ENERGIE
VOORZIENING
DEN BOSCH
GROEIT MEE
Nieuwelingen in het bedrijf
waar uw redacteur vroe
ger werkte, werden op
hun eerste dag bij wijze van
ontgroeningsgrap er op uit
gestuurd om op een bepaal
de plaats „een emmer stoom"
te gaan halen. De niet zo
snuggeren trapten daar stee
vast in, tot grote hilariteit
van de ontwerpers van deze
„inwijdingsprocedure".
Stoom, dat meestal onzicht
bare produkt, is voor vele
grote industriële bedrijven
een onmisbaar onderdeel
van de energievoorziening.
Voor onze brouwerijen ko
men daar nog bij water,
koeling en lucht. De keuken
waar dit alles voor gebruik
in onze bedrijven wordt
klaargemaakt heet de ener
gievoorziening, in de wande
ling de machinekamer.
Het is alweer geruime tijd
geleden, dat wij u iets ver
teld hebben over de uitbrei
ding van de energievoorzie
ning in Den Bosch. De groei
van de verschillende pro-
duktieafdelingen, waarvan
wij u de afgelopen tijd ver
slag hebben gedaan, maakte
het noodzakelijk, dat ook de
capaciteit van de energie
voorziening werd vergroot.
Populair gezegd, als je meer
bier gaat brouwen, heb je
ook meer stoom, meer water,
meer koeling en meer lucht
nodig.
De uitbreiding van de ma
chinekamer begon ruim twee
jaar geleden met de komst
van de eerste, nieuwe, grote
stoomketel. Op dit ogenblik
staan er (zie de foto) drie
Stork stoomketels (type
Door
uitbreiding bedrijf
vraag naar meer water,
meer koeling,
meer lucht
en meer stoom.
TVW) opgesteld, elk met
een produktiecapaciteit van
20 ton stoom (van 12 atmo
sfeer) per uur. Ze worden
gestookt met aardgas.
Voorheen bevonden zich in
de machinekamer zeven
Thermodyn stoomketels,
waarvan er vier uit de be
ginperiode van de brouwerij
De drie nieuwe stoomketels, elk
met een capaciteit van 20 ton stoom
(van 12 atmosfeer) per uur.
2