X l A i h h 1 A c Bij de smaaktesten zijn er tal van mogelijkheden om verschillende bieren met elkaar te vergelijken. Bij onze brouwerijen worden voornamelijk de tweebierentest en de driehoektest ge houden. Bij de eerstgenoemde proef worden twee bieren vergeleken - dit kan Heineken bier zijn uit twee ver schillende vestigingen of Heineken en een ander biermerk - en wordt aange geven voor welk bier men een voorkeur heeft. Bij een driehoektest wordt aan de deelnemers gevraagd om drie gla zen met bier, waarvan er twee hetzelf de bier bevatten, te beoordelen. Het derde is afwijkend. De resultaten worden geregistreerd en in tabellen opgenomen. Hoewel wij zoéven vermeldden, dat de keuring van de smaak niet kan plaats vinden door middel van instrumenten, moeten wij hierop een kleine wijziging aanbrengen voor wat betreft het aroma. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van het aroma-onderzoek namelijk, is de gaschromatografie. Met deze nieuwe laboratoriumtechniek kun nen de individuele aroma-componenten worden aangetoond en kwantitatief worden bepaald. Deze techniek vereist momenteel nog zeer kostbare appara tuur en ook gespecialiseerde analisten. In het Centraal Laboratorium te Rot terdam wordt deze moderne techniek reeds toegepast. Monsters van de ver schillende brouwerijen van ons con cern worden hier gaschromatografisch onderzocht. Onze zeer moderne benadering, wan neer het gaat om de kwaliteitscontrole op ons produkt. verleent aan ons bier dan ook geheel terecht de benaming: een kwaliteitsbier bij uitstek. driehoekstest NAAM: links midden rechts AROMA SMAAK BITTERHEID totaal goed goed goed waardering ^^edeli jk^ f redelijk redelijk in woorden matig slecht matig slecht matig ^^slecht^^ totaal waardering in cijfers decodering Op een speciaal smaaktestformulier k nnen de deelnemers van het panel hun beoordeling invullen. 14

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 14