Nieuw elektronisch brouwschema voor
brouwerijbezoekers in Amsterdam
De eerste fase: het vollopen van de silo's met gerstemout.
Ten behoeve van de tienduizenden bezoekers, die jaar
lijks onze Amsterdamse brouwerij bezichtigen en waar
van het grootste gedeelte uit buitenlanders bestaat, is
aan het begin van de route door het bedrijf een elek
tronisch schema van het brouwproces opgesteld.
Op het eerste gezicht lijkt het een normaal, dood schema
aan de hand waarvan men de loop van het brouw
proces kan uitleggen. Wanneer echter de rondleider op
een knop heeft gedrukt, begint het schema te leven. De
groep bezoekers ziet dan achtereenvolgens hoe de silo's
vollopen met gerstemout, hoe een gedeelte van deze
mout door de walsen van de molen wordt gevoerd en
in de beslagkuip vermengd wordt met binnenstromend
water. Men ziet de werking van het twee maal over
pompen van een derde gedeelte van het beslag naar de
brouwketel, het daar aan de kook komen en het weer
teruggepompt worden. Vervolgens kan men de werking
van de filtratie in de klaringskuip zien, het koken in
de wortketel, het passeren van de hopzeef, het vullen
van de settlingtank en het afzuigen van de vloeistof
door middel van een drijvende hevel enzovoort, enzo
voort. De laatste uitbeelding is die van een als een zon
stralende helderbierketel.
Tijdens de werking van het schema, die ruim vijf minu
ten in beslag neemt, geeft de rondleider een mondelinge
toelichting, die de gasten voorbereidt op hetgeen zij in
werkelijkheid in brouwhuis, gist- en legkelders zullen
zien.
Verwacht wordt, dat door deze extra voorbereiding de
informatie aan onze gasten nog duidelijker zal over
komen.
Het laatste gedeelte van het proces speelt zich af in de legtanks en in een als een zon stralende helderbiertank.