ENERGIE VOORZIENING DEN BOSCH GROEIT MEE Nieuwelingen in het bedrijf waar uw redacteur vroe ger werkte, werden op hun eerste dag bij wijze van ontgroeningsgrap er op uit gestuurd om op een bepaal de plaats „een emmer stoom" te gaan halen. De niet zo snuggeren trapten daar stee vast in, tot grote hilariteit van de ontwerpers van deze „inwijdingsprocedure". Stoom, dat meestal onzicht bare produkt, is voor vele grote industriële bedrijven een onmisbaar onderdeel van de energievoorziening. Voor onze brouwerijen ko men daar nog bij water, koeling en lucht. De keuken waar dit alles voor gebruik in onze bedrijven wordt klaargemaakt heet de ener gievoorziening, in de wande ling de machinekamer. Het is alweer geruime tijd geleden, dat wij u iets ver teld hebben over de uitbrei ding van de energievoorzie ning in Den Bosch. De groei van de verschillende pro- duktieafdelingen, waarvan wij u de afgelopen tijd ver slag hebben gedaan, maakte het noodzakelijk, dat ook de capaciteit van de energie voorziening werd vergroot. Populair gezegd, als je meer bier gaat brouwen, heb je ook meer stoom, meer water, meer koeling en meer lucht nodig. De uitbreiding van de ma chinekamer begon ruim twee jaar geleden met de komst van de eerste, nieuwe, grote stoomketel. Op dit ogenblik staan er (zie de foto) drie Stork stoomketels (type Door uitbreiding bedrijf vraag naar meer water, meer koeling, meer lucht en meer stoom. TVW) opgesteld, elk met een produktiecapaciteit van 20 ton stoom (van 12 atmo sfeer) per uur. Ze worden gestookt met aardgas. Voorheen bevonden zich in de machinekamer zeven Thermodyn stoomketels, waarvan er vier uit de be ginperiode van de brouwerij De drie nieuwe stoomketels, elk met een capaciteit van 20 ton stoom (van 12 atmosfeer) per uur. 2

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 4