelcolon
nes bij de frisdrankenindustrie spre
kend op die bij de brouwerijen. Alleen
de sluitmachines wijken nog wel eens
af, omdat er vrij veel flestypen met
schroefsluiting zijn.
In de bottelarij te Bunnik staan vier
bottellijnen, terwijl een vijfde zover
gereed is, dat het proefdraaien is be
gonnen. De vulmachine voor 30.000
literflessen per uur is de grootste in
het Heineken-concern. De machine
heeft 136 vulkranen en een diameter
van 5 meter. Daarnaast is de bottel
colonne van 80.000 kleine flesjes per
uur momenteel de snelst lopende co
lonne in het gehele concern. In Bergen
op Zoom, waar uitsluitend de B3 pro
ducten worden gemaakt, staan twee
bottelcolonnes. De productie van
vruchtensappen, vruchtendranken en
nectars brengt met zich mee, dat men
hier is ingericht op de verwerking van
vers fruit, zoals appelen en tomaten.
Andere grondstoffen, zoals abrikozen-
en perzikensap worden geïmporteerd,
teneinde hier verder verwerkt te wor
den.
Momenteel is men bij Vrumona bezig
met een programma van vergaande
standaardisatie van haar verpakkingen.
Op dit moment bedraagt het aantal
door Vrumona geleverde soorten ver
pakking circa 70. Voor grote flessen
zal worden gestandaardiseerd op liter
flessen met schroefsluiting, voor kleine
flessen op de 200 cc fles Alleen de
Pepsi-Cola flessen vormen hierop een
uitzondering.
10