Achter zijn lessenaar gezeten kan de operator de gehele colonne overzien, mede met behulp van twee monitors, die de beelden van vier televisiecamera's kunnen weergeven. Links de wasmachine, rechts de vulmachine en in het midden op de achtergrond de buffertank voor het bier. Vat en tapsysteem Het nieuwe Heineken fust is een cilindrisch, roestvaststalen vat met een inhoud van 50 liter. De afmetin gen van het fust zijn zo gekozen, dat het in „aangeslagen" toestand in het verkooppunt niet meer ruimte in neemt dan het huidige 35-litervat, eveneens in aangeslagen toestand. Ieder fust is voorzien van twee hand vaten. Uiteraard is bij de constructie rekening gehouden met opslag en transport op pallets. Ieder vat is uitgerust met een eigen tapstang, die in het vat vastgeschroefd zit. Deze tapstang wordt niet uit het fust verwijderd. In de kop van de tapstang bevinden zich een bierklepje en concentrisch daaromheen een koolzuurklepje. Metalen veertjes zorgen ervoor dat deze klepjes in de neutrale stand (wanneer het vat niet aangeslagen is) gesloten zijn. Door deze voorzieningen kunnen we spre ken van een zelfsluitende tapstang. In het horecabedrijf is per tappunt een tapkop aanwezig, die hier de tra In het onlangs geïntroduceerde systeem draait alles om het nieuwe Heineken fust, een cilin drisch vat met een inhoud van 50 liter. De lege fusten worden gepalletiseerd aan- gevoerd. In het ontlaadstation worden zij van r de pallets genomen en op de transportband gelegd. ditionele tapstang met aansteekhuis vervangt. Tapstang en tapkop passen met een bajonetsluiting in elkaar; door de tapkop op de tapstang te drukken en vervolgens een halve slag te draaien wordt het vat aangeslagen. Tijdens deze beweging wordt name lijk de tapkop in de stang gedrukt, waardoor de bier- en de koolzuurklep worden geopend. Behalve het gemak waarmee het vat kan worden aangeslagen, is er nog een ander voordeel. Bij het afslaan (wanneer het fust leeg is en de tap kop uit de tapstang wordt genomen) sluiten bier- en koolzuurklep zich Eon vast onderdeel van het vat is de tap stang, die, eenmaal in het vat vastgeschroefd, daaruit niet meer wordt verwijderd. zelf. Hierdoor blijft het vat onder koolzuurdruk en kunnen zich geen micro-organismen in de bierresten ontwikkelen, terwijl bovendien in het vochtige milieu het indrogen en het zich op de bodem of wand vastzetten van de bierresten wordt voorkomen. Dit vereenvoudigt uiteraard de reini ging en sterilisatie van het vat op de brouwerij, welke handeling plaats vindt zonder dat de tapstang uit het fust verwijderd wordt! Ook het vul- proces kon nu op vrij eenvoudige wijze gemechaniseerd worden, waar bij elk vat (weer dóór deze tapstang!) automatisch wordt afgevuld. De nieuwe tapkop, die met een bajonetsluiting in de tapstang past. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1967 | | pagina 5