De nieuwe brouwerij in Kaduna, Nigeria
JL
Het frontaanzicht van de nieuwe brouwerij.
Op 11 januari 1964 is de nieuwe
brouwerij te Kaduna, het derde bedrijf
dat in opdracht van Nigerian Brewe
ries Ltd. in Nigeria is gebouwd, offi
cieel in bedrijf gesteld. De openings
plechtigheid werd verricht door de
Noord-Nigeriaanse minister van han
del en industrie, de Hon. Michael
Audu Buba, O.B.E., M.H.A., Wazirin
Shendam. Van de zijde van Heineken
Nederland was hierbij aanwezig drs.
J. Gombert, directeur van Heineken
Technisch Beheer N.V.
Het principe van de brouwerij is
gebaseerd op dat van het reeds eerder
gebouwde bedrijf in Kumasi in Ghana.
De nieuwe vestiging in Kaduna heeft
een begincapaciteit van 60.000 hl per
jaar. Het is mogelijk tot aanzienlijke
uitbreidingen over te gaan, zonder dat
in dat geval de produktie wordt be
lemmerd.
Op de afbeelding op pagina 12 ziet
u hoe het bedrijf is ingedeeld. De
verschillende afdelingen zijn alle
ondergebracht in zg. stalen-kapspant-
gebouwen, met uitzondering van het
uit twee verdiepingen bestaande kan
toor, dat uit beton is opgetrokken.
Het kantoorgebouw bepaalt hier het
aanzien van de brouwerij, want de
erachter gelegen kapspantconstructies
Kijkje in het brouwhuis.
bieden bij nadere kennismaking het
oog weinig aantrekkelijks.
Het type, waartoe de brouwerij be
hoort, wordt bepaald door de open,
niet-gekoelde ruimten, waardoor voor
de tropen gunstige arbeidsomstandig
heden mogelijk zijn (geen plotselinge
overgang van de hitte in de kou, en
omgekeerd).
Het benodigde water, evenals de elek
triciteit, verkrijgt men van de in Ka
duna aanwezige overheidsinstellingen.
Het mout wordt, verpakt in met
polytheen gevoerde jute zakken, opge
slagen op pallets in een van de stalen-
kapspantgebouwen. In dit moutmaga-
zijn, dat een capaciteit heeft van 290
ton, staat ook de pneumatische mout-
reinigings- en transportinstallatie, die
per uur 2000 kg kan verwerken.
10