DD 0 Het bedieningspaneel in het brouwhuis. „kelder" is, maar dat deze één geheel vormt met de gist- en lagerafdeling. De ziederij bevat een zg. natte mout- molen, een gecombineerde beslagkuip- wortketel en een klaringskuip. De grootte van één brouwsel bedraagt 110 hl. De ziederij, wortkoeling en bierfiltra tie bevinden zich in één ruimte en zijn zeer overzichtelijk opgesteld. In de andere helft van het gebouw is de tankafdeling ondergebracht, waarin tien verticale conustanks staan, elk met een inhoud van 250 hl. In één en dezelfde conustank vinden de vol gende bewerkingen plaats: vergisten, wassen (reinigen met behulp van kool zuur), c.arboniseren (verzadigen met kleed- en waslokalen zijn onderge bracht in een gebouw, dat deel uit maakt van het magazijn, terwijl de medische dienst een plaats in het kantoorgebouw gevonden heeft. In verband met de heersende warmte en het scherpe zonlicht zijn bij de bouw speciale voorzieningen getroffen op het gebied van zonweringen en dergelijke, wat duidelijk tot uitdruk king komt bij het kantoorgebouw bijvoorbeeld. Ten slotte kunnen we nog vermelden dat alle transport over de weg plaats vindt. Spoorwegen zijn er (nog) niet in de jonge republiek. Het bier wordt onder de naam Gala in de handel gebracht en voorlopig uitsluitend in hele Bremers verpakt. De afzet vindt voor een groot deel plaats in een regionaal gebied (Moun- dou en omgeving), waar veel katoen wordt verbouwd en in het noorden, in en rondom de hoofdstad Fort-Lamy. De brouwerij in Moundou is ontwor pen en gebouwd door het projecten bureau van Heineken Technisch Beheer N.V. in Rotterdam in samen werking met het bouwkundig inge nieursbureau Dwars, Heederik en Verhey N.V. in Amersfoort. In april 1963 begon men met de bouw, waarna nog in december van datzelfde jaar de eerste machines werden geïnstalleerd. Vervolgens was men binnen een jaar, in oktober 1964, zo ver dat het eerste brouwsel kon worden uitgeslagen. De wortbehandelingsafdeling. koolzuur) en lageren. Na het lageren wordt het bier naar de filterafdeling gevoerd, waar een Niagara-filtersta- tion met een capaciteit van 100 hl per uur het bier filtreert. Vandaar gaat het naar een van de twee heider- biertanks. De bottelarij herbergt een U-vormige colonne met een capaciteit van 4.000 hele Bremers (2/3 1) per uur. De machinekamer, waarin alle be nodigde hulpdiensten zijn onderge bracht, is centraal gelegen ten opzichte van de produktie-afdelingen. De INDELING BROUWERIJ MOUTOPSLAG MAGAZIJN (ALG.) KLEEDLOKAAL KANTOOR BIEROPSLAG BOTTELARIJ 7. GIST-EN LAGERKELDER 8. BROUWHUIS 9 HOP-EN SUIKER OPSLAG 10. MAGAZIJN (TECHN) 11. WERKPLAATS 12. MACHINEKAMER 13. WATERVOORZIENING IA. TRAFO-HUISJE 15. PORTIER O 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1965 | | pagina 12