De helderbierkelder (tanks van 500 hl) in aanbouw. zijlijn getrokken naar de brouwerij, zodat dit bedrijf in alle opzichten een gunstige plaats heeft verkregen voor de aan- en afvoer van grondstoffen en produkten. Nadat het terrein in de zomer van 1962 bouwrijp was gemaakt, d.w.z. opgehoogd en geëgaliseerd, werd in november 1962 begonnen met de bouw van het bedrijf. Met het oog op de sterk toegenomen bier verkoop in Zuid-Italië was het namelijk noodzakelijk, dat althans een deel van de bottelarij nog in de zomer van 1963 in bedrijf gesteld zou worden. De strenge winter 1962/1963 dreigde echter ook hier roet in het eten te gooien, want door vorst, sneeuw en hevige regens moest het werk herhaaldelijk onderbroken wor den. Voorts stagneerde de aanvoer van bouwmaterialen uit Noord-Italië, omdat vele bergpassen in de Apen nijnen door hevige sneeuwval wekenlang geblokkeerd waren. Ook bij de bouw zelf, in hoofdzaak betrekking hebbende op de speciale en gedurfde dakconstructie, deden zich grote moeilijkheden voor, waardoor een onvoorzien grote vertraging ontstond. Tengevolge van deze vertraging kwam ook het montageprogramma in de knel en kon men eerst in mei 1963 met de montage op ruimere schaal beginnen. Niettemin bleef de noodzaak bestaan om nog in juli met bottelen aan te vangen. Vanzelfsprekend werd daarom bij de montage aanvankelijk alle aandacht ge concentreerd op de eerste colonne van de bottelarij. Toch moest voor het functioneren van de bottelarij ook het ketelhuis en een deel van de machinekamer gereed zijn. Ook de filterkelder en de helderbierkelder dienden bedrijfsklaar gemaakt te worden, terwijl daar naast de watervoorziening en een belangrijk deel van de elektrische installaties niet vergeten mochten worden. Vooral omdat het bouwkundige gedeelte niet ver genoeg voor kon blijven, moest men tijdens de montage boven dien een aantal provisorische voorzieningen treffen. Bijgestaan door een aantal min of meer geschoolde locale werkkrachten slaagde ons montageteam er echter in de achterstand vrijwel geheel in te lopen en tot grote voldoening van alle betrokkenen werd op 17 juli van het vorige jaar de bottelarij in bedrijf gesteld. Voorlopig wordt het bier nog aangevoerd vanuit de brouwerij in Triest, totdat de silo's, ziederij en kelders van de brouwerij te Massafra zover gereed komen, dat ook de produktie van het bier in deze nieuwe brouwerij plaats kan vinden. Dit biertransport vindt plaats met behulp van grote tankauto's met aanhangers. Ondanks de grote afstand (1100 km) van Triëst naar Massafra, doen deze grote tankcombinatics er slechts 25 a 26 uur over, waardoor de opwarming van het bier in de geïso leerde tanks niet al te hoog kan worden. Het vereiste een zeer goede organisatie, om vooral tijdens de zomer- drukte de krappe dienstregeling van dit tankwagen- vervoer te handhaven. Zowel op de brouwerij in Triëst als in Massafra betekende dit vrijwel dag en nacht werken om de verliestijden bij het laden en lossen tot een minimum te beperken. Dank zij de voortreffelijke medewerking van onze collega's van Birra Dreher te Triëst en de aanvankelijk ongeschoolde medewerkers van de brouwerij in Massafra heeft dit transport op geen enkel moment de produktie in Massafra in gevaar gebracht. Ook het personeel van de bottelarij heeft zich van de goede kant doen kennen. Met slechts 1 colonne van een capaciteit van maximaal 20.000 flessen per uur werd gemiddeld een produktie van ca. 300 hl per dag gehaald. In bijzondere gevallen steeg deze hoeveelheid zelfs tot meer dan 400 hl per dag. Hierbij dient men in aanmerking te nemen, dat voornamelijk flesjes van 1/5 en 1/3 liter inhoud verwerkt worden. Inmiddels werden de bouw en montage van de overige brouwerijafdelingen in een wat kalmer tempo voort gezet en verwacht wordt, dat nog in deze zomer de ziederij en een deel van de kelders in gebruik genomen kunnen worden. Later volgen dan nog de silo's, kan tines, kleedlokalen en kantoren, terwijl tenslotte de magazijnen en werkplaatsen definitief ingericht kunnen worden. Op dit ogenblik is men verder bezig met de montage van de tweede bottelarijcolonne. Er zijn boven dien plannen om in het voorjaar van 1965 een derde colonne in bedrijf te stellen. Het spreekt vanzelf, dat wij onze Italiaanse vrienden veel succes wensen met deze nieuwe brouwerij. Mochten uw vakantieplannen u soms naar het zuiden van Italië voeren, vergeet dan vooral niet aan deze brouwerij een bezoek te brengen. Men zal er u graag ontvangen en vooral de enkele Heineken medewerkers zullen uw belangstelling zeer op prijs stellen. Maar ook elders in Italië kunt u van uw belangstelling blijk geven door steeds te vragen „BIRRA, PER FAVORE". Overzicht van de bottelarij met de eerste colonne in bedrijf. 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1964 | | pagina 18