Hollandse winterschotels met Heineken HETE BLIKSEM VARIÉ MACARONI MET GELDERSE WORST ZUURKOOL SCHOTEL MET KERRY 1 pond zuurkool, CAPUCIJNERS VAN MIJN TANTE Henk Molenberg is niet alleen een be kend toneel- en filmspeler (men herin nert zich ongetwijfeld zijn creatie in de film 'Wat Zien Ik?'), maar even zeer een enthousiast kok. In deze laatste hoedanigheid heeft hij heel wat specialiteiten op zijn naam staan, die onder meer werden gebun deld in het boek vol smakelijke eet- ideetjes 'Rommelpotterij', dat hij sa men met Ina van Faassen schreef. Speciaal voor Heineken heeft Henk Molenberg een viertal recepten samen gesteld, dat onder het motto 'Holland se winterschotels met Heineken' thans in de winkels via speciaal reclame materiaal en foldertjes worden gepro pageerd. De recepten drukken we hierbij af, terwijl één van de reclame platen hieronder (helaas niet zo kleur rijk als in werkelijkheid) staat afge beeld. 4 ons vetspek 3 pond appelen (half zoet, half zuur) 2 uien 1 kilo aardappelen 1 blik witte bonen kruidnagelpoeder (niet te weinig) Geschilde aardappelen voor driekwart onder water, hierop de geschilde appelen in kwarten (zonder klokhuis) met wat zout 20 minuten koken. Vetspek in dobbelsteentjes uitbraden. Eruit schep pen met wat vet. In de rest van het vet de uien braden. Blik bonen afgieten, uit laten lekken, door de uien mengen. De aardappe len en appelen iets afgieten en door de uien en bonen doen. Stampen. Kruidna gelpoeder erdoor. Dob belsteentjes spek weer opwarmen en heet op het bord. 1 pond zuurkoolspek, 1 kilo aardappelen, 1 Gelderse worst, 1 eiwit, wat melk, boter 3 theelepeltjes kerry. Stukje boter in de pan smel ten, daarop het zuurkoolspek leggen, met de magere kant naar onderen, even iaten bakken, dan daarop losjes de flink uitgeknepen zuur kool, met een kopje water 1 uur zachtjes koken. Na 3 kwartier het spek eruit halen. Aard appelen koken en luchtig pureren met geklopt eiwit, melk, stukje boter en de kerry. De puree doet u in het midden van een beboterde vuurvaste schaal. Bedek de puree met plakjes Gel derse worst. Hier wat paneermeel over met wat klontjes boter. Rondom de puree de zuurkool bedekt met het spek. Een half uur op de hoogste richel in een hete oven. 1 pond macaroni Vï pond gehakt 1 Gelderse worst 1 paprika 2 uien 1 theelepeltje piment De uien fruiten in boter, gehakt er los bij, plakjes Gelderse worst en de fijn gesneden paprika, ook de piment. Macaroni koken, afspoelen en er doorheen mengen. Op het bord kan er nog wat geraspte kaas over. Zure uitjes en augurkjes zijn er lekker bij. 2 blikken capucijners, 1 pond gehakt, Vi pond vetspek in dobbel steentjes, 2 of 3 uien 1 rauw), 1 pre 1 dunne prei rauw) 2 paprika's (1 mee bakken, 1 rauw) pakje soepgroenten 1 knoflookworstje, 1 theelepeltje: kerry paprikapoeder, gem berpoeder, cayenne peper, Franse mosterd Doe de spekjes in een grote pan. Zachtjes uithak ken. Haal de dobbelsteentjes spek eruit en iets van het vet. In de rest laat u de gesneden uien, prei en 1 paprika bakken. Doe er de kruiden bij en het gehakt, maak het los met een vork. Als alles lekker gesudderd heeft, het pakje soepgroenten erbij. Nog even sudderen. Capucijners in een vergiet, afspoelen en uit laten lekken. Doe ze dan voorzichtig scheppend door het baksel. Het knoflookworstje in plakjes erdoor en de uitgebakken spekjes. Zet op tafel kommetjes rauwe ui, paprika, prei (alles heel fijn gesneden) plakjes zoet zure augurk en zure uitjes. Strooi naar believen de rauwe toestandjes over uw bord. 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 16