De helderbierkelder (tanks van 500 hl) in aanbouw.
zijlijn getrokken naar de brouwerij, zodat dit bedrijf in
alle opzichten een gunstige plaats heeft verkregen voor
de aan- en afvoer van grondstoffen en produkten.
Nadat het terrein in de zomer van 1962 bouwrijp
was gemaakt, d.w.z. opgehoogd en geëgaliseerd, werd
in november 1962 begonnen met de bouw van het
bedrijf. Met het oog op de sterk toegenomen bier
verkoop in Zuid-Italië was het namelijk noodzakelijk,
dat althans een deel van de bottelarij nog in de zomer
van 1963 in bedrijf gesteld zou worden. De strenge
winter 1962/1963 dreigde echter ook hier roet in het
eten te gooien, want door vorst, sneeuw en hevige
regens moest het werk herhaaldelijk onderbroken wor
den. Voorts stagneerde de aanvoer van bouwmaterialen
uit Noord-Italië, omdat vele bergpassen in de Apen
nijnen door hevige sneeuwval wekenlang geblokkeerd
waren. Ook bij de bouw zelf, in hoofdzaak betrekking
hebbende op de speciale en gedurfde dakconstructie,
deden zich grote moeilijkheden voor, waardoor een
onvoorzien grote vertraging ontstond. Tengevolge van
deze vertraging kwam ook het montageprogramma in
de knel en kon men eerst in mei 1963 met de montage
op ruimere schaal beginnen.
Niettemin bleef de noodzaak bestaan om nog in juli
met bottelen aan te vangen. Vanzelfsprekend werd
daarom bij de montage aanvankelijk alle aandacht ge
concentreerd op de eerste colonne van de bottelarij.
Toch moest voor het functioneren van de bottelarij
ook het ketelhuis en een deel van de machinekamer
gereed zijn. Ook de filterkelder en de helderbierkelder
dienden bedrijfsklaar gemaakt te worden, terwijl daar
naast de watervoorziening en een belangrijk deel van
de elektrische installaties niet vergeten mochten worden.
Vooral omdat het bouwkundige gedeelte niet ver genoeg
voor kon blijven, moest men tijdens de montage boven
dien een aantal provisorische voorzieningen treffen.
Bijgestaan door een aantal min of meer geschoolde
locale werkkrachten slaagde ons montageteam er echter
in de achterstand vrijwel geheel in te lopen en tot grote
voldoening van alle betrokkenen werd op 17 juli van
het vorige jaar de bottelarij in bedrijf gesteld.
Voorlopig wordt het bier nog aangevoerd vanuit de
brouwerij in Triest, totdat de silo's, ziederij en kelders
van de brouwerij te Massafra zover gereed komen, dat
ook de produktie van het bier in deze nieuwe brouwerij
plaats kan vinden. Dit biertransport vindt plaats met
behulp van grote tankauto's met aanhangers. Ondanks
de grote afstand (1100 km) van Triëst naar Massafra,
doen deze grote tankcombinatics er slechts 25 a 26 uur
over, waardoor de opwarming van het bier in de geïso
leerde tanks niet al te hoog kan worden. Het vereiste
een zeer goede organisatie, om vooral tijdens de zomer-
drukte de krappe dienstregeling van dit tankwagen-
vervoer te handhaven. Zowel op de brouwerij in Triëst
als in Massafra betekende dit vrijwel dag en nacht
werken om de verliestijden bij het laden en lossen tot
een minimum te beperken. Dank zij de voortreffelijke
medewerking van onze collega's van Birra Dreher te
Triëst en de aanvankelijk ongeschoolde medewerkers
van de brouwerij in Massafra heeft dit transport op
geen enkel moment de produktie in Massafra in gevaar
gebracht.
Ook het personeel van de bottelarij heeft zich van de
goede kant doen kennen. Met slechts 1 colonne van
een capaciteit van maximaal 20.000 flessen per uur
werd gemiddeld een produktie van ca. 300 hl per dag
gehaald. In bijzondere gevallen steeg deze hoeveelheid
zelfs tot meer dan 400 hl per dag. Hierbij dient men
in aanmerking te nemen, dat voornamelijk flesjes van
1/5 en 1/3 liter inhoud verwerkt worden.
Inmiddels werden de bouw en montage van de overige
brouwerijafdelingen in een wat kalmer tempo voort
gezet en verwacht wordt, dat nog in deze zomer de
ziederij en een deel van de kelders in gebruik genomen
kunnen worden. Later volgen dan nog de silo's, kan
tines, kleedlokalen en kantoren, terwijl tenslotte de
magazijnen en werkplaatsen definitief ingericht kunnen
worden. Op dit ogenblik is men verder bezig met de
montage van de tweede bottelarijcolonne. Er zijn boven
dien plannen om in het voorjaar van 1965 een derde
colonne in bedrijf te stellen.
Het spreekt vanzelf, dat wij onze Italiaanse vrienden
veel succes wensen met deze nieuwe brouwerij. Mochten
uw vakantieplannen u soms naar het zuiden van Italië
voeren, vergeet dan vooral niet aan deze brouwerij een
bezoek te brengen. Men zal er u graag ontvangen en
vooral de enkele Heineken medewerkers zullen uw
belangstelling zeer op prijs stellen. Maar ook elders in
Italië kunt u van uw belangstelling blijk geven door
steeds te vragen „BIRRA, PER FAVORE".
Overzicht van de bottelarij met de eerste colonne in bedrijf.
16