liwws-wp
IN AMSTERDAM
binnen afzienbare tijd een
nieuw vervoermiddel gere
gelde diensten gaat onder
houden.
dit zal gebeuren tussen de
6, sorry 7, gebouwen van
het concern
niemand nog zeker weet
welk vervoermiddel dit zal
zijn, maar
iedereen vermoedt dat het
de eerste puur Nederlandse
Heineken Hovercraft zal
zijn (bekend van radio en
t.v.)
men echter wel moet be
talen als men er gebruik
van wil maken
dit nodig is omdat men an
ders de (on)kosten er nooit
uitkrijgt
hierdoor wel niemand er
gebruik van zal maken, om
dat voor niets met het bus
je reizen of lopen of fietsen
zo lekker goedkoop is
men er echter wel aan moet
denken dat het voor een
klein vervoersbedrag toch
goed t(pr)oeven is in het
zevende-hemel- glas vilt-
zweeftuig
dus niet op geld moet wor
den gekeken, omdat we
onze werkgever toch graag
helpen als dat nodig is
door dit smartegeld de hele
affaire misschien toch nog
gered kan worden
de afdeling evenementen
dan heus nog wel bestaans
recht heeft
de nieuwe leuze thans luidt:
glaasje op, laat je hover-
craften
de foto-expositie in de Hei
neken Galerij bijzonder veel
aandacht heeft getrokken
dit komt omdat een moei
lijke situatie fotografisch
gevoelig is vastgelegd op
een gevoelige plaat
als je nog niet gekeken hebt,
je wat gemist hebt
je iets dergelijks nu mis
schien nooit meer te zien
krijgt
het commentaar van de
fotograaf op zijn werkstuk
was: ik heb het eerlijk be
doeld, het is een boodschap
aan de mensheid
over deze moeilijke situatie
(de knoop) verder niet ge
schreven mag worden (ten
toonstellen blijft nu een
maal iets anders dan schrij
ven)
nu maar eens de knoop
doorgehakt moet worden
(wat voor knoop het ook is)
niets, dag
IN ROTTERDAM
de mensen die 's morgens
de post openen wel eens last
van ochtendziekte hebben
(Hoe kan het anders: elke
morgen om acht uur op
kantoor!)
soms de ruzies hoog op
lopen
er dan kreten te horen zijn
als „Ik zal die paardekop
pen wel eens door de tent
tikken!"
in de visclub sterke verha
len de ronde doen
een van de gepensioneerden
de grootste torrenvanger is
deze dit ontkent, maar wel
zegt geen goed visser te zijn
hij bij Heineken toch nog
altijd op de beste plaats
staat
in het land der blinden
éénoog koning is
onze bedrijfsleider een lor
is (wat zeehengelen betreft)
en
de hoofdtechnoloog er meer
is voor het grove werk
per slot van rekening elke
visser (je weet wel, een stok
met aan beide uiteinden een
dooie pier) een leugenaar is.
IN DEN BOSCH
men een eigen biervaktaal
aan het ontwikkelen is;
de afdeling procestechniek
alles thermostateert wat er
te thermostateren valt
de afdeling fustbier haar
leidingen verbiert
er naarstig wordt gezocht
naar doorzichtige verf,
zodat gecontroleerd kan
worden of de leidingen
wel gemenied zijn
Tot slot nog dit: echt uitgaan is
er op Schier niet bij. Wel vinden
er beatmiddagen plaats in een
dorpskerk en je kan in het dorp
ook voor een niet al te hoge prijs
lekker eten (plate-service).
Het is dus echt een eiland voor
natuurliefhebbers, die in hun va
kantie lekker willen uitrusten, het
geen elders maar al te zelden
mogelijk is.
Nog even en de wijn kan gedronken
worden.
In de gistkelders worden regelmatig
monsters getrokken.
niet voor niets is gedaan.
druivenmassa komt dan langzaam
in gisting, waarbij de gistcellen de
druivesuiker omzetten in alcohol
en koolzuur. Tijdens dit proces
worden aan de druiveschillen de
kleurstof en bepaalde smaakstof
fen onttrokken. Hierna worden de
druiven in de gistkuip geperst en
het donker paarsrode sap laat
men verder uitgisten, tot alle
druivesuiker is omgezet en de
wijn een alcoholgehalte heeft van
meestal 11 a 13 procent, afhan-
zwemmen, want dat is levens
gevaarlijk.
Behalve gefietst, wordt er ook
heel veel paardgereden op Schier.
Dit is vooral ook zeer geschikt
voor mensen die het nog nooit
gedaan hebben, omdat de paar
den helemaal geen haast hebben
en zich in een slakkeganqetje
voortbewegen. Er zijn natuurlijk
ook paarden waar meer pit in zit.
gezellig, huiselijk avondje kan een
nog fijnere sfeer knjgen ooui een
lekker glaasje v/v/ijr» te schenken
die tevoren goed gechambreerd
is.
Als je zo kunt qenieten van de
„edele drank" is het ook erg leuk
om eens na te gaan waar het
vandaan komt. Ik heb dan ook
tijdens een vakantie een kijkje ge
nomen in verschillende wijnkel
ders en chateaux in Frankrijk.
De vochtige, enigszins zure lucht
die in deze kelders hangt en de
mooie houten antieke wijnvaten
scheppen een specifieke sfeer,
die het drinken van wim nog aan
trekkelijker maakt.
Er zijn op de wereld omtrent
30.000 verschillende wijnen, af
komstig van enkele honderden
verschillende druivensoorten. In
grote trekken wordt wijn als volgt
veel geiu vuui over r vveeL je
noa niet waar ie naar toe wilt en
wil je het een beetje rustig aan
doen? Pieker dan r»ig>* anoer
urnyt; (jiöchö waai |e r\an z.wgiii-
men in een afgebakend stuk zee
en onder toezicht van een Dad-
vraag direct (nou, direct, eerst
even naar de lucht kijken) va
kantie aan je baas en spoed je
met je tentje richting Schiermon
nikoog, het eiland (oog) der
schiere (grijze) monniken. Drie
maal daags gaat er een boot naar
toe vanuit Oostmahorn (Fries
land). De eerste boot vertrekt om
8.30 uur en brengt je in anderhalf
uur naar het eiland. Kosten over
tocht (dit is altijd een retour, om
dat je toch wel eens een keer
terug moet) 3,50.
De wijn staat uitnodigend te wachten
in een van de wijnkelders.
iedereen in Frankrijk worden mee
gevierd. Ook voor de toeristen
zijn deze feesten bijzonder aan
trekkelijk.
Vooral nu in de vakantietijd is het
echt de moeite waard om je een
beetje meer te verdiepen in de
afkomst van die heerlijke drank.
De wijnkelders staan open voor
iedereen, die er enige belangstel
ling voor heeft. Je zult van een
bezoekje aan zo'n wiinkelder be
slist geen spijt hebben en zeer
waarschijnlijk het glas voortaan
met nog meer liefde heffen.
YVONNE
7 3 Yóq d t!
S S O.