dat men dezelfde grondstoffen ge bruikt. Dit komt zowel door het water, de turf, als door de ligging van het bedrijf. Het kan gebeuren dat twee distilleerderijen, die op een steenworp van elkaar liggen, elk een geheel ver schillende moutwhisky brengen. Het is de kunst van de blenders (men gers) om door het samenvoegen van tientallen whiskies van allerlei her komst een harmonieus en altijd gelijk blijvend geheel te krijgen, waardoor men een merk groot kan maken. Op vallend is het, dat zelfs de concurre rende distilleerderijen van elkaar ko pen. De whiskies, die men gewend te te drinken, zijn bijna alle Blended Whis kies. Dit betekent, dat aan de mout whisky een hoeveelheid grainwhisky is toegevoegd, die voor een zekere licht heid zorgt. Grainwhisky wordt namelijk van graan gestookt in Patent Stills, een uitvinding van de belastingambte naar Coffey. Men stookt hier de whisky in een con tinu proces en bereikt daardoor een veel hoger alcoholpercentage, waar door de uiteindelijke drank zeer licht van smaak en geur wordt. Het was de distillateur Usher, die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw ontdekte, dat men door het toevoegen van deze grainwhisky, die voordien slechts als een nieuwerwets onbruik baar produkt werd beschouwd, een veel drinkbaarder whisky kreeg. Wanneer de whiskies geblend (ver mengd) zijn, laat men ze nog een tijd lang op fust om ze te laten 'trouwen', waardoor men een harmonieus geheel bereikt. Ma een drietal jaren op fust, is de whisky gereed om verzonden te wor den. nadat hij eerst op het normale alcoholgehalte van 43% is gebracht. Door het feit dat de Schotse whisky over de gehele wereld een zeer popu laire drank is geworden, is de export van Schotse whisky van groot belang voor de Britse economie. De export van Schotse whisky begon omstreeks het jaar 1890, met name naar de Britse koloniën. Na de opheffing van de 'Prohibition' in 1933 in de Verenigde Staten werd deze markt na korte tijd het belang rijkste exportgebied voor Schotse whisky. De Tweede Wereldoorlog heeft de grote stoot gegeven tot de export van Schotse whisky naar het Europese vasteland. In 1970 werd een hoeveel heid van ruim 372 miljoen liter Schotse whisky geëxporteerd. Van deze hoe veelheid ging iets meer dan 59% naar de Verenigde Staten. Men verwacht, dat de export van Schotse whisky de komende jaren ge middeld 6 a 8% per jaar zal groeien. Van de totale Schotse whisky-produk- tie wordt meer dan 85% geëxpor teerd; 15% wordt in Groot-Brittannië geconsumeerd. Bij de foto's: 1 De rijping van de whisky vindt plaats in eikenhouten vaten. 2 Een distilleerderij in het typische Schot se landschap. 3 Het vuur van de eest wordt met turf ge stookt. 4 Het still house, waar de distilleerketels, afwisselend een Wash Still en een Spirit Still, staan opgesteld. In Nederland werd in 1970 een hoe- 3 veelheid van ruim 2 miljoen liter Schot se whisky geïmporteerd. Wanneer men dit cijfer projecteert op de totale im port van gedistilleerde dranken in Nederland, dan betekent dit, dat de Schotse whisky ruim 21% daarvan voor zijn rekening neemt.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 11