In het nieuwe gedeelte van de machinekamer staat de koolzuurinstailatie opgesteld; op de voorgrond de koot zuurcompressoren. Wie, bekend met de situatie van vroeger, nu in de ma chinekamer rondkijkt, zal bemerken dat er ook verder van het oorspronkelijke in terieur van deze afdeling niet veel meer over is. Er zijn allerlei machines en in stallaties verdwenen en door andere, nieuwe en grotere vervangen. Om te beginnen is er een aantal koelcompres- soren bijgekomen. De laatste aanwinsten op dit gebied waren twee 12-cilinder ge weldenaren (Grasso), de grootste compressoren, die tot nu toe van dit merk bij Heineken in gebruik zijn. Verder kwamen er nieuwe ammoniakcondensors en brouwwaterkoelers, alsook vier grote luchtcompresso- ren (Atlas Copco), elk met een capaciteit van 1200 m3 per uur (bij 7 atmosfeer). Lucht wordt vooral gebruikt in de bottelarij, de legkelder en het waterstation en verder voor allerlei doeleinden op vele andere plaatsen in het bedrijf. Vóór het gebruik wordt de lucht gedroogd. Het gebouw van de energie voorziening is in de afgelo pen twee jaar ook belangrijk vergroot. In het nieuwe ge deelte staat onder meer een grote koolzuurinstailatie op gesteld, de eerste, die bij Heineken Nederland in ge bruik werd genomen. In deze installatie wordt het uit de gesloten gistbakken afkom stige koolzuur gereinigd, ge comprimeerd. gekoeld en daardoor vloeibaar gemaakt. De vloeibare koolzuur wordt vervolgens opgeslagen in drie grote tanks (elk met een inhoud van 60 ton), die zich buiten het gebouw be vinden. Koolzuur wordt in Den Bosch op verschillende plaat sen in het produktieproces gebruikt en verder met tank auto's aan Rotterdam ge leverd. In het waterstation is de vroegere installatie vrijwel geheel vernieuwd en belang rijk uitgebreid. Het gebouw zelf werd ook, zij het niet De watermeters in de koelwater leidingen naar de ammoniakconden sors leveren een aardig plaatje op. in spectaculaire mate, ver groot. Al het water, dat in het Bossche bedrijf gebruikt wordt, is welwater. In de afgelopen twee jaar zijn er zeven nieuwe wellen gesla gen, die elk 100 m' water per uur kunnen leveren. Al het benodigde water wordt ontijzerd. een gedeelte wordt bovendien nog onthard. Dit ontharde water vindt op het ogenblik hoofdzakelijk zijn weg naar de bottelarij en naar de stoomketels. De installatie voor de water behandeling werkt volauto matisch. Het station kan per uur 900 m:' water ontijzeren en 450 m3 ontharden. Tot slot een cijfer om even bij stil te staan: de hier be handelde hoeveelheid water is zo groot, dat als het moest onze brouwerij in Den Bosch met gemak een stad met 45.000 inwoners van water zou kunnen voorzien. stamden. Van deze betrek kelijk kleine ketels (onge veer 3!/i ton stoom per uur) zijn de oudste vier inmiddels verdwenen. De overige drie, De foto op de voorpagina, hier verkleind afgedrukt, geeft een ge deelte van de machinekamer weer met rechts de installatie voor de behandeling van het water voor de ketels en op de achtergrond een deel van de koelinstallatie. die wat jonger zijn, staan er nog. Met elkaar zorgen deze zes ketels voor de produktie van stoom, die voor het belang rijkste. gedeelte wordt afge nomen door het brouwhuis en de bottelarij.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 5