ELEKTRONISCHE INSPECTIE-OGEN In onze Amsterdamse brouwerij drommen de laatste tijd de excursieleden samen om een aantal betrekkelijk kleine apparaten, die op verschillende plaatsen in de bottelarij staan opgesteld. Naast de grote, eerlijke kolossen van een huis lang en een half huis hoog, die de flessen spoelen en de inhoud pasteuriseren en waarvan alleen een paar grote stangen en tandwielen, traag bewegend, te zien zijn, doet het venijnige gebaar waarmee de kleine, nieuwe apparaten een fles opzij schuiven, wèg uit de produktie, eigenwijs aan. En, eigenwijs zijn ze, de BIM en de TWIN BEAM, de inspectiemachines, die sinds enige tijd in de Amsterdamse bottelarij in gebruik zijn en die, als combinatie toegepast, een primeur voor Europa bete kenen. Ze vertrouwen geen fles, die door de spoelmachine zo zorgzaam twintig minuten lang is gereinigd en doorgespoten! En ze kregen nog gelijk ook. Het principe van de elektronische inspectie van de inhoud van de fles. zoals wij thuis in een invallende zonnestraal de stof deeltjes zien zweven, die wij anders nooit te zien krijgen. In de BIM worden eventuele verontreinigingen in het bier, uiteenlopend van filtervezeltjes tot afgesprongen stukjes glas, samen met het bier in beweging gebracht door de fles gedurende enige tijd snel om zijn as rond te draaien. Als nu de fles plotseling gestopt wordt zal de inhoud, bier, schuim èn eventueel de verontreiniging, door blijven draaien. Deze draaiende beweging geeft de elektrische ogen de gelegenheid het eventueel aanwezige, zwevende vuil waar te nemen als een schaduw van de lichtstraal, die door de zwevende deeltjes bij het rond draaien werd onderbroken. De waarnemingen van deze elektrische ogen bestaan uit zeer zwakke stroomstootjes die, fles voor fles, worden doorgegeven aan een gecompliceerde elektronische appa ratuur, die berekent en beslist of de fles door mag lopen. Is de waarneming van dien aard, dat de fles eruit moet, dan geeft de elektronische apparatuur een signaal aan een geheugenmechanisme, dat juist vóór de fles de machine verlaat een „wissel" in de transportband even op „dood spoor" zet. Maar hiermee is de taak van de machine nog niet afge lopen! Voor hij aan het bekijken van een nieuwe fles begint, meet hij zichzelf eerst van A tot Z door. Geen onderdeeltje kan defect raken, geen elektronenbuis kan versleten zijn, of de machine waarschuwt zijn gebruiker op duidelijke wijze dat er iets mis is. Zo verricht de BIM zijn taak, hij test eerst zichzelf en dan een fles, DE BIM De historie van Heineken's elektronische inspectie-ogen, zoals we deze machines kunnen noemen, is medio dit jaar zo'n twee jaar oud. In mei 1959 kwam namelijk de eerste Amerikaanse „Beer Inspection Machine", kortweg BIM, zijn intrede doen. Deze machine heeft iets weg van een miniatuur vulmachine, maar herbergt in plaats van het bierreservoir een minutieus samenstel van lenzen en een sterke lamp, die een ragdunne, maar zeer sterke lichtstraal over de gehele hoogte van de fles door de inhoud het gepasteuriseerde bier heenstuurt. Aan de andere kant van de fles bevindt zich een zwarte doos van magnesium, waarin elf elektrische „ogen" (fotocellen) zijn ondergebracht. Deze fotocellen bekijken, elkaar overlappend, de gehele fles met behulp van de invallende lichtstraal. Dit gebeurt op dezelfde wijze De BIM (Bier Inspectie Machine) 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1961 | | pagina 6