1. De driehoekstest, waarbij twee glazen
hetzelfde bier bevatten. Ook kan men een
test met drie verschillende bieren houden.
2. Een overzicht van de nieuwe smaak
testkamer, ook wel aangeduid met de
technische term 'organoleotische afde
ling', op de Amsterdamse brouwerij aan
de Stadhouderskade.
3. Wie van de drie?
4. Leden van het smaaktestpanel van de
brouwerij aan de Stadhouderskade aan het
bierproeven in de zeer modern ingerichte
smaaktestkamer aldaar.
Bij het bierproeven is het zaak, het
oog zoveel mogelijk uit te schakelen
- de kleur van het bier zou bijvoor
beeld het oordeel van de panelleden
kunnen beïnvloeden - waartoe er spe
ciale rode glazen gebruikt worden. De
panelleden nemen plaats in afge
schermde hokjes, waar zij ongestoord
de bieren kunnen proeven, vergelijken
en beoordelen.
Hun conclusies noteren zij op speciale
invulformulieren, waarop zij cijfers
moeten geven voor het aroma, de
smaak en de bitterheid. Bovendien
moeten zij een totaal-waardering in
woorden en cijfers uitdrukken. Na af
loop van de test wordt hun bekend ge
maakt welke bieren zij geproefd heb
ben.
het produktieproces gehandhaafd
blijft. Uiteraard worden er maatrege
len getroffen, wanneer afwijkingen
van de gestelde normen optreden en
vindt bijsturing plaats.
Wanneer nu alle onderdelen inderdaad
onder controle zijn, dat wil zeggen aan
de gestelde normen voldoen, mag men
aannemen, dat ook het eindprodukt
onder controle is en dus van constante
kwaliteit blijft. Toch wordt ook dit
eindprodukt nog voortdurend gecon
troleerd.
niet met behulp van instrumenten kan
plaats vinden, onder meer doordat er
soms onvoorziene omstandigheden
kunnen optreden, die de smaak van
het bier kunnen beïnvloeden.
Er kunnen drie punten worden ge
noemd, waardoor de smaak van het
bier grotendeels wordt bepaald. Aller
eerst is dat de gist. Onderling verschil
tussen Heineken bier uit de verschil
lende vestigingen kan hier nauwelijks
zijn, omdat overal de speciale Heine
ken gist wordt gebruikt.
Het is in de bovengenoemde afdelin
gen van de Kwaliteitsdienst, dat on
derzocht wordt of het gewenste kwa
liteitsniveau van alle onderdelen van
Een onderdeel hiervan is de keuring
van de smaak van het bier. Hiervoor
is een onderzoek noodzakelijk, dat
4
Verder zijn er de grondstoffen, die ge
durende het brouwproces worden toe
gevoegd en de installaties, die hun
invloed uitoefenen op de smaak. En
ook de manier, waarop de apparatuur
bediend wordt, speelt een voorname
rol. Hiernaast kunnen nog zaken als
de lichtinvloed en leeftijd van het bier
worden genoemd.
De beoordeling van de smaak vindt
plaats door middel van smaaktesten,
die nogal wat organisatie vragen. Hier
toe is in de verschillende vestigingen
een aantal smaaktestkamers ingericht,
waar, meestal eens per week, een
vaste groep mensen bijeen komt, om
door het kritisch proeven van verschil
lende bieren een oordeel te vellen over
aroma, smaak en bitterheid.
het microbiologisch laboratorium, ter
wijl het fysisch laboratorium zich
vooral bezig houdt met de keuring van
de verpakkingsmaterialen.
In de naoorlogse periode zijn er op
verpakkingsgebied veel veranderingen
opgetreden, waarvan de roestvrij sta
len vaten, die de houten vaten ver
vingen, allereerst genoemd moeten
worden en waarvan de plastic kratten
en de blikverpakking tot de laatste
ontwikkelingen behoren.
13