bouwbureau
geeft per jaar
2000 adviezen
en daarbinnen weer onder de afdeling
Centrale diensten van de groep Ho
reca. Het Bouwbureau is onderver
deeld in gewestelijke afdelingen. We
zien derhalve, dat naast de centrale
groep in Rotterdam, gewerkt wordt
vanuit Zwolle, Den Bosch (Zuidwal),
Amsterdam (Herengracht) en Rotter
dam (Crooswijksesingel). In elk ge
west is een team van vier of vijf men
sen gestationeerd, dat een maal per
week bij elkaar komt.
Om enig inzicht te krijgen in de activi
teiten van het Bouwbureau is het mis
schien het eenvoudigst om wat voor
beelden te geven. U dient evenwel
eerst te weten, dat het Bouwbureau
meestal pas in actie komt, nadat er
door de commercie om gevraagd is.
Immers, de districtsverkoopleider en
de vertegenwoordiger bekijken eerst
of door het geven van een technisch
advies de verkoopkansen voor onze
produkten worden vergroot. Bij ad
viezen ten behoeve van de horeca-
sector is het de gewoonte, dat de
vertegenwoordiger het eerste contact
heeft met de afnemer, die, hetzij zijn
zaak wil verbouwen, hetzij een geheel
nieuw bedrijf wil stichten.
De vertegenwoordiger brengt hiervan
verslag uit aan de districtsverkoop
leider waarna al dan niet besloten
wordt het Bouwbureau erbij te be
trekken. Wordt het Bouwbureau inge
schakeld, en dat gebeurt dan zo'n
2000 keer per jaar, dan gaat de bouw
kundige een oriënterend bezoek bren
gen aan de (toekomstige) exploitant.
Pas daarna worden adviezen opge
steld, of wordt een basisplan gemaakt
De werkzaamheden kunnen van zeer
uiteenlopende aard zijn: van een klein
advies tot een zeer ingrijpende ver
bouwing of een volledige nieuwbouw.
Een klein advies kan zijn het geven
van een eenvoudige schets bij de ver
bouwing van een café, het wijzen op
de nieuwe drankweteisen, de eisen
van Warenwet, Arbeidsinspectie en
Brandweer. Ook bekijkt men of er wel
economisch wordt gewerkt. Zo is een
cafébedrijf met drie of vier uitgangen
niet meer overzichtelijk, waardoor men
elke controle verliest. Ook de plaats
van de bar en de inrichting van het
buffet zijn bepalend voor het goed
functioneren van een bedrijf. Een bar
man moet in feite alles binnen hand
bereik hebben, en een kelner moet
niet al te grote afstanden met zijn
blad vol drankjes hoeven te lopen.
Kortom, er zijn naast de typische din
gen, die een etablissement gezellig
en dus voor de klant aantrekkelijk
maken, heel wat horeca-technische
punten, waarover de mensen van het
Bouwbureau advies kunnen geven.
Bij een ingrijpende verbouwing of