OOK AMSTERDAM HEEFT NU EEN GISTREINCULTUUR Sinds enige tijd beschikt nu ook onze Amsterdamse brou werij over een (eigen) gistreincultuur, een afdeling waarin de Heineken A-gist, afkomstig uit Rotterdam, wordt voort- gekweekt. Er zijn verschillende redenen geweest waarom besloten werd het kweken van de Heineken gist niet langer op één plaats gecentraliseerd te houden. In de eerste plaats betekent het beschikbaar hebben van slechts één gistcultuur dat men in dit opzicht als bedrijf kwetsbaar kan zijn, het geen in het bijzonder gedurende de oorlogsjaren 1940-1945 als een reëel gevaar gevoeld werd. Toen bovendien besloten werd elders een nieuw bedrijf neer te zetten, realiseerde men zich dat op een gegeven ogenblik ook de gistcultuur zou moeten verhuizen en zelfs op dat moment elders reeds een nieuw onderkomen zou moeten hebben. Besloten werd toen in de andere vestigingen ook een gist cultuur op te zetten, te beginnen in Amsterdam. Indien de resultaten hier goed zouden zijn, zouden tevens de ver zendingen (via Schiphol) van gist naar de geassocieerde brouwerijen in het buitenland indien nodig vanuit de hoofd stedelijke brouwerij kunnen plaatsvinden. Omdat het kweken van gist (waarover straks meer) een zaak is, die zich wat de gewenste resultaten betreft niet precies laat voorspellen, werd tevens besloten de invloed van de factor materiaal uit te schakelen. Een gedeelte van de benodigde apparatuur, een oude sterilisator en een rein cultuurapparaat (koper), verhuisde van Rotterdam naar Amsterdam. Tegelijkertijd werd in Rotterdam nieuw ander materiaal (roestvrijstaal) voor de apparatuur ingevoerd en beproefd. De gehele operatie omvat dus niet alleen de vestiging van gistcultures in de andere bedrijven, maar tevens de invoering van ander materiaal voor de apparatuur. Door de hiervoor omschreven maatregelen zijn de mogelijkheden tot eventuele afwijkingen gesplitst, in die zin dat de oorzaak ervan beter te bepalen zal zijn. De gistreincultuur in Amsterdam is ondergebracht in een speciaal voor dit doel gebouwde afdeling, die is gelegen in het voormalige bottelarijcomplex. Op 14 mei van het vorige jaar had men in de hoofdstad de beschikking over de eerste, zelfgekweekte gist. Daarmee en met de volgende hoeveelheden zijn uitvoerige proeven genomen, waarbij zelfs gaschromatografisch onderzoek (dit betrof het aroma) werd toegepast. Tot grote voldoening, niet in het minst van alle bij dit project betrokken functionarissen, kon na een periode van onderzoek van ruim een jaar definitief worden vastgesteld, dat de in Amsterdam gekweekte gist geen enkele afwijking vertoont, zodat de nieuwe reincultuur aldaar volledig aan de verwachtingen heeft beantwoord. Kijkje in de gistcultuur met links het entapparaat en op de achtergrond de gistbakken. 1

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 3