Daar de wortproduktie door het in bedrijf nemen van een tweede ziederij nu meer dan verdubbeld is, was het begrijpelijkerwijs nodig de andere produk- tieafdelingen eveneens uit te breiden. In januari jongstleden is dan ook de derde uitbrei ding van de lagerkelders voltooid (sinds de opening van de brouwerij zijn 80 lagertanks, elk met een inhoud van 1.000 hl, geplaatst), terwijl binnenkort de tweede gistkelderuitbreiding in gebruik zal wor den genomen. Verder zal, dit voorjaar, ook de bot telarijcapaciteit worden vergroot door de plaatsing van een vierde colonne. Na de toespraak van de heer Kloppenburg bezichtigden de gasten het nieuwe en het oude brouwhuis en de lagerkelders. Hier ziet u het eerste groepje der genodigden in de nieuwe brouwzaal. Op de dag van de inbedrijfstelling ont ving de bedrijfsleiding in Den Bosch het volgende telegram: „bij geruchte is ons ter ore gekomen dat heden de eerste uitbreiding van uw zie derij op feestelijke wijze in gebruik zal worden genomen, wij achten ons gelukkig op deze wijze uiting te kunnen geven aan onze gevoelens van oprechte blijd schap nu u in het bezit bent van een echt brouwhuis. bedrijfsleiding rotterdam. Foto onder: De centrale bedieningslessenaar, met daarachter het paneel waarop de instal latie als schema is weergegeven. Enkele feiten, cijfers en bijzonderheden Begin 1960: eerste voorbereidingen. 1 mei 1960: de heer Gouverneur slaat de eerste paal. 10 mei 1960: de opdracht voor de levering van de ketels en kuipen gaat uit. 5 september 1960: de apparatuur voor de afstands bediening wordt besteld. 13 december 1960: de eerste ketel (klaringskuip) komt binnen. 26 juli 1961: het eerste brouwsel wordt uitgeslagen. 1 februari 1962: het nieuwe brouw huis officieel in bedrijf genomen. Eén man: dertig jaar Het gebouw De nieuwe ziederij is voor een ge deelte, namelijk onder de brouwzaal, uit beton opgetrokken, terwijl daarbo ven een staalconstructie is toegepast. Het gebouw is ruim 26 meter lang, goed 23 meter breed en over het grootste gedeelte 21 meter hoog. In de brouwzaal staat aan ketels een gewicht van meer dan 60 ton opge steld. De brouwketels wegen elk on geveer 8, de klaringskuipen elk 10 en de bierketels elk 14 ton. De montage van de installatie, dus uitsluitend het aanbrengen van de apparatuur, vergde een respectabel aantal manweken (Een manweek is de hoeveelheid werk, die door één man gedurende één week wordt ver richt.) Totaal waren ongeveer 1600 manweken nodig. Dat wil, theore tisch, zeggen, dat één man meer dan dertig jaar nodig gehad zou hebben om dit karwei in zijn eentje te vol tooien. Foto links: Achter het paneel bevindt zich de apparatenkamer via welke de afstandsbedie ning tot stand komt. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1962 | | pagina 10