1. De driehoekstest, waarbij twee glazen hetzelfde bier bevatten. Ook kan men een test met drie verschillende bieren houden. 2. Een overzicht van de nieuwe smaak testkamer, ook wel aangeduid met de technische term 'organoleotische afde ling', op de Amsterdamse brouwerij aan de Stadhouderskade. 3. Wie van de drie? 4. Leden van het smaaktestpanel van de brouwerij aan de Stadhouderskade aan het bierproeven in de zeer modern ingerichte smaaktestkamer aldaar. Bij het bierproeven is het zaak, het oog zoveel mogelijk uit te schakelen - de kleur van het bier zou bijvoor beeld het oordeel van de panelleden kunnen beïnvloeden - waartoe er spe ciale rode glazen gebruikt worden. De panelleden nemen plaats in afge schermde hokjes, waar zij ongestoord de bieren kunnen proeven, vergelijken en beoordelen. Hun conclusies noteren zij op speciale invulformulieren, waarop zij cijfers moeten geven voor het aroma, de smaak en de bitterheid. Bovendien moeten zij een totaal-waardering in woorden en cijfers uitdrukken. Na af loop van de test wordt hun bekend ge maakt welke bieren zij geproefd heb ben. het produktieproces gehandhaafd blijft. Uiteraard worden er maatrege len getroffen, wanneer afwijkingen van de gestelde normen optreden en vindt bijsturing plaats. Wanneer nu alle onderdelen inderdaad onder controle zijn, dat wil zeggen aan de gestelde normen voldoen, mag men aannemen, dat ook het eindprodukt onder controle is en dus van constante kwaliteit blijft. Toch wordt ook dit eindprodukt nog voortdurend gecon troleerd. niet met behulp van instrumenten kan plaats vinden, onder meer doordat er soms onvoorziene omstandigheden kunnen optreden, die de smaak van het bier kunnen beïnvloeden. Er kunnen drie punten worden ge noemd, waardoor de smaak van het bier grotendeels wordt bepaald. Aller eerst is dat de gist. Onderling verschil tussen Heineken bier uit de verschil lende vestigingen kan hier nauwelijks zijn, omdat overal de speciale Heine ken gist wordt gebruikt. Het is in de bovengenoemde afdelin gen van de Kwaliteitsdienst, dat on derzocht wordt of het gewenste kwa liteitsniveau van alle onderdelen van Een onderdeel hiervan is de keuring van de smaak van het bier. Hiervoor is een onderzoek noodzakelijk, dat 4 Verder zijn er de grondstoffen, die ge durende het brouwproces worden toe gevoegd en de installaties, die hun invloed uitoefenen op de smaak. En ook de manier, waarop de apparatuur bediend wordt, speelt een voorname rol. Hiernaast kunnen nog zaken als de lichtinvloed en leeftijd van het bier worden genoemd. De beoordeling van de smaak vindt plaats door middel van smaaktesten, die nogal wat organisatie vragen. Hier toe is in de verschillende vestigingen een aantal smaaktestkamers ingericht, waar, meestal eens per week, een vaste groep mensen bijeen komt, om door het kritisch proeven van verschil lende bieren een oordeel te vellen over aroma, smaak en bitterheid. het microbiologisch laboratorium, ter wijl het fysisch laboratorium zich vooral bezig houdt met de keuring van de verpakkingsmaterialen. In de naoorlogse periode zijn er op verpakkingsgebied veel veranderingen opgetreden, waarvan de roestvrij sta len vaten, die de houten vaten ver vingen, allereerst genoemd moeten worden en waarvan de plastic kratten en de blikverpakking tot de laatste ontwikkelingen behoren. 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1972 | | pagina 13