BROUWERIJ AMSTERDAM ALS TOERISTISCHE ATTRAüiil.... Amsterdam is een verrukkelijke stad voor buitenlanders en een recente publikatie in Het Nieuws van de Dag bevestigde, dat ook jeugdige reizigers de Nederlandse hoofdstad steevast in hun programma opnemen. Met enige trots mogen wij wel zeggen dat in de loop der jaren een steeds groeiend aantal van hen de weg naar onze brou werij heeft gevonden. Onze excursies voor buitenlanders zijn een aparte toeristische attractie geworden. In de maanden juni. juli en augustus is de toeloop zelfs zo groot, dat zich een lange rij vormt, ruim voordat onze deuren voor hen open gaan. Op de vraag wat hen toch zo trekt, zijn wij mensen van Hei- neken direct geneigd te zeggen: Oh, een gratis glaasje bier. Maar al vormen dat drankje en de blokjes kaas na afloop van de rondgang een zeer gewaardeerd blijk van onze gastvrijheid, er is bepaald meer. Als een willekeurige gast gevraagd wordt wat hem ertoe ge bracht heeft onze brouwerij binnen te stappen, is het antwoord vaak dat hij het van vrienden heeft gehoord. Anderen hebben er op hun tochten een hobby van gemaakt brouwerijen te bezoeken en bier en sfeer onderling te vergelijken. Velen hebben echter nog nimmer een bedrijf in werking ge zien en zijn gefascineerd door het produktieproces zelf. Ze zien iets geheel nieuw en bekijken daarna het bier in hun glas met een ander oog. „Als goed toerist in Amsterdam drink ik hier Heineken bier", zei een van onze bezoekers en toevallig lazen wij deze zelfde opmerking van een Nigeriaans meisje dat haar reiservaringen in het Unileverpersoneelsblad vertelde. Luisterend naar onze bezoekers blijkt dat het merendeel uit de U.S.A. afkomstig is. In de vakantiemaanden vliegen ze naar Europa en trekken rond met in hun vaak minieme bagage het boek „Europe on $5 a Day". Dit ideale boek wijst hun de weg in alle belangrijke Europese steden en onder het hoofdstuk Amsterdam staat onder andere een vrij uitgebreide beschrij ving van een excursie in onze brouwerij. En zo vinden we deze globetrotters dan om tien uur 's mor gens en om drie uur 's middags in een lange rij wachtend voor onze deur. De rondgang begint in de brouwzaal.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1967 | | pagina 6