Heineken bouwt Whitbread brouwerij in Zuid-Afrika De heer J. H. de Graaf, de mon tageleider voor de nieuwe Whit- bread brouwerij in Zuid-Afrika. U ziet hem hier vóór de perspectief tekening, die destijds van het nieuwe bedrijf is gemaakt. Zoals destijds is bekendgemaakt, zal Heineken optreden als technisch advi seur van een nieuw op te richten Whitbread brouwerij in Zuid-Afrika. Dit technisch adviseurschap betekent dat ons concern, en wel speciaal Heineken Technisch Beheer N.V., onder meer de technische voorberei dingen treft voor de bouw van de brouwerij en de montage ter plaatse verzorgt. Voor het bouwkundige ge deelte wordt het ingenieursbureau Dwars, Heederik en Verhey N.V. ingeschakeld. Deze zal worden ge vestigd in een voorstadje van Johan nesburg, genaamd Airode. De mon tage, dat wil zeggen het installeren van machines en apparatuur, zal onder leiding staan van de heer J. H. de Graaf van H.T.B., die op 27 mei jl. naar Zuid-Afrika is vertrokken. Hij is inmiddels gevolgd door twee leden van de montageploeg, de heren E. de Guliker en A. P. van Trigt. De derde man van dit team, de heer G. J. L. Geerse, zal zich over enige tijd bij de anderen voegen. Tevens komen er nog vijf monteurs van Europese leveranciers naar Zuid- Afrika over om te assisteren bij de montagewerkzaamheden. Op het ogenblik dat wij dit schrijven, eind mei, zijn de voorbereidingen reeds ruim een jaar in volle gang. Het project, dat door H.T.B. is op gezet en uitgewerkt, is op papier grotendeels gereed. Het terrein is gekocht, de positie van de gebouwen en de wegen ligt vast en de indeling van de diverse afdelingen is in teke ning gebracht. Hierbij is rekening gehouden met uitbreidingen, die kun nen worden aangebracht zonder storingen in de produktie te ver oorzaken. Verder is er al heel wat materiaal besteld; de orders voor de grote ma chines zijn alle geplaatst, terwijl er druk gewerkt wordt aan de bestel lingen van de kleine apparatuur. Op het gebied van grondstoffen, em ballage en dergelijke dienden even eens de nodige voorbereidingen ge troffen te worden. Het is duidelijk dat men magazijnen en opslagplaatsen eerst kan bouwen als men weet, wat en hoeveel zij zullen gaan bevatten. Wanneer u dit leest, is de heer De Graaf inmiddels in Airode gearri veerd. Dat bij aankomst zijn bedje gespreid was, betekent in dit geval alleen dat het terrein grotendeels bouwrijp was. „Na verloop van enige tijd", zo ver telde de heer De Graaf ons kort vóór zijn vertrek, „kunnen we dan begin nen met het inrichten van het maga zijn, de werkplaats en de kelder. Deze gebouwen zullen het eerst worden opgericht en dat gebeurt vrij snel, doordat men gebruik maakt van „prefab" (van tevoren in de fabriek gemaakte) betonelementen. Als daarna", zo ging de heer De Graaf verder, „de gebouwen van achtereenvolgens brouwhuis, wort- koeling, machinekamer, ketelhuis en bottelarij zijn opgetrokken, kan onze ploeg beginnen met de installatie van machines en apparatuur". Alles gebeurt volgens de van tevoren in Rotterdam gemaakte plannen en in nauwe samenwerking ter plaatse met de vertegenwoordigende functionaris van genoemd bouwkundig inge nieursbureau Dwars, Heederik en Verhey N.V. Naar verwacht wordt, zal de brou werij in het begin van het tweede kwartaal van 1966 gereed zijn. Vol gens de eerste opzet zal het bedrijf geschikt zijn voor een topcapaciteit van ongeveer 200.000 hl per jaar. Intussen heeft men genoemde uitbrei dingen reeds ter hand genomen. Wij hopen u van tijd tot tijd op de hoogte te houden van de vorderingen van deze nieuwe Whitbread brou werij. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1965 | | pagina 5