kamer met daarbij een kantine en een kantoor. Het jonge bier wordt nu nog door tankauto's dag en nacht in hoeveel heden van ongeveer 22.500 liter per keer naar Helmond gebracht, waar het de verdere bewerkingen onder gaat totdat het verkocht kan worden. Door het openen van deze vestiging kon in 1967 een totale Amstelpro- duktie van ongeveer 1.200.000 hl worden bereikt. In de jaren vijftig werd een begin gemaakt met de modernisering van het produktieapparaat in Amsterdam. Ondanks het feit dat er thans een vestiging in Helmond is, wordt hier mee nog steeds doorgegaan. Op het ogenblik wordt een nieuwe bottel colonne geïnstalleerd die een capaci teit van ongeveer 36.000 flessen per uur heeft. Het brouwhuis is semi- automatisch en mag tot de modernste in West-Europa gerekend worden. Amstel heeft echter niet alleen be langen in bier, maar ook in de farma ceutische industrie en de voedings middelensector. Een volledige dochter is Povietproducten N.V., gevestigd in het brouwerijcomplex te Amster dam. Deze vennootschap maakt far maceutische artikelen. Verreweg het grootste gedeelte van de produktie is bestemd voor de export. Een andere dochtermaatschappij, N.V. Preservenbedrijf in Breda, is een van de grootste groentedrogerijen in Europa en levert veel aan soep fabrikanten. Daarnaast worden ook grote hoeveelheden vlees en andere levensmiddelen gedroogd. In het pro- duktieproces nemen de snacks een be langrijke plaats in. Deze worden onder de naam Nibb-it in verschil lende smaken op de markt gebracht en zijn bij de Nederlandse consument algemeen bekend. Vermeldenswaard is nog dat Amstel de alleenvertegenwoordiging heeft voor Nederland van Guinness Stout. Deze biersoort wordt ook door Am stel gebotteld voor diverse landen in West-Europa. honderd landen en gebieden. De uit voer steeg gestadig, ondanks het feit dat na de Tweede Wereldoorlog begonnen werd met het stichten van geassocieerde brouwerijen die Amstel bier onder de verantwoorde lijkheid van de moedermaatschappij in Amsterdam brouwen. Deze geas socieerde brouwerijen, waarin Amstel veelal een minderheidsbelang heeft, liggen in Jordanië, Libanon, Grieken land, Curasao, Suriname en Frans Guyana. Amstel bier wordt ook in licentie ge brouwen. Dit gebeurt in Zuid-Afrika, Irak en Porto Rico. In Brussel zetelt het Amstel Verkoop kantoor dat de Amstelbelangen in België behartigt. Samenwerking op internationaal ni veau heeft Amstel dus al geruime tijd. Een ander facet hiervan is het tech nisch consortium, waarvan de leden grote brouwerijen in Canada, Groot Brittannië, U.S.A. en Mexico zijn. Zij werken met Amstel samen op het ge bied van de technische research. In het begin van de jaren zestig werd het duidelijk dat de noodzakelijke produktiecapaci- teit op den duur niet in Amsterdam zou kunnen wor den bereikt. Vol doende uitbreiden op het 2,8 ha grote terrein was niet mogelijk. Daarom werd besloten tot het stichten van een nieuwe vesti ging in Helmond. Deze stad werd na lang zoeken als de meest ide ale plaats uitver koren, voorna melijk omdat de kwaliteit van het water in die stad uitstekend is. Het daar beschikbare terrein is bijna vijf maal zo groot als dat in Amsterdam. Thans bevinden zich in Helmond de volgende afde lingen: bottelarij, vatenvulafdeling, legkeldergebouw, ketelhuis/machine De vestiging te Helmond. (Foto KLM-Aerocarto) N.V. Preservenbedrijf te Breda. (Foto KLM-Aerocarto)

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1968 | | pagina 5