kamer met daarbij een kantine en een
kantoor.
Het jonge bier wordt nu nog door
tankauto's dag en nacht in hoeveel
heden van ongeveer 22.500 liter per
keer naar Helmond gebracht, waar
het de verdere bewerkingen onder
gaat totdat het verkocht kan worden.
Door het openen van deze vestiging
kon in 1967 een totale Amstelpro-
duktie van ongeveer 1.200.000 hl
worden bereikt.
In de jaren vijftig werd een begin
gemaakt met de modernisering van
het produktieapparaat in Amsterdam.
Ondanks het feit dat er thans een
vestiging in Helmond is, wordt hier
mee nog steeds doorgegaan. Op het
ogenblik wordt een nieuwe bottel
colonne geïnstalleerd die een capaci
teit van ongeveer 36.000 flessen per
uur heeft. Het brouwhuis is semi-
automatisch en mag tot de modernste
in West-Europa gerekend worden.
Amstel heeft echter niet alleen be
langen in bier, maar ook in de farma
ceutische industrie en de voedings
middelensector. Een volledige dochter
is Povietproducten N.V., gevestigd
in het brouwerijcomplex te Amster
dam. Deze vennootschap maakt far
maceutische artikelen. Verreweg het
grootste gedeelte van de produktie is
bestemd voor de export.
Een andere dochtermaatschappij,
N.V. Preservenbedrijf in Breda, is
een van de grootste groentedrogerijen
in Europa en levert veel aan soep
fabrikanten. Daarnaast worden ook
grote hoeveelheden vlees en andere
levensmiddelen gedroogd. In het pro-
duktieproces nemen de snacks een be
langrijke plaats in. Deze worden
onder de naam Nibb-it in verschil
lende smaken op de markt gebracht
en zijn bij de Nederlandse consument
algemeen bekend.
Vermeldenswaard is nog dat Amstel
de alleenvertegenwoordiging heeft
voor Nederland van Guinness Stout.
Deze biersoort wordt ook door Am
stel gebotteld voor diverse landen in
West-Europa.
honderd landen en gebieden. De uit
voer steeg gestadig, ondanks het feit
dat na de Tweede Wereldoorlog
begonnen werd met het stichten
van geassocieerde brouwerijen die
Amstel bier onder de verantwoorde
lijkheid van de moedermaatschappij
in Amsterdam brouwen. Deze geas
socieerde brouwerijen, waarin Amstel
veelal een minderheidsbelang heeft,
liggen in Jordanië, Libanon, Grieken
land, Curasao, Suriname en Frans
Guyana.
Amstel bier wordt ook in licentie ge
brouwen. Dit gebeurt in Zuid-Afrika,
Irak en Porto Rico.
In Brussel zetelt het Amstel Verkoop
kantoor dat de Amstelbelangen in
België behartigt.
Samenwerking op internationaal ni
veau heeft Amstel dus al geruime tijd.
Een ander facet hiervan is het tech
nisch consortium, waarvan de leden
grote brouwerijen in Canada, Groot
Brittannië, U.S.A. en Mexico zijn. Zij
werken met Amstel samen op het ge
bied van de technische research.
In het begin van de jaren zestig werd
het duidelijk dat de noodzakelijke
produktiecapaci-
teit op den duur
niet in Amsterdam
zou kunnen wor
den bereikt. Vol
doende uitbreiden
op het 2,8 ha grote
terrein was niet
mogelijk. Daarom
werd besloten tot
het stichten van
een nieuwe vesti
ging in Helmond.
Deze stad werd
na lang zoeken
als de meest ide
ale plaats uitver
koren, voorna
melijk omdat de
kwaliteit van het
water in die stad
uitstekend is. Het
daar beschikbare
terrein is bijna vijf
maal zo groot als
dat in Amsterdam.
Thans bevinden
zich in Helmond
de volgende afde
lingen: bottelarij,
vatenvulafdeling,
legkeldergebouw,
ketelhuis/machine
De vestiging te Helmond. (Foto KLM-Aerocarto)
N.V. Preservenbedrijf te Breda. (Foto KLM-Aerocarto)