kieming wordt gestopt voordat de bladkiem zichtbaar is; de massa wordt nu groenmout genoemd. Het doel van de kieming is het doen ontstaan van bepaalde stoffen, zg. enzymen, die in staat zijn het reservevoedsel van de korrel op losbaar te maken, waarna dit kan dienen voor de opbouw van wor teltjes en bladkiem. Bij het kiem proces wordt het zetmeel afgebro ken tot moutsuikers. Vlak voordat de bladkiem zichtbaar wordt zijn er voldoende enzymen aanwezig en kan het kiemproces gestopt worden. Dit gebeurt op de eest, waar bij een temperatuurverloop van 45 tot 85 0 C. de groenmout gedurende ongeveer 19 uur met behulp van warme lucht wordt gedroogd. Het afgeëeste mout wordt vervol gens gepoetst, dat wil zeggen, van de kiemen en het losse blies ont daan en naar de silo's getranspor teerd. Voor het verkrijgen van 100 ton mout is ongeveer 125 ton gerst nodig. Tot 1957 werd de inhoud van de laatste kiemkast van het seizoen tot zg. broeimout verwerkt, dat onder andere wordt gebruikt als grondstof voor het bokbier. In de loop van de bijna negentig jaar, dat de mouterij in bedrijf is geweest, is meer dan 150.000 ton gerst verwerkt. Ongeveer een zesde deel van deze gerst is, gedurende dertig jaar, aangevoerd door schip- Het leegzuigen van de gerstzolders per J. H. van de Pol. Negenen twintig jaar geleden, toen zijn schip de „Dankbaarheid" bij de brouwerij voor de wal lag, werd er in het kleine roefje een dochter geboren. Enkele weken geleden, op 1 maart 1962, maakte schipper Van de Pol zijn laatste reis naar de Heineken-brouwerij in Rotter dam. Nadat de lading was gelost, werden de schipper en zijn vrouw op de kamer van moutersbaas Grip door de bedrijfsleider ir. Wanschers ontvangen. Daarbij was ook hun dochter aanwezig, nu mevrouw L. J. de Ruyter-van de Pol. Na de „Dankbaarheid" kwam nog een enkel schip zijn lading via de „kolenbrug" aan de Rottekade los sen. Straks wordt het stil in de mouterij. De gerstzolders zullen leegstaan, het werk bij de week bakken, in de kiemkasten en op de eesten is ten einde. Voorgoed, Het personeel van de mouterij, tien jaa: geleden als volgt. De aangevoerde gerst ondergaat eerst verschillende rei nigingsbehandelingen om daarna in de weekbakken ingeweekt te worden. Dit gebeurt om de gerst water te laten opnemen, waar door kieming mogelijk wordt. Dit weken duurt 65 uur. Vervol gens wordt de gerstmassa overge pompt naar de kiembakken, waar in bij een temperatuur van 10 tot 15 0 C. en een vochtgehalte van ongeveer 45 procent de kieming plaatsvindt. De gerstmassa blijft zeven dagen in de kiembakken. De Tot voor enkele jaren geleden werden de kiemkasten op deze wijze leeggeschept 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1962 | | pagina 10