Nieuw elektronisch brouwschema voor brouwerijbezoekers in Amsterdam De eerste fase: het vollopen van de silo's met gerstemout. Ten behoeve van de tienduizenden bezoekers, die jaar lijks onze Amsterdamse brouwerij bezichtigen en waar van het grootste gedeelte uit buitenlanders bestaat, is aan het begin van de route door het bedrijf een elek tronisch schema van het brouwproces opgesteld. Op het eerste gezicht lijkt het een normaal, dood schema aan de hand waarvan men de loop van het brouw proces kan uitleggen. Wanneer echter de rondleider op een knop heeft gedrukt, begint het schema te leven. De groep bezoekers ziet dan achtereenvolgens hoe de silo's vollopen met gerstemout, hoe een gedeelte van deze mout door de walsen van de molen wordt gevoerd en in de beslagkuip vermengd wordt met binnenstromend water. Men ziet de werking van het twee maal over pompen van een derde gedeelte van het beslag naar de brouwketel, het daar aan de kook komen en het weer teruggepompt worden. Vervolgens kan men de werking van de filtratie in de klaringskuip zien, het koken in de wortketel, het passeren van de hopzeef, het vullen van de settlingtank en het afzuigen van de vloeistof door middel van een drijvende hevel enzovoort, enzo voort. De laatste uitbeelding is die van een als een zon stralende helderbierketel. Tijdens de werking van het schema, die ruim vijf minu ten in beslag neemt, geeft de rondleider een mondelinge toelichting, die de gasten voorbereidt op hetgeen zij in werkelijkheid in brouwhuis, gist- en legkelders zullen zien. Verwacht wordt, dat door deze extra voorbereiding de informatie aan onze gasten nog duidelijker zal over komen. Het laatste gedeelte van het proces speelt zich af in de legtanks en in een als een zon stralende helderbiertank.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1968 | | pagina 5