KERSTORDER VOOR ROTTERDAMSE BOTTELARIJ Het afvullen gebeurde met een enkelvoudig handtapapparaat, dat hier bediend wordt door de heer J. Moeliker. Op de achtergrond enderbaas W. K. Huizer. De fles werd door de heer F. Alonso Sanchez afgesloten met een gewone kurk, die hij met een houten hamer in de hals tikte, de heer J. Cooyman met be hulp van een handsluitmachine de kroonkurk erop perste. Handwerk voor aflevering van reuzepartij reuzeflessen Vervolgens het schoonspoelen met steriel water, waarmee twee van onze buitenlandse werkne mers, de heren M. de la Cruz Arogon (I.) en M. Eduardo Alves bezig zijn. BHet pasteuriseren gebeurde in een open bak, waarin per keer 110 flessen geplaatst werden. Dit onderdeel van het proces moes! zeer voorzichtig uitgevoerd wor den. (Bij te snel opwarmen bij voorbeeld vliegt de kroonkurk van de fles). De totale tijdsduur van het pas teuriseren bedroeg telkens ruim drie uur. Op de foto: De heer M. Dijksman controleert de temperatuur. De heer J. J. van Roosendaal pakte iedere fles apart in een doos, waarna vier van deze do zen in een overdoos geplaatst werden. In de bottelarij te Rotterdam vond, omstreeks eind ok tober, het gereedmaken plaats van een bijzondere partij bier, waarvan het verpakken en etiketteren geheel met de hand werd uitgevoerd. Zoals telkenjare gebruikelijk is wordt omstreeks deze tijd een aantal 3-liter flessen afgeleverd voor speciale Kerst orders in het buitenland. Dit jaar betrof het een bijzonder grote hoeveelheid van deze reuzeflessen, namelijk een order van totaal 1900 stuks voor bestemmingen in het Verre Oosten en Canada.Vanwege de grootte van de fles kon het proces van schoonmaken, vullen, enzovoort niet op de colonnes uitgevoerd worden. Alles moest met de hand gebeuren, een tijdrovend en arbeidsintensief werk. Bij het gereedmaken van genoemde order van bijna twee duizend flessen kon het hele proces toch in „lijn" worden gebracht. De foto's geven er een beeld van hoe alles achtereenvolgens in zijn werk ging. Boven een wasteil werden de fles sen door de heer A. M. Luyks met een wisser inwendig gereinigd. De heer B. B. Perszewski han teert hier een met spiritus bevoch tigde lap om de fiessen schoon te maken en op te poetsen. Elke fles werd in een vel pakpa pier gewikkeld. Daarna sloot de heer A. Polderman er tevens een opener bij. INa het pasteuriseren wer den de flessen één voor één uit de bak genomen en vervolgens van een romp- en een halsetiket voorzien door de heren E. J. Maitimu (I.) en i. Hattu.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1966 | | pagina 5