Hollandse
winterschotels
met Heineken
HETE BLIKSEM VARIÉ
MACARONI MET GELDERSE WORST
ZUURKOOL
SCHOTEL MET
KERRY
1 pond zuurkool,
CAPUCIJNERS VAN
MIJN TANTE
Henk Molenberg is niet alleen een be
kend toneel- en filmspeler (men herin
nert zich ongetwijfeld zijn creatie in
de film 'Wat Zien Ik?'), maar even
zeer een enthousiast kok.
In deze laatste hoedanigheid heeft hij
heel wat specialiteiten op zijn naam
staan, die onder meer werden gebun
deld in het boek vol smakelijke eet-
ideetjes 'Rommelpotterij', dat hij sa
men met Ina van Faassen schreef.
Speciaal voor Heineken heeft Henk
Molenberg een viertal recepten samen
gesteld, dat onder het motto 'Holland
se winterschotels met Heineken' thans
in de winkels via speciaal reclame
materiaal en foldertjes worden gepro
pageerd. De recepten drukken we
hierbij af, terwijl één van de reclame
platen hieronder (helaas niet zo kleur
rijk als in werkelijkheid) staat afge
beeld.
4 ons vetspek
3 pond appelen (half zoet, half zuur)
2 uien
1 kilo aardappelen
1 blik witte bonen
kruidnagelpoeder (niet te weinig)
Geschilde aardappelen voor driekwart onder water, hierop de
geschilde appelen in kwarten (zonder klokhuis)
met wat zout 20 minuten koken. Vetspek in
dobbelsteentjes uitbraden. Eruit schep
pen met wat vet. In de rest van het
vet de uien braden. Blik bonen
afgieten, uit laten lekken, door
de uien mengen. De aardappe
len en appelen iets afgieten
en door de uien en bonen
doen. Stampen. Kruidna
gelpoeder erdoor. Dob
belsteentjes spek weer
opwarmen en heet op
het bord.
1 pond zuurkoolspek,
1 kilo aardappelen,
1 Gelderse worst,
1 eiwit, wat melk, boter
3 theelepeltjes kerry.
Stukje boter in de pan smel
ten, daarop het zuurkoolspek
leggen, met de magere kant naar
onderen, even iaten bakken, dan
daarop losjes de flink uitgeknepen zuur
kool, met een kopje water 1 uur zachtjes
koken. Na 3 kwartier het spek eruit halen. Aard
appelen koken en luchtig pureren met geklopt eiwit, melk,
stukje boter en de kerry. De puree doet u in het midden van een
beboterde vuurvaste schaal. Bedek de puree met plakjes Gel
derse worst. Hier wat paneermeel over met wat klontjes boter.
Rondom de puree de zuurkool bedekt met het spek. Een half
uur op de hoogste richel in een hete oven.
1 pond macaroni
Vï pond gehakt
1 Gelderse worst
1 paprika
2 uien
1 theelepeltje piment
De uien fruiten in boter, gehakt er los bij, plakjes Gelderse
worst en de fijn gesneden paprika, ook de piment.
Macaroni koken, afspoelen en er doorheen
mengen. Op het bord kan er nog wat
geraspte kaas over. Zure uitjes en
augurkjes zijn er lekker bij.
2 blikken capucijners, 1
pond gehakt, Vi pond
vetspek in dobbel
steentjes, 2 of 3 uien
1 rauw), 1 pre
1 dunne prei rauw)
2 paprika's (1 mee
bakken, 1 rauw)
pakje soepgroenten
1 knoflookworstje, 1
theelepeltje: kerry
paprikapoeder, gem
berpoeder, cayenne
peper, Franse mosterd
Doe de spekjes in een
grote pan. Zachtjes uithak
ken. Haal de dobbelsteentjes
spek eruit en iets van het vet. In
de rest laat u de gesneden uien,
prei en 1 paprika bakken. Doe er de
kruiden bij en het gehakt, maak het los
met een vork. Als alles lekker gesudderd
heeft, het pakje soepgroenten erbij. Nog even
sudderen. Capucijners in een vergiet, afspoelen en uit laten
lekken. Doe ze dan voorzichtig scheppend door het baksel. Het
knoflookworstje in plakjes erdoor en de uitgebakken spekjes.
Zet op tafel kommetjes rauwe ui, paprika, prei (alles heel fijn
gesneden) plakjes zoet zure augurk en zure uitjes. Strooi naar
believen de rauwe toestandjes over uw bord.
16