KERSTORDER VOOR
ROTTERDAMSE BOTTELARIJ
Het afvullen gebeurde
met een enkelvoudig
handtapapparaat, dat hier
bediend wordt door de
heer J. Moeliker. Op de
achtergrond enderbaas
W. K. Huizer.
De fles werd door de heer F.
Alonso Sanchez afgesloten met
een gewone kurk, die hij met een
houten hamer in de hals tikte,
de heer J. Cooyman met be
hulp van een handsluitmachine de
kroonkurk erop perste.
Handwerk voor aflevering van reuzepartij reuzeflessen
Vervolgens het schoonspoelen
met steriel water, waarmee twee
van onze buitenlandse werkne
mers, de heren M. de la Cruz
Arogon (I.) en M. Eduardo Alves
bezig zijn.
BHet pasteuriseren gebeurde in
een open bak, waarin per keer
110 flessen geplaatst werden. Dit
onderdeel van het proces moes!
zeer voorzichtig uitgevoerd wor
den. (Bij te snel opwarmen bij
voorbeeld vliegt de kroonkurk van de
fles). De totale tijdsduur van het pas
teuriseren bedroeg telkens ruim drie
uur. Op de foto: De heer M. Dijksman
controleert de temperatuur.
De heer J. J. van Roosendaal
pakte iedere fles apart in een
doos, waarna vier van deze do
zen in een overdoos geplaatst
werden.
In de bottelarij te Rotterdam vond, omstreeks eind ok
tober, het gereedmaken plaats van een bijzondere partij
bier, waarvan het verpakken en etiketteren geheel met
de hand werd uitgevoerd.
Zoals telkenjare gebruikelijk is wordt omstreeks deze tijd
een aantal 3-liter flessen afgeleverd voor speciale Kerst
orders in het buitenland. Dit jaar betrof het een bijzonder
grote hoeveelheid van deze reuzeflessen, namelijk een
order van totaal 1900 stuks voor bestemmingen in het
Verre Oosten en Canada.Vanwege de grootte van de fles
kon het proces van schoonmaken, vullen, enzovoort niet
op de colonnes uitgevoerd worden. Alles moest met de
hand gebeuren, een tijdrovend en arbeidsintensief werk.
Bij het gereedmaken van genoemde order van bijna twee
duizend flessen kon het hele proces toch in „lijn" worden
gebracht. De foto's geven er een beeld van hoe alles
achtereenvolgens in zijn werk ging.
Boven een wasteil werden de fles
sen door de heer A. M. Luyks met
een wisser inwendig gereinigd.
De heer B. B. Perszewski han
teert hier een met spiritus bevoch
tigde lap om de fiessen schoon
te maken en op te poetsen.
Elke fles werd in een vel pakpa
pier gewikkeld. Daarna sloot de
heer A. Polderman er tevens een
opener bij.
INa het pasteuriseren wer
den de flessen één voor
één uit de bak genomen
en vervolgens van een
romp- en een halsetiket
voorzien door de heren
E. J. Maitimu (I.) en
i. Hattu.