BIERBROUWEN IN BEELD(FILATELIE) De beeldfilatelie is een vorm van postzegels verzamelen, die tegenwoordig vele geestdriftige aanhangers vindt. Beeldfilatelie wil zeggen dat men zich niet meer toelegt op het zo veel mogelijk completeren van alle bestaande series postzegels van een of meer landen, maar dat men een verzameling aanlegt aan de hand van de op zegels van allerlei landen voorkomende soortgelijke afèee/dingen. Bloemen, dieren, gebouwen en dergelijke vormen de on derwerpen waarop de verzamelaars zich dan concentreren. Soms gaat men,.noodgedwongen"tot de beeldfilatelie over. Immers, het is voor de doorsnee filatelist welhaast on doenlijk, dat w.l zeggen onbetaalbaar geworden de zegels van meer dan een land (laat staan van de hele wereld, zoals vroeger gangbaar was) compleet in zijn bezit te krijgen. Het gebeurt wel eens dat men voor bijzondere gevallen de zegels bijeenbrengt, die op een bepaalde bedrijfstak betrekking hebben. Zo kwam bij de heer J. van Krieken, lid van de postzegelclub Rotterdam, de gedachte op eens na te gaan wat er van de bierbereiding op postzegels terug te vinden zou zijn. De opgave, die hij zichzelf gesteld had, bleek niet gemakkelijk te zijn. Ondanks het feit, dat de mensheid door de eeuwen heen bier gedronken heeft en deze drank tot op de dag van van daag aan populariteit niets verloren heeft, is er van de bierbereiding en van het edele gerstenat op postzegels maar heel weinig afgebeeld. Na veel en intensief speuren vond de heer Van Krieken niettemin enkele postzegels, die een aantal voor de bierbereiding onontbeerlijke zaken weergeven. Daarvan vormden de grondstoffen wel de hoofdmoot. Zoals u weet zijn gerst, hop en water de voornaamste grondstoffen, die bij het brouwen gebruikt worden. Ook wordt bij de bierbereiding wel eens rijst of suiker toe gevoegd. Om een goed bier te kunnen maken hebben we een speciale gist nodig. Het is aan de grote biochemicus Louis Pasteur (1822-1895) te danken, dat we thans be schikken over cultuurgist. Een afbeelding van deze grote geleerde ziet u op zegel no. 1. Gerst is de oudste cultuurplant van de wereld. Dit gewas wordt verbouwd van de poolstreken tot de evenaar. Brouwgerst van uitstekende kwaliteit komt uit Tsjecho- slowakije (2). Ook in Nederland en België kweekt men gerst, die zeer geschikt is voor het brouwen (3, 4 en 5). Hop is een klimplant, die in het wild ook in ons land voorkomt. De hop, die in de brouwerij gebruikt wordt, is afkomstig uit gebieden, waar klimaat en grondsoort een uitstekend produkt voortbrengen. Zeer goede hop bij voorbeeld komt uit Tsjechoslowakije (6). Andere landen die hop leveren zijn Frankrijk, België, Engeland en (Zuid-)Duitsland. Men kweekt de hopplant langs palen, die soms wel tien meter hoog zijn. Het plukken van de hopbellen moet op het juiste moment geschieden. Deze hopbellen zijn niet de vruchten, maar de onbevruchte, vrouwelijke bloemen (bloeiwijzen) van de hopplant. Het zijn deze 'bloemen', waaraan ons bier zijn zachte, pittige smaak te danken heelt. Aan het water voor de bierbereiding worden hoge eisen gesteld. Bij voorkeur gebruikt men bronwater, dat ge woonlijk rijk is aan mineralen. Dit bronwater komt dik wijls van een diepte van zestig tot tachtig meter. De grote verscheidenheid aan mineralen is vooral belang rijk voor het in stand houden van de levensconditie van de gist en kan later natuurlijk ook de gezondheid van de bierdrinker ten goede komen. Op de zegels 7 en 8 zijn respectievelijk een watertoren in Suriname, waarin het (brouw)water is opgeslagen en een waterdistillatie-in richting op Aruba te zien. Natuurlijk is er, nu we over de grondstofen beschikken, ook nog een brouwerij nodig om bier te kunnen maken. Op de luchtpostzegel (9) van Suriname zien we een brouwerij afgebeeld. Zonder energie kunnen we nog geen bier brouwen. De belangrijkste grondstof voor de energie is veelal olie. Voor het verhitten van de ketels wordt tegenwoordig zeer veel gebruik gemaakt van stookolie, een produkt dat wordt verkregen uit aardolie. Hiervoor is een raffina derij nodig, waarvan we een overzicht en enkele instal laties zien op de zegels no. 10, 11 en 12 van de Neder landse Antillen. Aangezien bierbrouwerijen tijdens de bierbereiding aan de gerst ook wel rijst of suiker toevoegen, zijn van deze cultures ook enkele beelden bijeengebracht. Rijst is een cultuurgewas uit warme landen. In de brou werij wordt ze gebruikt in de vorm van gebroken rijst. Een afbeelding van enkele rijstvelden en van de geoogste rijst zijn te vinden op respectievelijk no. 13 en 14. Suiker, dat in zuivere toestand wordt gebruikt, is een produkt van suikerriet of van beetwortelen. Suikerriet en het vervoer ervan zien we op de zegels no. 15 en 16 van Suriname. Alle gebruikte grondstoffen en hulpmiddelen moeten voor gebruik onderzocht worden. Ook het gehele brouw- proces wordt nauwlettend bewaakt. Hiervoor is een laboratorium nodig. Symbolen hiervan vindt u terug op no. 17, de laatste zegel in dit „beeldverhaal". 32

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1966 | | pagina 32