44 4 (Dit artikel is overgenomen uit Het meest getapt, onze driemaandelijkse uitgave voor de groothandelsbedrijven Grote aandacht van de leerling-diëtisten van de St. Radboudstichting te Nijmegen voor mevrouw Bierenbroodspot in de ontvangstzaal van onze brouwerij in Den Bosch. Bier is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken bij rijstmaaltijden. heeft ten doel de vrouw die, als zij al iets van bier weet, dit meestal terloops uit gesprekken opgevangen heeft een gerichte voorlichting te geven op het gebied van bier. Deze damesgroepen worden in Amsterdam en Den Bosch door respectievelijk de dames J. J. M. Wel- born-Kuyl en S. S. M. Bierenbroodspot-van Zinnicq Bergmann op zeer plezierige wijze ontvangen. Als eerste punt staat op het programma de historie van het bier en van Heineken. Vervolgens wordt op aan schouwelijke wijze het brouwproces uitgelegd. Op een flanelbord worden de handelingen, die nodig zijn voor het brouwen van bier, toegelicht. Als aardigheid hierop aansluitend wordt de huisvrouwen verklapt, dat zij ook vandaag nog met behulp van eenvoudig keukengerei, zoals pannen, zeven en (koffie)filters, zelf hun potje „bier" kunnen brouwen. Na een rondgang door de brouwerij krijgen de dames Mevrouw Welborn (Amsterdam) legt het brouwschema uit. Met jassen aan luistert men in de koele gistkelder naar de excursieleider. Een paar suggesties voor een gezellige avond. De reepjes brood zijn besmeerd met een mengsel van zout, peper, Engelse saus en losgeroerde pindakaas. Bros gebakken stukjes spek vormen de garnering. terwijl ze nu het bier kunnen proeven „les" in bier- en glasbehandeling. Er wordt verteld welke tem peratuur het bier bij het serveren moet hebben; hoe de glazen het best gewassen en „gedroogd" kunnen worden. Tenslotte wordt gedemonstreerd hoe met zeer eenvou dige middelen en weinig moeite een glas bier een nog feestelijker cachet krijgt. Zoutjes, gedoopt in een dip saus, die men elke gewenste smaak kan geven, reepjes brood, belegd met kaas, kruiden en tomatenketchup, in de oven net even knapperig gemaakt. Ziehier een paar suggesties om op een gezellige avond een glas heerlijk helder Heineken nog beter te doen smaken. Rest ons nog de woorden van mevrouw Welborn te herhalen: „Leve de VROUW die het bier uitvond!"

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1969 | | pagina 11