OOK AMSTERDAM HEEFT NU EEN GISTREINCULTUUR
Sinds enige tijd beschikt nu ook onze Amsterdamse brou
werij over een (eigen) gistreincultuur, een afdeling waarin
de Heineken A-gist, afkomstig uit Rotterdam, wordt voort-
gekweekt. Er zijn verschillende redenen geweest waarom
besloten werd het kweken van de Heineken gist niet langer
op één plaats gecentraliseerd te houden. In de eerste plaats
betekent het beschikbaar hebben van slechts één gistcultuur
dat men in dit opzicht als bedrijf kwetsbaar kan zijn, het
geen in het bijzonder gedurende de oorlogsjaren 1940-1945
als een reëel gevaar gevoeld werd. Toen bovendien besloten
werd elders een nieuw bedrijf neer te zetten, realiseerde
men zich dat op een gegeven ogenblik ook de gistcultuur
zou moeten verhuizen en zelfs op dat moment elders reeds
een nieuw onderkomen zou moeten hebben.
Besloten werd toen in de andere vestigingen ook een gist
cultuur op te zetten, te beginnen in Amsterdam. Indien de
resultaten hier goed zouden zijn, zouden tevens de ver
zendingen (via Schiphol) van gist naar de geassocieerde
brouwerijen in het buitenland indien nodig vanuit de hoofd
stedelijke brouwerij kunnen plaatsvinden.
Omdat het kweken van gist (waarover straks meer) een
zaak is, die zich wat de gewenste resultaten betreft niet
precies laat voorspellen, werd tevens besloten de invloed
van de factor materiaal uit te schakelen. Een gedeelte van
de benodigde apparatuur, een oude sterilisator en een rein
cultuurapparaat (koper), verhuisde van Rotterdam naar
Amsterdam. Tegelijkertijd werd in Rotterdam nieuw
ander materiaal (roestvrijstaal) voor de apparatuur
ingevoerd en beproefd. De gehele operatie omvat dus niet
alleen de vestiging van gistcultures in de andere bedrijven,
maar tevens de invoering van ander materiaal voor de
apparatuur. Door de hiervoor omschreven maatregelen zijn
de mogelijkheden tot eventuele afwijkingen gesplitst, in die
zin dat de oorzaak ervan beter te bepalen zal zijn. De
gistreincultuur in Amsterdam is ondergebracht in een
speciaal voor dit doel gebouwde afdeling, die is gelegen in
het voormalige bottelarijcomplex. Op 14 mei van het vorige
jaar had men in de hoofdstad de beschikking over de
eerste, zelfgekweekte gist. Daarmee en met de volgende
hoeveelheden zijn uitvoerige proeven genomen, waarbij
zelfs gaschromatografisch onderzoek (dit betrof het aroma)
werd toegepast. Tot grote voldoening, niet in het minst
van alle bij dit project betrokken functionarissen, kon na
een periode van onderzoek van ruim een jaar definitief
worden vastgesteld, dat de in Amsterdam gekweekte gist
geen enkele afwijking vertoont, zodat de nieuwe reincultuur
aldaar volledig aan de verwachtingen heeft beantwoord.
Kijkje in de gistcultuur met links het entapparaat en op de achtergrond de gistbakken.
1