In het nieuwe gedeelte van de machinekamer staat de koolzuurinstailatie opgesteld; op de voorgrond de koot
zuurcompressoren.
Wie, bekend met de situatie
van vroeger, nu in de ma
chinekamer rondkijkt, zal
bemerken dat er ook verder
van het oorspronkelijke in
terieur van deze afdeling
niet veel meer over is. Er
zijn allerlei machines en in
stallaties verdwenen en door
andere, nieuwe en grotere
vervangen. Om te beginnen
is er een aantal koelcompres-
soren bijgekomen. De laatste
aanwinsten op dit gebied
waren twee 12-cilinder ge
weldenaren (Grasso), de
grootste compressoren, die
tot nu toe van dit merk bij
Heineken in gebruik zijn.
Verder kwamen er nieuwe
ammoniakcondensors en
brouwwaterkoelers, alsook
vier grote luchtcompresso-
ren (Atlas Copco), elk met
een capaciteit van 1200 m3
per uur (bij 7 atmosfeer).
Lucht wordt vooral gebruikt
in de bottelarij, de legkelder
en het waterstation en verder
voor allerlei doeleinden op
vele andere plaatsen in het
bedrijf. Vóór het gebruik
wordt de lucht gedroogd.
Het gebouw van de energie
voorziening is in de afgelo
pen twee jaar ook belangrijk
vergroot. In het nieuwe ge
deelte staat onder meer een
grote koolzuurinstailatie op
gesteld, de eerste, die bij
Heineken Nederland in ge
bruik werd genomen. In deze
installatie wordt het uit de
gesloten gistbakken afkom
stige koolzuur gereinigd, ge
comprimeerd. gekoeld en
daardoor vloeibaar gemaakt.
De vloeibare koolzuur wordt
vervolgens opgeslagen in
drie grote tanks (elk met
een inhoud van 60 ton), die
zich buiten het gebouw be
vinden.
Koolzuur wordt in Den
Bosch op verschillende plaat
sen in het produktieproces
gebruikt en verder met tank
auto's aan Rotterdam ge
leverd.
In het waterstation is de
vroegere installatie vrijwel
geheel vernieuwd en belang
rijk uitgebreid. Het gebouw
zelf werd ook, zij het niet
De watermeters in de koelwater
leidingen naar de ammoniakconden
sors leveren een aardig plaatje op.
in spectaculaire mate, ver
groot.
Al het water, dat in het
Bossche bedrijf gebruikt
wordt, is welwater. In de
afgelopen twee jaar zijn er
zeven nieuwe wellen gesla
gen, die elk 100 m' water
per uur kunnen leveren. Al
het benodigde water wordt
ontijzerd. een gedeelte wordt
bovendien nog onthard. Dit
ontharde water vindt op het
ogenblik hoofdzakelijk zijn
weg naar de bottelarij en
naar de stoomketels.
De installatie voor de water
behandeling werkt volauto
matisch. Het station kan per
uur 900 m:' water ontijzeren
en 450 m3 ontharden.
Tot slot een cijfer om even
bij stil te staan: de hier be
handelde hoeveelheid water
is zo groot, dat als het moest
onze brouwerij in Den Bosch
met gemak een stad met
45.000 inwoners van water
zou kunnen voorzien.
stamden. Van deze betrek
kelijk kleine ketels (onge
veer 3!/i ton stoom per uur)
zijn de oudste vier inmiddels
verdwenen. De overige drie,
De foto op de voorpagina, hier
verkleind afgedrukt, geeft een ge
deelte van de machinekamer weer
met rechts de installatie voor de
behandeling van het water voor de
ketels en op de achtergrond een
deel van de koelinstallatie.
die wat jonger zijn, staan er
nog.
Met elkaar zorgen deze zes
ketels voor de produktie van
stoom, die voor het belang
rijkste. gedeelte wordt afge
nomen door het brouwhuis
en de bottelarij.