X
l
A
i
h
h
1
A
c
Bij de smaaktesten zijn er tal van
mogelijkheden om verschillende bieren
met elkaar te vergelijken. Bij onze
brouwerijen worden voornamelijk de
tweebierentest en de driehoektest ge
houden. Bij de eerstgenoemde proef
worden twee bieren vergeleken - dit
kan Heineken bier zijn uit twee ver
schillende vestigingen of Heineken en
een ander biermerk - en wordt aange
geven voor welk bier men een voorkeur
heeft. Bij een driehoektest wordt aan
de deelnemers gevraagd om drie gla
zen met bier, waarvan er twee hetzelf
de bier bevatten, te beoordelen. Het
derde is afwijkend.
De resultaten worden geregistreerd en
in tabellen opgenomen.
Hoewel wij zoéven vermeldden, dat de
keuring van de smaak niet kan plaats
vinden door middel van instrumenten,
moeten wij hierop een kleine wijziging
aanbrengen voor wat betreft het
aroma. Een nieuwe ontwikkeling op
het gebied van het aroma-onderzoek
namelijk, is de gaschromatografie. Met
deze nieuwe laboratoriumtechniek kun
nen de individuele aroma-componenten
worden aangetoond en kwantitatief
worden bepaald. Deze techniek vereist
momenteel nog zeer kostbare appara
tuur en ook gespecialiseerde analisten.
In het Centraal Laboratorium te Rot
terdam wordt deze moderne techniek
reeds toegepast. Monsters van de ver
schillende brouwerijen van ons con
cern worden hier gaschromatografisch
onderzocht.
Onze zeer moderne benadering, wan
neer het gaat om de kwaliteitscontrole
op ons produkt. verleent aan ons bier
dan ook geheel terecht de benaming:
een kwaliteitsbier bij uitstek.
driehoekstest
NAAM:
links
midden
rechts
AROMA
SMAAK
BITTERHEID
totaal
goed
goed
goed
waardering
^^edeli jk^
f redelijk
redelijk
in woorden
matig
slecht
matig
slecht
matig
^^slecht^^
totaal
waardering
in cijfers
decodering
Op een speciaal smaaktestformulier k nnen de deelnemers van het panel hun beoordeling invullen.
14