door pekelwater circuleren, waar door dit tot ongeveer -10° C af koelt. De ijsvorming vindt plaats in zg. cellen, vierkante metalen hulzen, van onderen gesloten, die met leidingwater gevuld zijn. Deze cellen, naast elkaar in „batterijen" verenigd, hangen in het pekelwa ter. In de cellen worden zg. schud sabels aangebracht, die het water in beweging houden en zodoende de lucht zo veel mogelijk eruit ver drijven. De ijsvorming neemt on geveer achttien uur in beslag. Daarna brengt men de cellen over in de ontlaadbak, waarin zich wa ter van ongeveer 20" C bevindt. De ijspalen raken dan los en ko men omhoog, waarna men de bat terijen omhoogtrekt, op de wip plaatst en het ijs op een houten vloer stort. Ten slotte worden de palen stuk voor stuk met behulp van een haak verder getranspor teerd, hetzij naar een wachtende vrachtwagen, hetzij naar de op slagplaats. Bij dit alles wordt de heer Van Wijk geassisteerd door de heer W. van der Toorn, ijstrek- ker. De maximale produktie per 24 uur bedraagt 1200 palen. Behalve de ijsfabriek herinnert eigenlijk alleen nog de paardenstal met hooizolder (nu in gebruik als opslagruimteaan het verleden van filiaal Den Haag. Veel schokkende gebeurtenissen zijn er in de loop van de veertig jaren niet voorge vallen. Of het moest zijn de bom inslag vlakbij, tijdens de laatste oorlog, toen de scherven door het kantoor vlogen en iedereen dek king zocht onder of achter zijn bureau. Ook kon bet gebeuren, dat Duitse soldaten niet met de vuist maar met de handgranaat op tafel hun eis tot bierlevering probeerden kracht bij te zetten. Er was niet veel bier beschikbaar in die dagen. Het was bovendien zo dun, dat men om de woorden van de heer Deen, chef van het filiaal in die dagen, aan te halen„met een em mer vol een kanarie nog niet dron ken kon maken" Die tijd is gelukkig voorbij. Er is weer volop bier. En van de pro duktie Heineken bier van onze brouwerij in Den Bosch wordt door het vooruitgeschoven ver koopkantoor van Rotterdam in Den Haag een belangrijk gedeelte omgezet. Onze gelukwensen met dit 40- jarig jubileum, Haagse collega's! En, nog vele jaren vele hecto's Een gedeelte van de grote opslagloods. Tijdens de spitsuren's morgens vroeg en even na het middaguur, is het op de binnenplaats een drukte van belang.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1962 | | pagina 15