gedistilleerd en wijn nieuwe concernpeilers 1. Houten wijnvaten, keurig in een rij, in het bedrijf van Van Oiffen te Hattem. 2. Flessen advocaat van het merk 'de Zwarte Kip' in een onafzienbare rij op de lopende band van de bottelmachine bij Van Oiffen in Hattem. 3. Voorgevel van het hoofdkantoor en de distilleerderij van Coebergh in Schiedam. 4. Etiketteren en inpakken van flessen oude jenever bij Bokma in Leeuwarden. centige alcohol. 68 Miljoen liter tel quel is dan 22Vi miljoen liter a 100% De 68 miljoen liter gedistilleerd, die in 1970 werd geconsumeerd, komt over een met 2.02 liter (100%) per hoofd van de bevolking. In 1950 was de con sumptie per hoofd 1.47 liter, in 1960 wat minder, namelijk 1.14 liter. De consumptie van gedistilleerd neemt de laatste jaren sterk toe. Bovendien is er een duidelijke ver schuiving aantoonbaar van verbruik in het horeca-bedrijf naar thuisverbruik. Verwacht wordt dat de totale con sumptie in Nederland in 1975 wel eens 85 miljoen liter zou kunnen bedragen. O De verhouding tussen binnenlands ge distilleerd en buitenlands gedistilleerd is de laatste jaren ook sterk gewijzigd. In 1960 was dit 94,5% binnenlands en 5,5% buitenlands; vijf jaar later 91,6% binnenlands en 8,4% buiten lands en in 1970 85% tegen 15%. De prognose voor 1975 is 80% binnen lands en 20% buitenlands. Bekijken we eerst de soorten buitenlands ge distilleerd (in totaal dus 15% dan is de consumptie van Franse cognac met ruim 6% hiervan het grootst. Daar na komen whisky (2,7%) en likeuren (ruim 1,5%). De belangrijkste Neder landse producten (totaal dus 85% zijn jonge jenever met een marktaan deel van ongeveer 40%, vieux (beter bekend als Hollandse konjak) met 3 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1971 | | pagina 4