de vereiste samenstelling en er tevens de koolzuur aan wordt toegevoegd. De apparatuur bestaat in principe uit: 1e een menginrichting voor siroop en productwater; bij Vrumona is dit een electronisch bestuurd apparaat, dat op zeer nauwkeurige wijze de mengver- houding tot stand brengt; 2e een platenpasteur, waarin de vruch tenlimonade wordt gepasteuriseerd bij ongeveer 80° Celsius; 3e een zogenaamde carbocooler, waar in de limonade wordt gekoeld tot circa 2° C en waarin tevens de toevoeging van de koolzuur plaatsvindt. Voor het overige lijken de bottelcolon nes bij de frisdrankenindustrie spre kend op die bij de brouwerijen. Alleen de sluitmachines wijken nog wel eens af, omdat er vrij veel flestypen met schroefsluiting zijn. In de bottelarij te Bunnik staan vier bottellijnen, terwijl een vijfde zover gereed is, dat het proefdraaien is be gonnen. De vulmachine voor 30.000 literflessen per uur is de grootste in het Heineken-concern. De machine heeft 136 vulkranen en een diameter van 5 meter. Daarnaast is de bottel colonne van 80.000 kleine flesjes per uur momenteel de snelst lopende co lonne in het gehele concern. In Bergen op Zoom, waar uitsluitend de B3 pro ducten worden gemaakt, staan twee bottelcolonnes. De productie van vruchtensappen, vruchtendranken en nectars brengt met zich mee, dat men hier is ingericht op de verwerking van vers fruit, zoals appelen en tomaten. Andere grondstoffen, zoals abrikozen- en perzikensap worden geïmporteerd, teneinde hier verder verwerkt te wor den. Momenteel is men bij Vrumona bezig met een programma van vergaande standaardisatie van haar verpakkingen. Op dit moment bedraagt het aantal door Vrumona geleverde soorten ver pakking circa 70. Voor grote flessen zal worden gestandaardiseerd op liter flessen met schroefsluiting, voor kleine flessen op de 200 cc fles Alleen de Pepsi-Cola flessen vormen hierop een uitzondering. 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 10