kieming wordt gestopt voordat de
bladkiem zichtbaar is; de massa
wordt nu groenmout genoemd. Het
doel van de kieming is het doen
ontstaan van bepaalde stoffen, zg.
enzymen, die in staat zijn het
reservevoedsel van de korrel op
losbaar te maken, waarna dit kan
dienen voor de opbouw van wor
teltjes en bladkiem. Bij het kiem
proces wordt het zetmeel afgebro
ken tot moutsuikers. Vlak voordat
de bladkiem zichtbaar wordt zijn
er voldoende enzymen aanwezig
en kan het kiemproces gestopt
worden. Dit gebeurt op de eest,
waar bij een temperatuurverloop
van 45 tot 85 0 C. de groenmout
gedurende ongeveer 19 uur met
behulp van warme lucht wordt
gedroogd.
Het afgeëeste mout wordt vervol
gens gepoetst, dat wil zeggen, van
de kiemen en het losse blies ont
daan en naar de silo's getranspor
teerd. Voor het verkrijgen van
100 ton mout is ongeveer 125 ton
gerst nodig.
Tot 1957 werd de inhoud van de
laatste kiemkast van het seizoen
tot zg. broeimout verwerkt, dat
onder andere wordt gebruikt als
grondstof voor het bokbier.
In de loop van de bijna negentig
jaar, dat de mouterij in bedrijf is
geweest, is meer dan 150.000 ton
gerst verwerkt. Ongeveer een zesde
deel van deze gerst is, gedurende
dertig jaar, aangevoerd door schip-
Het leegzuigen van de gerstzolders
per J. H. van de Pol. Negenen
twintig jaar geleden, toen zijn
schip de „Dankbaarheid" bij de
brouwerij voor de wal lag, werd
er in het kleine roefje een dochter
geboren. Enkele weken geleden, op
1 maart 1962, maakte schipper
Van de Pol zijn laatste reis naar
de Heineken-brouwerij in Rotter
dam. Nadat de lading was gelost,
werden de schipper en zijn vrouw
op de kamer van moutersbaas
Grip door de bedrijfsleider ir.
Wanschers ontvangen. Daarbij was
ook hun dochter aanwezig, nu
mevrouw L. J. de Ruyter-van de
Pol.
Na de „Dankbaarheid" kwam nog
een enkel schip zijn lading via de
„kolenbrug" aan de Rottekade los
sen. Straks wordt het stil in de
mouterij. De gerstzolders zullen
leegstaan, het werk bij de week
bakken, in de kiemkasten en op
de eesten is ten einde. Voorgoed,
Het personeel van de mouterij, tien jaa:
geleden
als volgt. De aangevoerde gerst
ondergaat eerst verschillende rei
nigingsbehandelingen om daarna
in de weekbakken ingeweekt te
worden. Dit gebeurt om de gerst
water te laten opnemen, waar
door kieming mogelijk wordt. Dit
weken duurt 65 uur. Vervol
gens wordt de gerstmassa overge
pompt naar de kiembakken, waar
in bij een temperatuur van 10 tot
15 0 C. en een vochtgehalte van
ongeveer 45 procent de kieming
plaatsvindt. De gerstmassa blijft
zeven dagen in de kiembakken. De
Tot voor enkele jaren geleden werden de
kiemkasten op deze wijze leeggeschept
8