Links: Het begin van het kerst kransje. De hoepel is gevormd van ijzerdraden en de kleine stukjes groen, hulst etc. worden met wikkel draad op de hoepel gebonden De kersttafel in volle glorie! Rechts: Het kerstkransje klaar, met een rood lintje opgehangen tegen de muur (foto's A. Dingjan) Dc overige kerstarrangementen laten zich nu wel be grijpen: een sierpotje gevuld met mos, waarin een kaars gestoken is en dat rondom is afgewerkt met verschil lende materialen; een sierlijke kaarsenhouder, waartegen een balletje mos is bevestigd, dat weer op de bekende manier is volgestoken met het een en ander. Alleen het kransje vraagt nog enige tekst en uitleg. Kransje Kunt u houten hoepeltjes van een botertonnetje bemach tigen of iets dergelijks, dan is dat prachtig. Zo niet, dan neemt u enkele dikke ijzerdraden, die u tot een hoepeltje buigt en vormt, vastbinden met wikkeldraad en afwer ken met groen crèpe-papier. Zo, het geraamte is er. Nu neemt u kleine snippertjes van takjes en blaadjes en kleine denne-appeltjes, legt deze één voor één tegen de hoepel en bindt ze aan de hoepel vast met een paar slagen van het wikkeldraad of touw. Denk er aan, één voor één, niet te haastig en vooral niet met grote stap pen thuis willen komen, maar kleine snippertjes ge bruiken. Anders krijgt u nooit een mooi, fijn kransje. Het geheel hangen we op aan een lintje tegen de deur of tegen de muur. Een geheel andere plaats is rond de kerstpudding, ook een idee niet waar? Of behoeft uw kerstpudding geen krans? Zo zijn we voor we het weten toch reeds bij de kerst tafel beland. Uw kersttafel moet een begrip worden en dat niet alleen door de exquise gerechten, maar ook en vooral door de aankleding en versiering. Een smetteloos wit laken, waar over heen enkele banen rood lint lopen rechte banen en slechts enkele, dus geen druk kris- kras-gedoe! Uw beste servies en glaswerk en tot slot het pièce de milieu van kaarsen en groen. Tafelstuk Hiervoor hebt u nodig een smal lang plankje (b.v. 30 X 10 cm) en daar wikkelt u mos op met behulp van touw of wikkeldraad, zodat u een „broodje" van mos verkrijgt. (Zie werkfoto.) Eerst worden de kaarsen er weer in gestoken; hoeveel, dat kunt u zelf het beste bepalen. Daarna begint u de ondergrond te maken van enkele lange dennetakken, die u aan de uiteinden van het „broodje" in het mos steekt. Aan de voor- en achterkant steekt u veel kortere dennetakken, zodat de vorm van het tafelstuk lang en slank blijft. Dan wordt het overige materiaal erin gestoken, met zorg natuurlijk weer, u houdt de denne-appels in groepjes bij elkaar, het IJs- landsmos er tussen, hier en daar een goudgeel coni- feertje er bij en ook de hulst- en eucalyptustakjes moe ten niet te veel over het geheel verspreid worden, maar liever in groepjes bij elkaar gehouden worden. Als de tafel ruimte over laat, dan is het altijd erg leuk zo hier en daar een los toefje (van een dennetakje, hulst, denne-appeltje) op tafel neer te leggen. Ook iets tussen de plooien van de servetten maakt een aardig effect. Als u nu de kaarsen aansteekt, dan kan ik u alleen nog maar een smakelijk eten en een prettig Kerstfeest toewensen! GUUS ZIMMERMANN 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1961 | | pagina 12