„EEN BEELD HET BEELD" van VAKANTIETIPJE ei ucnciiue De vooral door publiciteit bekend geworden Zuidslavische beeld houwer Militie heeft met zijn vrouw een bezoek gebracht aan onze afdeling reclame, in verband met het vervoer van zijn nieuwe schepping „Monument voor de Levenden", hetgeen 17 mei jl. plaatsvond. Dit gipsen kolos weegt ongeveer 500 kilo en heeft een lengte van circa vijf meter en een breedte van anderhalve meter. Onze spankar had de eer de ar tistieke last te dragen, waarvan zelfs de paarden vreemd opkeken. Een grote kraan kwam er aan te pas om het beeld uit een bouw val te slepen in de Wyttenbach- straat, Amsterdam, wat prima lukte. Militie stond fier op zijn zwevende creatie met een Heineken Eurofies in de hand en sloeg deze ver volgens stuk tegen de kraanhaak onder het uitstoten van Zuidslavi sche oerklanken. Na deze officiële doop werd het beeld op de spankar neer ge laten om te worden vervoerd van zijn oude atelier, via de Dam, naar zijn nieuwe bestemming, een fraai atelier in de Planciusstraat Am sterdam (C.). Bij de Dam aangekomen hielden we vijf minuten stil, om duidelijk te maken dat zijn „Monument voor de Levenden" als tegenhan ger bedoeld is van het Nationale Monument voor de Doden. De rit van de Dam naar de Plancius straat werd Zuidslavische liederen zingend volbracht. De slopers van zijn oude atelier in de Wytten- bachstraat hielpen hem ook tij dens het transport naar zijn nieuwe ateliers in de Plancius straat, waar het beeld kundig en heelhuids naar binnen gleed. Onze spankar werd bevrijd van zijn vrijende last en kon tevreden terugkeren naar de warme stal. Deze wonderlijke kleurrijke Zuid slavische Militie, schetste op de reclame afdeling razendsnel maar zeker met de viltstift twee krab bels van ziin belangrijkste wer ken: het bewuste „Monument voor de Levenden" en de alom beken de „Zaanse Houtwerker". Dit, let wel, speciaal en exclusief voor Drieluik. AD Foto's Ad Sinkeldam „De verwoeste stad", o nee, sorry: woeste Militie doopt zijn „Monument voor de Levenden". Op de reclameafdeling krabbelde de wonderlijke Zuidslavische Militie razendsnel twee schetsen van zijn meest bekende werken, hier de „Zaanse Houtwerker". r Een schets van zijn „Monument voor de Levenden". Jeugdrubriek onder redactie van made- leen van eek, hans jonkers, rudie van eekert, ad sinkeldam, greet de klerk, rené prins, els küper, cor lange, yvonne schutselaars en emmy bangma een piepklein Ben je nog niet met vakantie ge weest? Heb je daar ook niet zo veel geld voor over? Weet je noo niet waar ie naar toe wilt en wil je het een beetje rustig aan doer.-? Pieker dan niet lar.n«r Als je op het eiland aankomt staan er diverse bussen klaar die je naar alle uithoeken waar onder de enorme camping, bren gen. Auto's worden niet toegela ten op het eiland, de enige die je ziet behoren toe aan de dokter melkboer of vaste eilandbewo ners. Midden in het dorp kan je echter een fiets huren voor zolang je maar wilt. Dit is zeker aan te bevelen, want Schiermonnikoog is toch nog een tamelijk groot eiland, waar je eindeloos kunt fietsen, zowel door de bossen, duinen als weilanden. Het is geen uitzondering als ie dan een hele tijd geen sterveling tegenkomt. Als je 's ochtends heel vroeg op stap gaat vind je op bepaalde plaatsen ontelbaar veel konijnen. Verder groeien er 95 verschillen de plantjes. Het eiland heeft een enorm breed strand dat erg schoon is. Drie kilometer verwijderd van het dorp ligt het echte badstrand. Dit is de enige plaats waar je kan zwem men in een afgebakend stuk zee en onder toezicht van een bad- gen dat wijn voor ons een volks drank is. Toch is het opvallend dat er tegenwoordig steeds meer wijn wordt gedronken. Zo lang zamerhand is wijn geen luxe drank meer, die alleen gedronken wordt in „betere kringen". Ook de ge wone man is kritischer geworden op het gebied van wijn. Men vraagt in de winkel om een goede bordeaux, bourgogne, rosé of „wat hebt u in witte wijnen?". Wijn is ook geen geleaenheids- drank meer, die uitsluitend op feestdagen of bij bijzondere ge legenheden wordt gedronken. Een gezellig, huiselijk avondje kan een nog fijnere sreer ki ijgen doui een lekker glaasje wijn te schenker». bereid: de rijpe druiven worden geplukt en naar de perskelders gebracht. De blauwe druiven, die voor rode wijnen gebruikt wor den, laat men enkele dagen, en kele soorten bestemd voor be paalde rode wijnen zelfs wel iets langer dan een week, in de „cu- vée" (de gistkuip) aan hun lot over, nadat men ze enigszins ge kneusd en geplet heeft. De totale In de gistkelders worden regelmatig monsters getrokken. kelijk van 't soort druiven en het suikergehalte van de druiven. Voor witte wijnen worden de druiven onmiddellijk na aankomst in de kelder geperst (men kan voor witte wijnen zowel blauwe als witte druiven gebruikenj en het sap wordt op fusten gepompt, waarna het in fusten gaat gisten. Wil men een rosé-wijn hebben, dan laat men blauwe druiven van enkele uren tot een dag in de gistkuip staan en perst daaruit dan het sap, dat nog maar weinig kleurstoffen aan de schillen heeft kunnen onttrekken en roze ge kleurd is. Aperitiefwijnen, zoals sherry, port, madera en vermouth zullen later afzonderlijk behandeld worden. Met de oogst loopt heel Frankrijk uit om mee te helpen aan het plukken van de druiven. Met rie ten mandjes op de rug zie je de schimmen tussen de wijnranken bewegen. Als je later het eind resultaat maq proeven, kun ie te vreden constateren, dat het werk niet voor niets is gedaan. A o!t L- v/-»»- haf AAtefflK /-aio oiuiloiur\ vdli lick vc. gen de wijnfeesten. die door

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 26