Eerste gistzending voor Freetown Heineken bier voor „Operatie Diepvries" Op 20 november jl. zond onze Rotterdamse brouwerij de eerste zending gist, bestaande uit 3 kisten, naar de brouwerij te Freetown (Sierra Leone). De voorbereidingen van deze zending hebben nogal wat voeten in de aarde gehad. De door Freetown gevraagde route via Londen durfden wij niet te riskeren, daar geen definitieve boeking van Londen naar Freetown kon worden verkregen. Dit betekende, dat de gist in Londen zou blijven staan, ingeval het vliegtuig naar Freetown volgeboekt zou zijn. Besloten werd om zondag 18 novem ber per KLM tot Monrovia te vliegen en van daar op dinsdag per W.A.A.C. naar Freetown. De gist zou dan in Monrovia Op de Rotterdamse brouwerij werden de kisten door de ambtenaar, de heer W. van Kleef, verzegeld, waarbij de heer J. de Roos, (inmiddels gepensio neerd) de helpende hand bood. in een koelkast worden bewaard tot het vertrek van de WAAC-machine. Doch ook deze verbinding mocht geen kans van slagen hebben, want zaterdag middag 17 november vernamen wij van onze luchtvrachtagenten, dat de WAAC- verbinding Monrovia-Freetown op dins dag was uitgevallen. Derhalve kon de gist pas op dinsdag 20 november om 22.45 uur per KLM worden verzonden met vlucht KL585. SCHOUTEN (Op 23 november jl. werd uit Sierra Leone het volgende telegram verstuurd: "TODAY TEN HOURS THIRTEEN MINUTES AFTER MILLING COM MENCE FIRSTBREW FERMENTING INTANK- FREEBREW". Hetgeen wil zeggen, dat tien uur en dertien minuten na het malen begonnen werd het eerste brouwsel in gisting te zetten in de tank. Red.) Het kantoor van Van Munching Co., Inc., te New York ontving enige tijd geleden een brief van de afde ling „Antarctic Support Activities" (Zuidpool bevoor rading) van de Amerikaanse marine. Een brief met een zeer apart verzoek, dat de oorzaak werd van een heel speciale ontwikkeling van onze bierexport. In deze brief vroeg namelijk luitenant W. E. Schultz, bevoorra dingsofficier van de Amerikaanse marine, om een proef met bier, dat de zeer strenge klimatologische omstandig heden van de zuidpool goed zou moeten kunnen door- Luitenant Schultz schreef: „Ik ben van plan tussen de 15.000 en 18.000 dozen verschillende typen bier te kopen voor verscheping van Californië naar de zuidpool. In het verleden zijn er verscheidene zendingen naar de zuidpool verscheept en aan het personeel van de zg. Operatie Diepvries verkocht. Maar als gevolg van de zeer strenge klimatologische omstandigheden en het gebrek aan goede opslagruimte zijn er veel klachten binnengekomen over troebel bier en tevens over slechte smaak na bevriezing." Luitenant Schultz verzocht ons dan ook ons blikbier te testen op de volgende manier: a) Het bier te bevriezen bij 30 0 C gedurende enkele dagen; b) Het bier te bevriezen bij 30 C, ontdooien en opnieuw bevriezen bij 30 C gedurende enkele dagen. Dezelfde proeven moesten herhaald worden bij 50 C. Het is voor de lezer misschien interessant om te weten dat deze temperaturen inderdaad optreden in de zuid- poolwinter. Luitenant Schultz verzocht ons de bussen na bovenstaande behandeling te controleren op lekkage, het bier te controleren op kleur, helderheid, enz. en het ook door een team van goede proevers te laten keuren op smaak en geur. Via de afdeling export werd dit zeer bijzondere verzoek voorgelegd aan de deskundigen van het centraal labora torium. Dit laboratorium nam onmiddellijk contact op met ons bedrijf te 's-Hertogenbosch waar, zoals bekend is, ons blikbier wordt geproduceerd en al gauw besloot men een proef te nemen. De vriesproef met biermonsters, die verstrekt werden door Den Bosch, werd uitgevoerd op het centraal laboratorium voor zover het de tempe ratuur van 30° C betrof; voor de vriesproeven bij 50 C riepen wij de hulp in van het centraal technisch instituut van de TNO-organisatie. Dit instituut beschikt namelijk over een vriesinstallatie, waarin deze lage temperatuur bereikt kan t worden. De uitkomst van de proeven was een groot succes en via Van Munching Co. werd dan ook bericht gestuurd aan luitenant Schultz dat wij zijn opdracht konden aanvaarden. Zuidpooltemperaturen in het cen traal laboratorium te Rotterdam! De blikjes bier werden daar in de diepvriesinstallatie op 30° C ge bracht. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1962 | | pagina 10