TWEEDE HEINEKEN BROUWCURSUS De heer Feith maakte rond-de-wereld reis TECHNISCHE OPLEIDINGEN Van boven naar beneden, te beginnen bij x: de heer A. Ferdinandus (docent); linker rij: de heren W. J. H. Krüs, H. N. de Wit (toehoorder), T. F. C. Meeles, G. W. G. H. Lemmens, R. Volekaert (Interbra), mej. I. S. C. Lovisa (assistente van de docenten), ir. J. M. Vernooy en links van mej. Lovisa staande de heren drs. H. Prins (docent) en C. G. van Meel (techn. opl.). Middelste rij: de heren R. Elert, P. Kool, J. C. A. Speelman, R. Bakker en drs. H. J. Wichers. Derde rij: de heren B. van Donge, J. C. Kreb, K. R. J. Jansen, E. H. A. Boulet, W. M. Zuydam, drs. F. Birnie, D. R. A. Coster (docent) en staande drs. G. Vermeulen (docent) en ir. A. M. M. Bartels (hoofd techn. opl.). De brouwcursus is bestemd voor hen. die leiding zullen gaan geven aan de produktie van de brouwerijen in binnen- en buitenland. Ook zij, die zich met onderzoek en voorlichting ten behoeve van die brouwerijen zullen bezighouden, worden mede door deze cursus op hun toekomstige taak voorbereid. De lessen van de brouwcursus van dit jaar werden voornamelijk gegeven door enkele medewerkers van H.T.B., te weten de heren Vermeulen, Ferdinandus, Prins en Coster. Dezen hebben zich beijverd de jonge generatie binnen te leiden in de kennis en kunde, die Heineken zich in de loop der jaren op het gebied van het brouwen verworven heeft. Tijdens de brouwcursus werden in het bijzonder be handeld de leer van de grondstoffen, de technologie, de scheikunde en de microbiologie in de brouwerij. De inzet van de docenten en de inspanningen van de cursisten vonden hun bekroning op de dag van het examen, waarvan wij de uitslag in het volgende nummer zullen opnemen. Van 3 tot en met 28 oktober is te Rotterdam weer de Heineken brouwcursus gehouden. Met deze jaarlijks terugkerende studiemaand werd vorig jaar een begin gemaakt. Deze cursus is destijds ontstaan uit de behoefte de toekomstige brouwkundigen in het kader van hun totale opleidingsprogramma op deze manier een goed inzicht te geven in de theoretische grondslagen, die niet alleen de basis vormen bij het brouwen, maar die ook een belangrijke invloed uitoefenen op de kwaliteit van het bier. Daaruit volgt, dat bij deze cursus de nadruk ligt op de methodiek van het brouwen, afgestemd op de kwaliteit van het bier. Momentopname van een der cursusuren met als docent de heer Coster. De organisatie hiervan berust bij de afdeling technische opleidingen te Rotterdam, die onder leiding staan van ir. A. M. M. Bartels. Als staforgaan van Heineken Technisch Beheer N.V. verzorgt deze afdeling de oplei dingen van de personeelsleden, die in werktuigkundige en in brouwkundige functies geplaatst zullen worden. Vanuit deze afdeling wordt voorzien in het steeds groeiend aantal hogere technici, waar ook ter wereld in het Heineken concern. Met een dergelijke, op dit niveau afgestemde opleiding neemt, voor zover wij weten. Heineken onder de brouwerijen een unieke plaats in. Van begin september tot eind oktober heeft de heer Feith, eerst alleen en later vergezeld van zijn echtgenote, een grote reis gemaakt, die langs een aantal buitenlandse brouwerijen en andere Heineken vestigingen in de wereld voerde. Op deze reis bezocht de heer Feith de bedrijven waarmee in het verleden zulke nauwe banden waren gelegd om tevens persoonlijk afscheid te nemen in verband met zijn pensionering begin dit jaar. Tijdens het verblijf in Singapore werd deze foto gemaakt van een Chinees etentje met van links naar rechts de heer Neill, mevrouw Lewis, dr. Bels, mevrouw Feith, de heer Lewis, mevrouw Bels, de heer Feith en de heer Hutson. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1966 | | pagina 10