NIEUW ZIEDERIJGEOEELTE DEN BOSCH
Tot ieders verbazing
verscheen een
heuselijke robot in de
brouwzaal. Voor de
nieuwsgierigen: De
menselijke „motor"
had twintig minuten
nodig om zich in het
metalen omhulsel te
werken.
Een gedeelte van de
nieuwe ziederijeenheid.
Op vrijdag 23 mei werd aan het
einde van de middag met enig feeste
lijk vertoon het nieuwe ziederijge-
deelte van het Bossche brouwhuis
officieel in gebruik genomen.
Zoals u weet staan in de brouwzaal
aldaar nu in totaal zestien ketels
opgesteld. De laatste uitbreiding om
vatte zes ketels, die in de loop van
het vorige jaar geïnstalleerd werden.
Dit zestal vormt een afzonderlijke
eenheid, waarvan de bediening vol
ledig geautomatiseerd is. Dat wil zeg
gen, dat voor de produktie van een
hele serie brouwsels niet veel meer
nodig is dan het omdraaien van één
schakelaar. Voor de controle op de
juiste gang van zaken daarna wordt
onder andere gebruik gemaakt van
een zogenoemd grenswaardebewa
kingssysteem. Dit houdt in dat voort
durend bewaakt wordt of bijvoor
beeld procestemperaturen en derge
lijke voldoen aan de gestelde eisen.
Treden er afwijkingen op dan wordt
de bedieningsman hierop attent ge
maakt door een alarmsignaal en
wordt tevens de afwijking automa
tisch door een soort schrijfmachine
geregistreerd. In het algemeen mag
zeker gesteld worden, dat het proces-
bedienings- en bewakingssysteem van
de nieuwe brouwhuisuitbreiding tot
de allermodernste gerekend kan wor
den.
In de verdieping boven de zesketel-
ziederij kwamen een nieuwe maal-
installatie en enkele meelbunkers te
staan. Ten behoeve van de elektrici
teitsvoorziening werd op de begane
grond een nieuw transformatorstation
geplaatst. Ook is over het grootste
gedeelte van de totale oppervlakte
van de uitbreiding een normale kel
derverdieping aangelegd als voort
zetting van de bestaande kruipkelder
onder de grote ziederij. Deze kelder
ruimte staat via een eveneens nieuwe
leidingtunnel, die vóór de grote zie
derij langs is doorgetrokken, in ver
binding met de bestaande leidingtun
nel onder het gist- en legkelderge-
bouw en zal later ook een verbinding
krijgen met de kelder onder het in
aanbouw zijnde dienstgebouw.
Vervolg van pag. 1
De samenstelling van een filterpro
gramma is echter verre van eenvou
dig, omdat wij op dit gebied nog geen
ervaring hebben. Daarom wordt in
de komende maanden intensief ge-
experimenteerd. waarbij vooral ge
bruik zal worden gemaakt van de
aanwijzingen en de rijke ervaring van
het bedienend personeel in de filter
kelder.
Wanneer deze proefnemingen echter
achter de rug zijn, zal de automati
sche bediening en de grote capaciteit
van het filter de werkzaamheden
aanmerkelijk verlichten, waardoor
ook het geregeld overwerken van
deze afdeling tot het verleden zal
gaan behoren.
In deze installatie ondergaat het
bier de laatste bewerking in het pro
ces. Daarna wordt het naar de botte
larij getransporteerd.
Close-up van het nieuwe filter.