BEDRIJFSLEVEN
KENNISMAKING SCHOOL
Kinderen van Rotterdamse werknemers maakten excursie door brouwerij
Ook dit jaar was weer een groep leerlingen van middelbare
scholen uit verschillende delen van ons land gedurende een
kleine week „op verkenning bij Heineken in de
Paasvakantie". Evenals voorgaande jaren waren de scho
lieren de gasten van de brouwerij te Rotterdam, waar zij
van 8 tot en met 11 april in de gelegenheid waren een
kijkje te nemen in de (brouw)technische, de administratieve
en de commerciële keuken van een onderneming. Deze
kennismaking met het bedrijfsleven was verpakt in een
cursus, waarbij de deelnemers een inzicht werd verschaft
in de organisatie van een grote brouwerijonderneming en
in de werkzaamheden van de verschillende sectoren en
afdelingen van een der vestigingen, in dit geval dus de Rot
terdamse brouwerij. Een en ander gebeurde door middel
van lezingen door enkele Heineken functionarissen en van
rondleidingen door het bedrijf en in enkele afdelingen in
het bijzonder. Op de foto ziet u een gedeelte van de cur
sisten in het analytisch laboratorium, waarvan de functie
en de werkzaamheden door de chef van de laboratoria,
drs. P. van Eerde, ter plaatse nader werden toegelicht. De
cursus werd wederom gehouden in het kader van de
activiteiten van de Stichting Contactcentrum Bedrijfsleven -
Onderwijs. De kennismaking met Heineken stond onder
auspiciën van de afdeling public relations, terwijl de orga
nisatie en de leiding berustten bij de centrale personeels
dienst.
Woensdagmiddag, 9 april 1969. Vele Rotterdamse werk
nemers bleven een ogenblikje staan om naar het ietwat
ongewone gezelschap te kijken, dat over het terrein wandelde.
Vierendertig jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 15
jaar, waren op deze middag tijdens hun Paasvakantie te
gast op de Rotterdamse brouwerij. Een unieke gebeurtenis,
mogen we wel stellen, want nog nooit in zijn bestaan heeft
Heineken jonge kinderen van werknemers als excursie-
gangers gehad.
Opmerkelijk was hoeveel de jongens en meisjes al wisten
van de brouwerij en het produceren van bier, gezien hun
uitlatingen en antwoorden tijdens het uitleggen van het
brouwproces door ir. K. Tiktak. Spontaan en enthousiast
waren hun reacties tijdens de rondleiding door de brouwerij.
Na een uiteenzetting over de computer door de heer W.
van Breugel werd ook in het Heineken Reken Centrum een
kijkje genomen.
Na afloop van de excursie, die onder leiding stond van de
heer E. van Kooten, werden de jongelui in de gelegenheid
gesteld zélf bier zij het zonder alcohol te proeven.
Het Malta vond echter matig aftrek; sommigen hadden
liever een echt pilsje gehad!
Het was al met al een zeer geslaagde ,,jeugd"-excursie, die
zeker voor navolging (in Amsterdam en Den Bosch) en
eventueel herhaling vatbaar is.
i
Een groepsfoto van de jongelui die een excursie i
maakten door de Rotterdamse brouwerij.
Grote belangstelling voor de heer Tiktak, die
met een aangestreken lucifer demonstreert dat
er koolzuur vrijkomt bij het gistingsproces.