TWEEDE HEINEKEN
BROUWCURSUS
De heer Feith maakte rond-de-wereld reis
TECHNISCHE OPLEIDINGEN
Van boven naar beneden, te beginnen bij x: de heer A. Ferdinandus
(docent); linker rij: de heren W. J. H. Krüs, H. N. de Wit (toehoorder),
T. F. C. Meeles, G. W. G. H. Lemmens, R. Volekaert (Interbra), mej.
I. S. C. Lovisa (assistente van de docenten), ir. J. M. Vernooy en
links van mej. Lovisa staande de heren drs. H. Prins (docent) en C. G.
van Meel (techn. opl.).
Middelste rij: de heren R. Elert, P. Kool, J. C. A. Speelman, R. Bakker
en drs. H. J. Wichers. Derde rij: de heren B. van Donge, J. C. Kreb,
K. R. J. Jansen, E. H. A. Boulet, W. M. Zuydam, drs. F. Birnie,
D. R. A. Coster (docent) en staande drs. G. Vermeulen (docent) en
ir. A. M. M. Bartels (hoofd techn. opl.).
De brouwcursus is bestemd voor hen. die leiding zullen
gaan geven aan de produktie van de brouwerijen in
binnen- en buitenland. Ook zij, die zich met onderzoek
en voorlichting ten behoeve van die brouwerijen zullen
bezighouden, worden mede door deze cursus op hun
toekomstige taak voorbereid.
De lessen van de brouwcursus van dit jaar werden
voornamelijk gegeven door enkele medewerkers van
H.T.B., te weten de heren Vermeulen, Ferdinandus,
Prins en Coster. Dezen hebben zich beijverd de jonge
generatie binnen te leiden in de kennis en kunde, die
Heineken zich in de loop der jaren op het gebied van
het brouwen verworven heeft.
Tijdens de brouwcursus werden in het bijzonder be
handeld de leer van de grondstoffen, de technologie, de
scheikunde en de microbiologie in de brouwerij.
De inzet van de docenten en de inspanningen van de
cursisten vonden hun bekroning op de dag van het
examen, waarvan wij de uitslag in het volgende nummer
zullen opnemen.
Van 3 tot en met 28 oktober is te Rotterdam weer de
Heineken brouwcursus gehouden. Met deze jaarlijks
terugkerende studiemaand werd vorig jaar een begin
gemaakt. Deze cursus is destijds ontstaan uit de behoefte
de toekomstige brouwkundigen in het kader van hun
totale opleidingsprogramma op deze manier een goed
inzicht te geven in de theoretische grondslagen, die niet
alleen de basis vormen bij het brouwen, maar die ook
een belangrijke invloed uitoefenen op de kwaliteit van
het bier. Daaruit volgt, dat bij deze cursus de nadruk
ligt op de methodiek van het brouwen, afgestemd op de
kwaliteit van het bier.
Momentopname van een der cursusuren met als docent de heer Coster.
De organisatie hiervan berust bij de afdeling technische
opleidingen te Rotterdam, die onder leiding staan van
ir. A. M. M. Bartels. Als staforgaan van Heineken
Technisch Beheer N.V. verzorgt deze afdeling de oplei
dingen van de personeelsleden, die in werktuigkundige
en in brouwkundige functies geplaatst zullen worden.
Vanuit deze afdeling wordt voorzien in het steeds
groeiend aantal hogere technici, waar ook ter wereld in
het Heineken concern. Met een dergelijke, op dit niveau
afgestemde opleiding neemt, voor zover wij weten.
Heineken onder de brouwerijen een unieke plaats in.
Van begin september tot eind oktober heeft de heer Feith, eerst
alleen en later vergezeld van zijn echtgenote, een grote reis gemaakt,
die langs een aantal buitenlandse brouwerijen en andere Heineken
vestigingen in de wereld voerde. Op deze reis bezocht de heer Feith
de bedrijven waarmee in het verleden zulke nauwe banden waren
gelegd om tevens persoonlijk afscheid te nemen in verband met zijn
pensionering begin dit jaar.
Tijdens het verblijf in Singapore werd deze foto gemaakt van een
Chinees etentje met van links naar rechts de heer Neill, mevrouw
Lewis, dr. Bels, mevrouw Feith, de heer Lewis, mevrouw Bels, de
heer Feith en de heer Hutson.
8