gedistilleerd
en wijn
nieuwe
concernpeilers
1. Houten wijnvaten, keurig in een rij, in
het bedrijf van Van Oiffen te Hattem.
2. Flessen advocaat van het merk 'de Zwarte
Kip' in een onafzienbare rij op de lopende
band van de bottelmachine bij Van Oiffen in
Hattem.
3. Voorgevel van het hoofdkantoor en de
distilleerderij van Coebergh in Schiedam.
4. Etiketteren en inpakken van flessen oude
jenever bij Bokma in Leeuwarden.
centige alcohol. 68 Miljoen liter tel
quel is dan 22Vi miljoen liter a 100%
De 68 miljoen liter gedistilleerd, die in
1970 werd geconsumeerd, komt over
een met 2.02 liter (100%) per hoofd
van de bevolking. In 1950 was de con
sumptie per hoofd 1.47 liter, in 1960
wat minder, namelijk 1.14 liter. De
consumptie van gedistilleerd neemt
de laatste jaren sterk toe.
Bovendien is er een duidelijke ver
schuiving aantoonbaar van verbruik in
het horeca-bedrijf naar thuisverbruik.
Verwacht wordt dat de totale con
sumptie in Nederland in 1975 wel eens
85 miljoen liter zou kunnen bedragen.
O
De verhouding tussen binnenlands ge
distilleerd en buitenlands gedistilleerd
is de laatste jaren ook sterk gewijzigd.
In 1960 was dit 94,5% binnenlands
en 5,5% buitenlands; vijf jaar later
91,6% binnenlands en 8,4% buiten
lands en in 1970 85% tegen 15%. De
prognose voor 1975 is 80% binnen
lands en 20% buitenlands. Bekijken
we eerst de soorten buitenlands ge
distilleerd (in totaal dus 15% dan is
de consumptie van Franse cognac met
ruim 6% hiervan het grootst. Daar
na komen whisky (2,7%) en likeuren
(ruim 1,5%). De belangrijkste Neder
landse producten (totaal dus 85%
zijn jonge jenever met een marktaan
deel van ongeveer 40%, vieux (beter
bekend als Hollandse konjak) met 3
4