liwws-wp IN AMSTERDAM binnen afzienbare tijd een nieuw vervoermiddel gere gelde diensten gaat onder houden. dit zal gebeuren tussen de 6, sorry 7, gebouwen van het concern niemand nog zeker weet welk vervoermiddel dit zal zijn, maar iedereen vermoedt dat het de eerste puur Nederlandse Heineken Hovercraft zal zijn (bekend van radio en t.v.) men echter wel moet be talen als men er gebruik van wil maken dit nodig is omdat men an ders de (on)kosten er nooit uitkrijgt hierdoor wel niemand er gebruik van zal maken, om dat voor niets met het bus je reizen of lopen of fietsen zo lekker goedkoop is men er echter wel aan moet denken dat het voor een klein vervoersbedrag toch goed t(pr)oeven is in het zevende-hemel- glas vilt- zweeftuig dus niet op geld moet wor den gekeken, omdat we onze werkgever toch graag helpen als dat nodig is door dit smartegeld de hele affaire misschien toch nog gered kan worden de afdeling evenementen dan heus nog wel bestaans recht heeft de nieuwe leuze thans luidt: glaasje op, laat je hover- craften de foto-expositie in de Hei neken Galerij bijzonder veel aandacht heeft getrokken dit komt omdat een moei lijke situatie fotografisch gevoelig is vastgelegd op een gevoelige plaat als je nog niet gekeken hebt, je wat gemist hebt je iets dergelijks nu mis schien nooit meer te zien krijgt het commentaar van de fotograaf op zijn werkstuk was: ik heb het eerlijk be doeld, het is een boodschap aan de mensheid over deze moeilijke situatie (de knoop) verder niet ge schreven mag worden (ten toonstellen blijft nu een maal iets anders dan schrij ven) nu maar eens de knoop doorgehakt moet worden (wat voor knoop het ook is) niets, dag IN ROTTERDAM de mensen die 's morgens de post openen wel eens last van ochtendziekte hebben (Hoe kan het anders: elke morgen om acht uur op kantoor!) soms de ruzies hoog op lopen er dan kreten te horen zijn als „Ik zal die paardekop pen wel eens door de tent tikken!" in de visclub sterke verha len de ronde doen een van de gepensioneerden de grootste torrenvanger is deze dit ontkent, maar wel zegt geen goed visser te zijn hij bij Heineken toch nog altijd op de beste plaats staat in het land der blinden éénoog koning is onze bedrijfsleider een lor is (wat zeehengelen betreft) en de hoofdtechnoloog er meer is voor het grove werk per slot van rekening elke visser (je weet wel, een stok met aan beide uiteinden een dooie pier) een leugenaar is. IN DEN BOSCH men een eigen biervaktaal aan het ontwikkelen is; de afdeling procestechniek alles thermostateert wat er te thermostateren valt de afdeling fustbier haar leidingen verbiert er naarstig wordt gezocht naar doorzichtige verf, zodat gecontroleerd kan worden of de leidingen wel gemenied zijn Tot slot nog dit: echt uitgaan is er op Schier niet bij. Wel vinden er beatmiddagen plaats in een dorpskerk en je kan in het dorp ook voor een niet al te hoge prijs lekker eten (plate-service). Het is dus echt een eiland voor natuurliefhebbers, die in hun va kantie lekker willen uitrusten, het geen elders maar al te zelden mogelijk is. Nog even en de wijn kan gedronken worden. In de gistkelders worden regelmatig monsters getrokken. niet voor niets is gedaan. druivenmassa komt dan langzaam in gisting, waarbij de gistcellen de druivesuiker omzetten in alcohol en koolzuur. Tijdens dit proces worden aan de druiveschillen de kleurstof en bepaalde smaakstof fen onttrokken. Hierna worden de druiven in de gistkuip geperst en het donker paarsrode sap laat men verder uitgisten, tot alle druivesuiker is omgezet en de wijn een alcoholgehalte heeft van meestal 11 a 13 procent, afhan- zwemmen, want dat is levens gevaarlijk. Behalve gefietst, wordt er ook heel veel paardgereden op Schier. Dit is vooral ook zeer geschikt voor mensen die het nog nooit gedaan hebben, omdat de paar den helemaal geen haast hebben en zich in een slakkeganqetje voortbewegen. Er zijn natuurlijk ook paarden waar meer pit in zit. gezellig, huiselijk avondje kan een nog fijnere sfeer knjgen ooui een lekker glaasje v/v/ijr» te schenken die tevoren goed gechambreerd is. Als je zo kunt qenieten van de „edele drank" is het ook erg leuk om eens na te gaan waar het vandaan komt. Ik heb dan ook tijdens een vakantie een kijkje ge nomen in verschillende wijnkel ders en chateaux in Frankrijk. De vochtige, enigszins zure lucht die in deze kelders hangt en de mooie houten antieke wijnvaten scheppen een specifieke sfeer, die het drinken van wim nog aan trekkelijker maakt. Er zijn op de wereld omtrent 30.000 verschillende wijnen, af komstig van enkele honderden verschillende druivensoorten. In grote trekken wordt wijn als volgt veel geiu vuui over r vveeL je noa niet waar ie naar toe wilt en wil je het een beetje rustig aan doen? Pieker dan r»ig>* anoer urnyt; (jiöchö waai |e r\an z.wgiii- men in een afgebakend stuk zee en onder toezicht van een Dad- vraag direct (nou, direct, eerst even naar de lucht kijken) va kantie aan je baas en spoed je met je tentje richting Schiermon nikoog, het eiland (oog) der schiere (grijze) monniken. Drie maal daags gaat er een boot naar toe vanuit Oostmahorn (Fries land). De eerste boot vertrekt om 8.30 uur en brengt je in anderhalf uur naar het eiland. Kosten over tocht (dit is altijd een retour, om dat je toch wel eens een keer terug moet) 3,50. De wijn staat uitnodigend te wachten in een van de wijnkelders. iedereen in Frankrijk worden mee gevierd. Ook voor de toeristen zijn deze feesten bijzonder aan trekkelijk. Vooral nu in de vakantietijd is het echt de moeite waard om je een beetje meer te verdiepen in de afkomst van die heerlijke drank. De wijnkelders staan open voor iedereen, die er enige belangstel ling voor heeft. Je zult van een bezoekje aan zo'n wiinkelder be slist geen spijt hebben en zeer waarschijnlijk het glas voortaan met nog meer liefde heffen. YVONNE 7 3 Yóq d t! S S O.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 27