Zoals U in het vorige nummer van Vers van 't Vat hebt kunnen lezen, heeft Coebergh's Verenigde Distilleer derijen N V. via Heineken per 1 februari jl. de alleen verkoop op zich genomen van een aantal Schotse whiskies van de Distillers Corporation Seagram's Ltd., waaronder de merken Passport, Seagrams 100 Pipers en Chivas Regal. Naar aanleiding hiervan wil len wij in dit artikel aandacht besteden aan de Schotse whisky en een antwoord geven op de vraag, wat nu precies Schotse whisky is, hoe deze wordt gemaakt en wat de betekenis ervan is. In 1494 was er voor het eerst sprake van het maken van whisky. Het woord is afkomstig uit het Gallisch, waarin de drank 'uisge beatha' werd genoemd, hetgeen zoveel betekent als levens water. Een tweede jaartal, dat wij willen noe men, is 1969, toen in de 'Finance Act' werd bepaald, dat de term Schotse whisky uitsluitend gebruikt mag wor den voor whisky, die op zijn minst ge durende een periode van 3 jaar in eikenhouten vaten gelagerd is en die in Schotland gedistilleerd is. Het cen trum van de Schotse whisky-industrie is gelegen in de Highlands, de Hoog landen. De Schotse whisky dankt zijn typische smaak voornamelijk aan de turf (peat), die gebruikt wordt bij het eesten (drogen) van de mout, de voor naamste grondstof voor het produkt. Een tweede belangrijke grondstof is het water. Afkomstig uit de bergen, waaraan Schotland rijk is, stroomt het over rotsachtige bodems, die het zijn helderheid geeft, om vervolgens via beekjes met turfhoudende bodem de dalen te bereiken, waar het wordt op gevangen door de distilleerderijen. De turf beïnvloedt de smaak van het produkt, doordat het eesten plaats vindt boven open vuren; de mout is uitgespreid op roosters, waardoor be halve de warmte ook de rook door de mout trekt. Nadat de mout tot beslag is gemaakt, komt de gisting aan de beurt, meestal aangezet door eigen gekweekte gisten. Het vergiste beslag (wash genoemd) moet nu gedistilleerd worden. Dit ge beurt in zogenaamde still houses, waarin een aantal distilleerketels (pot- stills genoemd) is opgesteld. Men kent in het still house twee soor ten distilleerketels, te weten de Wash Still en de Low Wines Still. Het vergiste beslag wordt nu eerst op de Wash Still gebracht en daar één maal gedistilleerd. De verkregen vloei stof heet dan Low Wine. De Low Wines worden nu nog eens gedistil leerd in de Low Wines Still (ook wel Spirit Still genaamd). Hier scheidt men het eerste deel van het distillaat, de head, die kwalitatief niet goed ge noeg is, van de heart, de eigenlijke whisky, om daarna ook de tail, die evenmin goed genoeg is, af te schei den. Head en tail gaan terug naar de Low Wines om bij een volgend distillaat weer mee te spelen. Het distillaat met een alcoholgehalte van 64% wordt nu op eikenhouten vaten gebracht en ver volgens opgelegd voor rijping. Iedere mout-distilleerderij in Schotland heeft zijn eigen type whisky ondanks 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 10