Daar de wortproduktie door het in bedrijf nemen
van een tweede ziederij nu meer dan verdubbeld is,
was het begrijpelijkerwijs nodig de andere produk-
tieafdelingen eveneens uit te breiden.
In januari jongstleden is dan ook de derde uitbrei
ding van de lagerkelders voltooid (sinds de opening
van de brouwerij zijn 80 lagertanks, elk met een
inhoud van 1.000 hl, geplaatst), terwijl binnenkort
de tweede gistkelderuitbreiding in gebruik zal wor
den genomen. Verder zal, dit voorjaar, ook de bot
telarijcapaciteit worden vergroot door de plaatsing
van een vierde colonne.
Na de toespraak van de heer Kloppenburg
bezichtigden de gasten het nieuwe en het
oude brouwhuis en de lagerkelders. Hier ziet
u het eerste groepje der genodigden in de
nieuwe brouwzaal.
Op de dag van de inbedrijfstelling ont
ving de bedrijfsleiding in Den Bosch het
volgende telegram:
„bij geruchte is ons ter ore gekomen dat
heden de eerste uitbreiding van uw zie
derij op feestelijke wijze in gebruik zal
worden genomen, wij achten ons gelukkig
op deze wijze uiting te kunnen geven
aan onze gevoelens van oprechte blijd
schap nu u in het bezit bent van een echt
brouwhuis.
bedrijfsleiding rotterdam.
Foto onder: De centrale bedieningslessenaar,
met daarachter het paneel waarop de instal
latie als schema is weergegeven.
Enkele feiten, cijfers en bijzonderheden
Begin 1960: eerste voorbereidingen.
1 mei 1960: de heer Gouverneur slaat de eerste paal.
10 mei 1960: de opdracht voor de levering van de
ketels en kuipen gaat uit.
5 september 1960: de apparatuur voor de afstands
bediening wordt besteld.
13 december 1960: de eerste ketel
(klaringskuip) komt binnen.
26 juli 1961: het eerste brouwsel
wordt uitgeslagen.
1 februari 1962: het nieuwe brouw
huis officieel in bedrijf genomen.
Eén man: dertig jaar
Het gebouw
De nieuwe ziederij is voor een ge
deelte, namelijk onder de brouwzaal,
uit beton opgetrokken, terwijl daarbo
ven een staalconstructie is toegepast.
Het gebouw is ruim 26 meter lang,
goed 23 meter breed en over het
grootste gedeelte 21 meter hoog.
In de brouwzaal staat aan ketels een
gewicht van meer dan 60 ton opge
steld. De brouwketels wegen elk on
geveer 8, de klaringskuipen elk 10 en
de bierketels elk 14 ton.
De montage van de installatie, dus
uitsluitend het aanbrengen van de
apparatuur, vergde een respectabel
aantal manweken (Een manweek is
de hoeveelheid werk, die door één
man gedurende één week wordt ver
richt.) Totaal waren ongeveer 1600
manweken nodig. Dat wil, theore
tisch, zeggen, dat één man meer dan
dertig jaar nodig gehad zou hebben
om dit karwei in zijn eentje te vol
tooien.
Foto links: Achter het paneel bevindt zich de
apparatenkamer via welke de afstandsbedie
ning tot stand komt.
8