Eerste gistzending voor Freetown
Heineken bier voor „Operatie Diepvries"
Op 20 november jl. zond onze Rotterdamse brouwerij de eerste zending
gist, bestaande uit 3 kisten, naar de brouwerij te Freetown (Sierra Leone).
De voorbereidingen van deze zending
hebben nogal wat voeten in de aarde
gehad. De door Freetown gevraagde
route via Londen durfden wij niet te
riskeren, daar geen definitieve boeking
van Londen naar Freetown kon worden
verkregen. Dit betekende, dat de gist
in Londen zou blijven staan, ingeval het
vliegtuig naar Freetown volgeboekt zou
zijn. Besloten werd om zondag 18 novem
ber per KLM tot Monrovia te vliegen en
van daar op dinsdag per W.A.A.C. naar
Freetown. De gist zou dan in Monrovia
Op de Rotterdamse brouwerij werden
de kisten door de ambtenaar, de heer
W. van Kleef, verzegeld, waarbij de
heer J. de Roos, (inmiddels gepensio
neerd) de helpende hand bood.
in een koelkast worden bewaard tot het
vertrek van de WAAC-machine.
Doch ook deze verbinding mocht geen
kans van slagen hebben, want zaterdag
middag 17 november vernamen wij van
onze luchtvrachtagenten, dat de WAAC-
verbinding Monrovia-Freetown op dins
dag was uitgevallen.
Derhalve kon de gist pas op dinsdag
20 november om 22.45 uur per KLM
worden verzonden met vlucht KL585.
SCHOUTEN
(Op 23 november jl. werd uit Sierra
Leone het volgende telegram verstuurd:
"TODAY TEN HOURS THIRTEEN
MINUTES AFTER MILLING COM
MENCE FIRSTBREW FERMENTING
INTANK- FREEBREW". Hetgeen wil
zeggen, dat tien uur en dertien minuten
na het malen begonnen werd het eerste
brouwsel in gisting te zetten in de tank.
Red.)
Het kantoor van Van Munching Co., Inc., te New
York ontving enige tijd geleden een brief van de afde
ling „Antarctic Support Activities" (Zuidpool bevoor
rading) van de Amerikaanse marine. Een brief met een
zeer apart verzoek, dat de oorzaak werd van een heel
speciale ontwikkeling van onze bierexport. In deze
brief vroeg namelijk luitenant W. E. Schultz, bevoorra
dingsofficier van de Amerikaanse marine, om een proef
met bier, dat de zeer strenge klimatologische omstandig
heden van de zuidpool goed zou moeten kunnen door-
Luitenant Schultz schreef:
„Ik ben van plan tussen de 15.000 en 18.000 dozen
verschillende typen bier te kopen voor verscheping van
Californië naar de zuidpool. In het verleden zijn er
verscheidene zendingen naar de zuidpool verscheept en
aan het personeel van de zg. Operatie Diepvries verkocht.
Maar als gevolg van de zeer strenge klimatologische
omstandigheden en het gebrek aan goede opslagruimte
zijn er veel klachten binnengekomen over troebel bier
en tevens over slechte smaak na bevriezing." Luitenant
Schultz verzocht ons dan ook ons blikbier te testen op
de volgende manier:
a) Het bier te bevriezen bij 30 0 C gedurende enkele
dagen;
b) Het bier te bevriezen bij 30 C, ontdooien en
opnieuw bevriezen bij 30 C gedurende enkele
dagen.
Dezelfde proeven moesten herhaald worden bij 50 C.
Het is voor de lezer misschien interessant om te weten
dat deze temperaturen inderdaad optreden in de zuid-
poolwinter. Luitenant Schultz verzocht ons de bussen
na bovenstaande behandeling te controleren op lekkage,
het bier te controleren op kleur, helderheid, enz. en
het ook door een team van goede proevers te laten
keuren op smaak en geur.
Via de afdeling export werd dit zeer bijzondere verzoek
voorgelegd aan de deskundigen van het centraal labora
torium. Dit laboratorium nam onmiddellijk contact op
met ons bedrijf te 's-Hertogenbosch waar, zoals bekend
is, ons blikbier wordt geproduceerd en al gauw besloot
men een proef te nemen. De vriesproef met biermonsters,
die verstrekt werden door Den Bosch, werd uitgevoerd
op het centraal laboratorium voor zover het de tempe
ratuur van 30° C betrof; voor de vriesproeven bij
50 C riepen wij de hulp in van het centraal technisch
instituut van de TNO-organisatie. Dit instituut beschikt
namelijk over een vriesinstallatie, waarin deze lage
temperatuur bereikt kan
t worden.
De uitkomst van de proeven
was een groot succes en via
Van Munching Co. werd
dan ook bericht gestuurd
aan luitenant Schultz dat
wij zijn opdracht konden
aanvaarden.
Zuidpooltemperaturen in het cen
traal laboratorium te Rotterdam!
De blikjes bier werden daar in de
diepvriesinstallatie op 30° C ge
bracht.
8