BIERBROUWEN IN BEELD(FILATELIE)
De beeldfilatelie is een vorm van postzegels verzamelen,
die tegenwoordig vele geestdriftige aanhangers vindt.
Beeldfilatelie wil zeggen dat men zich niet meer toelegt
op het zo veel mogelijk completeren van alle bestaande
series postzegels van een of meer landen, maar dat men
een verzameling aanlegt aan de hand van de op zegels van
allerlei landen voorkomende soortgelijke afèee/dingen.
Bloemen, dieren, gebouwen en dergelijke vormen de on
derwerpen waarop de verzamelaars zich dan concentreren.
Soms gaat men,.noodgedwongen"tot de beeldfilatelie over.
Immers, het is voor de doorsnee filatelist welhaast on
doenlijk, dat w.l zeggen onbetaalbaar geworden de
zegels van meer dan een land (laat staan van de hele
wereld, zoals vroeger gangbaar was) compleet in zijn
bezit te krijgen.
Het gebeurt wel eens dat men voor bijzondere gevallen
de zegels bijeenbrengt, die op een bepaalde bedrijfstak
betrekking hebben. Zo kwam bij de heer J. van Krieken,
lid van de postzegelclub Rotterdam, de gedachte op eens
na te gaan wat er van de bierbereiding op postzegels
terug te vinden zou zijn. De opgave, die hij zichzelf
gesteld had, bleek niet gemakkelijk te zijn. Ondanks
het feit, dat de mensheid door de eeuwen heen bier
gedronken heeft en deze drank tot op de dag van van
daag aan populariteit niets verloren heeft, is er van de
bierbereiding en van het edele gerstenat op postzegels
maar heel weinig afgebeeld. Na veel en intensief speuren
vond de heer Van Krieken niettemin enkele postzegels,
die een aantal voor de bierbereiding onontbeerlijke zaken
weergeven. Daarvan vormden de grondstoffen wel de
hoofdmoot.
Zoals u weet zijn gerst, hop en water de voornaamste
grondstoffen, die bij het brouwen gebruikt worden. Ook
wordt bij de bierbereiding wel eens rijst of suiker toe
gevoegd.
Om een goed bier te kunnen maken hebben we een
speciale gist nodig. Het is aan de grote biochemicus
Louis Pasteur (1822-1895) te danken, dat we thans be
schikken over cultuurgist. Een afbeelding van deze grote
geleerde ziet u op zegel no. 1.
Gerst is de oudste cultuurplant van de wereld. Dit gewas
wordt verbouwd van de poolstreken tot de evenaar.
Brouwgerst van uitstekende kwaliteit komt uit Tsjecho-
slowakije (2). Ook in Nederland en België kweekt men
gerst, die zeer geschikt is voor het brouwen (3, 4 en 5).
Hop is een klimplant, die in het wild ook in ons land
voorkomt. De hop, die in de brouwerij gebruikt wordt, is
afkomstig uit gebieden, waar klimaat en grondsoort een
uitstekend produkt voortbrengen. Zeer goede hop bij
voorbeeld komt uit Tsjechoslowakije (6). Andere landen
die hop leveren zijn Frankrijk, België, Engeland en
(Zuid-)Duitsland. Men kweekt de hopplant langs palen,
die soms wel tien meter hoog zijn. Het plukken van de
hopbellen moet op het juiste moment geschieden. Deze
hopbellen zijn niet de vruchten, maar de onbevruchte,
vrouwelijke bloemen (bloeiwijzen) van de hopplant. Het
zijn deze 'bloemen', waaraan ons bier zijn zachte,
pittige smaak te danken heelt.
Aan het water voor de bierbereiding worden hoge eisen
gesteld. Bij voorkeur gebruikt men bronwater, dat ge
woonlijk rijk is aan mineralen. Dit bronwater komt dik
wijls van een diepte van zestig tot tachtig meter. De
grote verscheidenheid aan mineralen is vooral belang
rijk voor het in stand houden van de levensconditie van
de gist en kan later natuurlijk ook de gezondheid van de
bierdrinker ten goede komen. Op de zegels 7 en 8 zijn
respectievelijk een watertoren in Suriname, waarin het
(brouw)water is opgeslagen en een waterdistillatie-in
richting op Aruba te zien.
Natuurlijk is er, nu we over de grondstofen beschikken,
ook nog een brouwerij nodig om bier te kunnen maken.
Op de luchtpostzegel (9) van Suriname zien we een
brouwerij afgebeeld.
Zonder energie kunnen we nog geen bier brouwen. De
belangrijkste grondstof voor de energie is veelal olie.
Voor het verhitten van de ketels wordt tegenwoordig
zeer veel gebruik gemaakt van stookolie, een produkt dat
wordt verkregen uit aardolie. Hiervoor is een raffina
derij nodig, waarvan we een overzicht en enkele instal
laties zien op de zegels no. 10, 11 en 12 van de Neder
landse Antillen.
Aangezien bierbrouwerijen tijdens de bierbereiding aan
de gerst ook wel rijst of suiker toevoegen, zijn van deze
cultures ook enkele beelden bijeengebracht.
Rijst is een cultuurgewas uit warme landen. In de brou
werij wordt ze gebruikt in de vorm van gebroken rijst.
Een afbeelding van enkele rijstvelden en van de geoogste
rijst zijn te vinden op respectievelijk no. 13 en 14.
Suiker, dat in zuivere toestand wordt gebruikt, is een
produkt van suikerriet of van beetwortelen. Suikerriet en
het vervoer ervan zien we op de zegels no. 15 en 16 van
Suriname.
Alle gebruikte grondstoffen en hulpmiddelen moeten
voor gebruik onderzocht worden. Ook het gehele brouw-
proces wordt nauwlettend bewaakt. Hiervoor is een
laboratorium nodig. Symbolen hiervan vindt u terug op
no. 17, de laatste zegel in dit „beeldverhaal".
32