BOKMA
het allerbeste
Luchtfoto van het bedrijf van Bokma in Leeu
warden.
1975 wordt een consumptie van 8
liter per hoofd verwacht. Omgerekend
zou dit neerkomen op een hoeveelheid
van meer dan 100 miljoen liter. Dat de
omzet in Nederland best nog iets mag
toenemen, blijkt wel als we de cijfers
met die van Frankrijk en Italië verge
lijken. In Frankrijk wordt per hoofd
per jaar ongeveer 130 liter wijn ge
dronken; in Italië is dat globaal 115
liter.
Bij de wijnen maken we een onder
scheid in vier groepen: a) sherry, b)
port, c) vermouth en d) champagne
en overige importwijnen. Tot deze laat
ste groep behoren Bordeaux, Bour
gogne, Duitse wijnen, etc. Sherry heeft
een marktaandeel van 25%port en
vermouth elk 5% en de laatste groep
heeft in totaal 65%. De groei van het
marktaandeel van sherry is vooral de
laatste jaren spectaculair. Nederland
heeft de hoogste sherry-consumptie
per hoofd van de bevolking ter wereld.
Het neemt 20% van alle uit Spanje
geëxporteerde sherry voor zijn reke
ning. Daarentegen is vermouth uit de
gratie bij de Nederlandse consument.
Het port-verbruik is min of meer sta
biel. De groei van het wijnverbruik zal
zich de komende vijf jaar vooral mani
festeren in de sector 'overige wijnen'.
De wijnhandel onderscheidt zich in
drie groepen. De traditionele wijnhan
dels, die al sinds jaar en dag wijn op
fust en in fles importeren uit landen
van herkomst en voornamelijk hun af
zet vinden bij het horeca-bedrijf en de
slijter. Vervolgens de wijnhandels,
waaronder Van Olffen één van de
bekendste is, die zich concentreren op
het levensmiddelenbedrijf, het groot
winkelbedrijf en de Cash en Carry-be-
drijven. Deze wijnhandels met name
bottelen af in grotere kwantiteiten.
Van Olffen bijvoorbeeld heeft een
bottel I ijn met een capaciteit van
12.000 flessen per uur. Ten derde is
er het zelf-importerende grootwinkel
bedrijf. Juist in het levensmiddelenbe
drijf stijgt de verkoop zeer snel. Werd
in 1955 nog slechts ongeveer 5% van
de wijnomzet via het levensmiddelen-
30%bessenjenever en andere vruch
tendranken met 10% en oude jenever
met 5%Het merendeel van het Ne
derlands gedistilleerd valt onder on
gezoet gedistilleerd: dit zijn o.m. jonge
jenever, oude jenever, vieux en citroen
jenever. Het overige deel betreft ge
zoet gedistilleerd: hieronder vallen
o.m. likeuren, bessenjenevers en an
dere vruchtendranken, gezoete citroen
dranken.
Dan is er natuurlijk nog een scheiding
te maken tussen sterk gedistilleerd en
zwak gedistilleerd. De grens voor dit
onderscheid ligt bij 14,9% alcohol.
De markt is als volgt te verdelen: sterk
gedistilleerd heeft 98% van de omzet
(in liters tel quel), zwak gedistilleerd
2%. Tot deze laatste horen onder
meer advocaat, verloflikeur, vruchten
op alcohol. Iets boven de grens van
14,9% alcohol liggen dameslikeuren
als: schilletje en fladderak, voorts ook
bessenjenever met globaal 20% alco
hol. Voor jonge jenever, oude jenever
en vieux geldt een minimum van 35%
alcohol.
Alvorens we een en ander over de
Nederlandse wijnmarkt gaan vertellen,
willen we eerst even duidelijk stellen,
wat onder wijn wordt verstaan. De
omschrijving luidt: 'De aanduiding wijn
mag uitsluitend gebruikt worden voor
de drank, die door alcoholische gis
ting is verkregen uit het sap van drui
ven'.
De wijn-omzet in Nederland vertoont
de laatste jaren een haast explosieve
groei. Om dit het duidelijkst aan te
tonen willen we graag even met index
cijfers werken. Stellen we daarbij de
jaaromzet in 1950 op 100, dan is de
jaaromzet over 1969 800, ofwel in
nog geen twintig jaar verachtvoudigd.
In absolute cijfers werden de volgende
hoeveelheden ingevoerd: in 1955 12,5
miljoen liter ofwel 1.17 liter per hoofd
van de bevolking; vijf jaar later was
dit 22,5 miljoen liter (1.88 liter per
hoofd); in 1965, 41 miljoen liter (3.35
liter per hoofd) en vorig jaar 66 mil
joen liter (5.07 liter per hoofd). Voor
Een van de advertenties van Bokma.
5