HOE WORDEN ONZE
ETIKETTEN GEMAAKT?
NIEUW MERKBEELD
VOOR AMSTEL BIER
Bij de invoering van het nieuwe
merkbeeld voor Amstelbier
neemt het etiket een belangrijke
plaats in. Twee grote drukke
rijen hebben de afgelopen we
ken vele miljoenen etiketten ver
vaardigd. Het zijn de firma's
Verweij in Mijdrecht en Kolff
Co. in Amsterdam. Bij eerstge
noemde drukkerij hebben we een
kijkje genomen, omdat het wel
licht interessant is om eens wat
naders te horen over de produk-
tie van dit nieuwe etiket.
Vier-kleuren
offsetpers
We gaan ervan uit dat het ont
werp gereed is, en dat alle voor
zieningen zijn getroffen voor het
drukken op vier-kleuren offset
pers. Ter verduidelijking willen
we even vertellen, dat offset een
drukvorm is, waarbij de af te
beelden voorstelling (in dit geval
het etiket) fotografisch is over
gebracht op een drukvorm. De
ze drukvorm wordt voorzien van
inkt, welke inkt wordt overge
bracht op een rubber rol. Vanaf
deze rol wordt de voorstelling
afgedrukt op het papier.
Mooi strak
om de fles
Bij het drukken van het nieuwe
Amstel-etiket werkt men met
vier gescheiden kleuren: blauw,
geel, zwart en rood. De kleuren
worden nat over elkaar heen-
gedrukt. Zoals u kunt begrijpen
is het heel moeilijk om de kleur
stelling te vinden, die geheel
overeenkomt met de kleuren van
het ontwerp. Ook de juiste keu
ze van het papier is heel be
langrijk, niet alleen voor het
drukken, maar later ook voor
het plakken van de etiketten op
de flessen. Immers het etiket
moet ook als de gom gedroogd
is, mooi strak om de fles zitten,
terwijl het etiket - als de lege
fles terug op de brouwerij komt
- ook weer gemakkelijk losge
weekt moet kunnen worden.
Regelmatig wordt een gedrukt vel uit
de machine getrokken om te zien of
de etiketten wel goed van kleur zijn.
Losse vellen
Het drukken van de etiketten ge
beurt niet op een rol papier, zo
als bij de krant, maar op losse
vellen. Op elk vel zitten 72
etiketten voor 30 cl. flessen of
63 etiketten voor 50 cl. flessen.
Bij Drukkerij Verweij, waar deze
laatste worden gemaakt, drukt
men per uur 7000 vellen, of wel
ruim 400.000 etiketten. Men
moet natuurlijk wel bedenken,
dat het instellen van de druk
pers en het inregelen van de
goede kleur vele uren, soms wel
dagen werk kost.
Een volgende fase is het ver
nissen van de gedrukte vellen.
Dit vernissen is nodig om be
schadiging van het etiket, wan
neer dit op de fles zit, zo veel
mogelijk tegen te gaan. Het is
tevens een verfraaiing, omdat
een ietwat glanzend etiket er
natuurlijk veel aantrekkelijker
uitziet. Het vernissen gebeurt in
een volledig afgesloten ruimte.
De vellen papier worden voor
zien van een uiterst dun laagje
vernis, dat door de warmte
van infraroodlampen wordt ge
droogd. Het vernissen neemt
heel wat meer tijd in beslag dan
het drukken. Per uur worden
zo'n 2300 vellen verwerkt.
Stanskanon
Heel Wc<( sneller opereert het
stans'kanon', wat de naam ei
genlijk al zegt. Maar voordat
deze laatste fase wordt bereikt,
moeten de etiketten eerst nog
worden losgesneden. Honderden
De vier-kleuren offset pers van Druk
kerij Verweij in Mijdrecht is vele uren
in bedrijf om de miljoenen etiketten te
drukken.
vellen tegelijk naan dan onder
een enorm snijmes door met als
resultaat keurige stapeltjes pa
pier met in het midden het
etiket. Een vlijmscherp stans-
mes zorgt er vervolgens voor
dat het etiket precies de ge
wenste vorm krijgt. Dit stansen
gebeurt met een snelheid van
ruim een half miljoen etiketten
per uur.
Inkeping
Wie het etiket goed bekijkt
zal twee dingen direct opvallen.
Aan de onderzijde ontdekt men
een inkeping, die nodig is om
het etiket in de etiketteerma
chine van de bottelarij zodanig
te sturen, dat het precies recht
op de fles komt. Daarnaast is
de inkeping een hulpmiddel om
de etiketten per 1000 stuks keu
rig af te bundelen. Ook vindt
men ergens op het etiket een
cijfer- of lettercodering, die
dient om later te kunnen nagaan
op welke dag of in welke perio
de een fles bier gebotteld is.
Het is zaak, dat bij het stansen
deze cijfer- of lettergroepen
steeds gescheiden worden ge
houden.
Geen gomlaag
op achterkant
Het etiket is nu klaar voor ge
bruik en kan worden afgeleverd
aan de brouwerij. De vraag rijst
nog wel eens, of de etiketten
tevoren aan de achterzijde van
een gomlaagje worden voorzien.
Hierop kunnen we ontkennend
antwoorden. Immers, wanneer
dit wel zou gebeuren, loopt men
gemakkelijk de kans, dat de
etiketten door het vochtige kli
maat op de bottelarij, allemaal
aan elkaar zouden plakken.
Vandaar dat de gom er pas in
de etikettenmachine met behulp
van borstels op wordt aange
bracht.
Vele miljoenen etiketten zullen
in de komende tijd de flessen
Amstel bier sieren. Etiketten,
die er toe zullen bij dragen het
nieuwe gezicht van Amstel snel
uit te dragen.
Het in Hilversum gevestigde
Bureau voor Produktontwikke-
ling D. P. G. Cleassens heeft
een belangrijk aandeel gehad in
de totstandkoming van het
D. P. G. Claessens:
Van Vraagteken
tot Uitroepteken
Het is er nu - dat nieuwe Am
stel merkbeeld.
Voor ons, die zich bezighouden
met produktontwikkeling, in dit
geval met het geven van een
produktkarakter aan een merk
èn aan het bedrijf, was het fas
cinerend hieraan te werken.
De oorsprong van het nieuwe
merkbeeld lag in feite in een
beleidsbeslissing, die een in
grijpende fysieke en mentale
verandering betekende en dui
delijk maakte, dat het grote
ernst was om Amstel als A-merk
een belangrijke rol in de bier
markt te laten spelen.
Vergist u zich niet in de moed,
die er voor nodig is om een van
de bekendste Nederlandse
merkartikelen een radikale wij
ziging te doen ondergaan.
Vandaar dat er zoveel mogelijk
zekerheid verkregen diende te
worden. Zekerheid, dat het re
sultaat die affiniteit voor Am
stel zou opwekken, aan Amstel
die autoriteit zou doen toeschrij
ven, de bierdrinker die bevesti
ging van zijn keus zou leveren,
die Amstel in wezen toekomt.
Dat beschouwden wij als onze
opgave. Een team van ons bu
reau heeft zich daarvoor aller
eerst verdiept in de betekenis,
die Amstel in zijn uitingen voor
het publiek had. Er zijn met de
nieuwste technieken en waar
nemingsmethoden onderzoekin
gen verricht om uit te vinden
hóe Amstel door het publiek be
oordeeld werd en waarom. Alle
mogelijke visuele uitingen van
Amstel zijn doorgelicht om te
kunnen bepalen waar de beste
verbéterings-kansen zouden lig
gen, met behoud van datgene
wat Amstel eigen is.
Aan de hand van vele bestaan
de en vele speciaal ontworpen
biermerkbeelden is, met konsu-
mentenobservatie als leidraad,
geanalyseerd en bepaald waar
mee Amstel zichtbaar de voor
treffelijke kwaliteiten zou kun
nen uitdragen, die het als pro-
dukt heeft. En zo bracht syste
matisch geleide kreativiteit
uiteindelijk het resultaat.
Het nieuwe merkbeeld geeft
Amstel in feite terug wat Am
stel krachtens haar brouwkunde
toekomt: De mogelijkheid voor
de konsument om bij het zien
van elke Amstel-uiting (flessen,
viltjes, kratten, lichtbakken en
andere onderdelen), zeker te
zijn van uitermate kundig ge
brouwen, feestelijk, fris, uitno
digend bier, van allerbeste
huize.
Een nationaal gehouden onder
zoek heeft aangetoond, dat elke
nieuwe beeldmerk voor Amstel.
Hieronder volgt een uiteenzet
ting over hetgeen hierbij zoal
kwam kijken.
twijfel daaromtrent uitgesloten
is.
Veel van de onderdelen van het
totale Amstel-pakket, die het
nieuwe karakter van Amstel zul
len helpen opbouwen, zijn al uit
gevoerd. Er zal met de aller
grootste zorg voor gewaakt
worden, dat dit nieuwe kostbare
bezit steeds in zijn beste vorm
verschijnt. Geleidelijk aan zal er
méér gebeuren. Totdat de kun
digheid van de Amstelbrouwers
en hun spreekwoordelijke jovia
liteit in winkels, in huis, in de
cafés en op straat ook door het
publiek als een vertrouwd, niet
meer weg te denken bezit kan
worden beschouwd.
Dat dit met een etiket alléén niet
mogelijk is, zal iedereen begrij
pen. Om de positieve eigen
schappen, die Amstel bevat,
maar in het verleden niet ten
volle toonde, bewust te maken
is veel meer nodig. Met een
nieuw vignet, etiket en andere
attributen kan gestart worden.
Maar iedereen in het gehele be
drijf zal zich er rekenschap van
dienen te geven, dat het nieuwe
beeld een autoriteit en authen
ticiteit uitstraalt, waar alle ge
dragingen en uitingen op aange
past behoren te zijn. Konse-
kwent, onveranderlijk en gelijk
gericht zal de op- en uitbouw
van dit karakter blijvend moe
ten worden gehanteerd. Alle
toepassingen en ook alle publi
citeit zullen steeds aan dit uit
gangspunt getoetst moeten wor
den en verder ontwikkeld en
opgevoerd worden.
Dat is het karakter van een
winner.
Daaraan te hebben mogen mee
werken was voor ons een bij
zonder groot genoegen.
Este mes se introduce para la
Cerveza Amstel un emblema
totalmente nueva. Entre otras
cosas se cambiaran las etique-
tas sobre las botellas. En la
pagina 1 se ve un ejemplo de
estas. La etiqueta se estampa
en colores magnificos. El rojo y
el blanco conspicuo de Amstel
se quedan.
Las botellas tendran tambien
nuevas tapones coronas.
Las fotografias en esta pagina
dejan ver como se estampa una
etiqueta. Cuando miran bien ven
que mas de 60 etiquetas se
imprimen sobre una hoja. Se
separan mas tarde.
Con la introducción de la nueva
etiqueta se espera que la de-
manda por Amstel se aumente.
6