dat men dezelfde grondstoffen ge
bruikt. Dit komt zowel door het water,
de turf, als door de ligging van het
bedrijf. Het kan gebeuren dat twee
distilleerderijen, die op een steenworp
van elkaar liggen, elk een geheel ver
schillende moutwhisky brengen.
Het is de kunst van de blenders (men
gers) om door het samenvoegen van
tientallen whiskies van allerlei her
komst een harmonieus en altijd gelijk
blijvend geheel te krijgen, waardoor
men een merk groot kan maken. Op
vallend is het, dat zelfs de concurre
rende distilleerderijen van elkaar ko
pen. De whiskies, die men gewend te te
drinken, zijn bijna alle Blended Whis
kies. Dit betekent, dat aan de mout
whisky een hoeveelheid grainwhisky is
toegevoegd, die voor een zekere licht
heid zorgt. Grainwhisky wordt namelijk
van graan gestookt in Patent Stills,
een uitvinding van de belastingambte
naar Coffey.
Men stookt hier de whisky in een con
tinu proces en bereikt daardoor een
veel hoger alcoholpercentage, waar
door de uiteindelijke drank zeer licht
van smaak en geur wordt.
Het was de distillateur Usher, die in
de vijftiger jaren van de vorige eeuw
ontdekte, dat men door het toevoegen
van deze grainwhisky, die voordien
slechts als een nieuwerwets onbruik
baar produkt werd beschouwd, een
veel drinkbaarder whisky kreeg.
Wanneer de whiskies geblend (ver
mengd) zijn, laat men ze nog een tijd
lang op fust om ze te laten 'trouwen',
waardoor men een harmonieus geheel
bereikt.
Ma een drietal jaren op fust, is de
whisky gereed om verzonden te wor
den. nadat hij eerst op het normale
alcoholgehalte van 43% is gebracht.
Door het feit dat de Schotse whisky
over de gehele wereld een zeer popu
laire drank is geworden, is de export
van Schotse whisky van groot belang
voor de Britse economie.
De export van Schotse whisky begon
omstreeks het jaar 1890, met name
naar de Britse koloniën.
Na de opheffing van de 'Prohibition'
in 1933 in de Verenigde Staten werd
deze markt na korte tijd het belang
rijkste exportgebied voor Schotse
whisky.
De Tweede Wereldoorlog heeft de
grote stoot gegeven tot de export van
Schotse whisky naar het Europese
vasteland. In 1970 werd een hoeveel
heid van ruim 372 miljoen liter Schotse
whisky geëxporteerd. Van deze hoe
veelheid ging iets meer dan 59% naar
de Verenigde Staten.
Men verwacht, dat de export van
Schotse whisky de komende jaren ge
middeld 6 a 8% per jaar zal groeien.
Van de totale Schotse whisky-produk-
tie wordt meer dan 85% geëxpor
teerd; 15% wordt in Groot-Brittannië
geconsumeerd.
Bij de foto's:
1 De rijping van de whisky vindt plaats in
eikenhouten vaten.
2 Een distilleerderij in het typische Schot
se landschap.
3 Het vuur van de eest wordt met turf ge
stookt.
4 Het still house, waar de distilleerketels,
afwisselend een Wash Still en een Spirit
Still, staan opgesteld.
In Nederland werd in 1970 een hoe- 3
veelheid van ruim 2 miljoen liter Schot
se whisky geïmporteerd. Wanneer men
dit cijfer projecteert op de totale im
port van gedistilleerde dranken in
Nederland, dan betekent dit, dat de
Schotse whisky ruim 21% daarvan
voor zijn rekening neemt.