IN DE PROEFZIEDERIJ TE ROTTERDAM De officiële handeling, het meten van het aantal hectoliters hete wort. Op de achtergrond v.l.n.r. de heren J. Ykema, ir. C. J. Onderwater, ir. H. Wan- schers, drs. J. Gombert, drs. P. van Eerde en ir. B. de Jong. De heer J. F. Voortman, hoofd assistent A, die naast de heer De Jong stond, komt helaas niet op de foto voor. Op de voorgrond v.l.n.r. de heer J. P. Vonk, mej. Kome en de heren J. C. van der Luur, J. J. A. Heijntjes, assistent A, en H. Beuvink, verificateur. A In de proefziederij neemt de wortketel (34 hl), die tevens dienst doet als beslagkuip en brouwketel, een belangrijke plaats in. De heer Heijntjes leest het soortelijk gewicht van de uitgeslagen wort af. (Dit voor de berekening van de hectolitergraden). De bemanning van de proefziederij samen met mej. Kome en de heer De Jong. V.l.n.r. de heren J. A. van Saar- loos, Vonk en Van der Luur. (Foto's: A. A. Frenks). Op 19 november werd onder grote be langstelling het 4000ste brouwsel in de proefziederij te Rotterdam uitgeslagen. Dit gebeurde door mejuffrouw ir. E. P. Kome. die onder ambtelijk toezicht met een geijkte peilstok de meting van het aantal hectoliters hete wort ver richtte (foto rechtsboven). Het eerste brouwsel is destijds, na het gereedkomen van de proefziederij, op 10 augustus 1932 door de heer J. E. de Rijke uitgeslagen. De tweede mijlpaal, het 3000ste brouwsel, werd op 9 februari 1961 bereikt. Een proefziederij van deze omvang (capaciteit 26 hl) is, al thans wat het vasteland betreft, nog steeds een unicum in Europa. In zo'n bierbereidingsbedrijfje worden allerlei nieuwe methoden op het gebied van brouwen, vergisten en dergelijke onder zocht, alvorens men deze werkwijzen in de praktijk op grote schaal toepast. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 21