44
4
(Dit artikel is overgenomen uit Het meest getapt, onze
driemaandelijkse uitgave voor de groothandelsbedrijven
Grote aandacht van de leerling-diëtisten van de St. Radboudstichting
te Nijmegen voor mevrouw Bierenbroodspot in de ontvangstzaal van
onze brouwerij in Den Bosch.
Bier is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken bij rijstmaaltijden.
heeft ten doel de vrouw die, als zij al iets van bier
weet, dit meestal terloops uit gesprekken opgevangen
heeft een gerichte voorlichting te geven op het gebied
van bier. Deze damesgroepen worden in Amsterdam en
Den Bosch door respectievelijk de dames J. J. M. Wel-
born-Kuyl en S. S. M. Bierenbroodspot-van Zinnicq
Bergmann op zeer plezierige wijze ontvangen.
Als eerste punt staat op het programma de historie van
het bier en van Heineken. Vervolgens wordt op aan
schouwelijke wijze het brouwproces uitgelegd. Op een
flanelbord worden de handelingen, die nodig zijn voor
het brouwen van bier, toegelicht. Als aardigheid hierop
aansluitend wordt de huisvrouwen verklapt, dat zij ook
vandaag nog met behulp van eenvoudig keukengerei,
zoals pannen, zeven en (koffie)filters, zelf hun potje
„bier" kunnen brouwen.
Na een rondgang door de brouwerij krijgen de dames
Mevrouw Welborn (Amsterdam) legt het
brouwschema uit.
Met jassen aan luistert men in de koele
gistkelder naar de excursieleider.
Een paar suggesties voor een gezellige
avond. De reepjes brood zijn besmeerd
met een mengsel van zout, peper, Engelse
saus en losgeroerde pindakaas. Bros
gebakken stukjes spek vormen de
garnering.
terwijl ze nu het bier kunnen proeven „les" in
bier- en glasbehandeling. Er wordt verteld welke tem
peratuur het bier bij het serveren moet hebben; hoe de
glazen het best gewassen en „gedroogd" kunnen worden.
Tenslotte wordt gedemonstreerd hoe met zeer eenvou
dige middelen en weinig moeite een glas bier een nog
feestelijker cachet krijgt. Zoutjes, gedoopt in een dip
saus, die men elke gewenste smaak kan geven, reepjes
brood, belegd met kaas, kruiden en tomatenketchup, in
de oven net even knapperig gemaakt. Ziehier een paar
suggesties om op een gezellige avond een glas heerlijk
helder Heineken nog beter te doen smaken.
Rest ons nog de woorden van mevrouw Welborn te
herhalen:
„Leve de
VROUW die
het bier
uitvond!"