1. Open koelkast voor 3000 flessen bier. 2. De kookketels voor duizenden RAI-gasten. 3. Afwasmachine voor 7600 borden per uur. mate ze er door de kok achter het buffet worden uitgehaald. In dit snelbuffet zijn, zoals u in de tekening kunt zien, 224 zit- en 108 staanplaatsen. De stoelen zijn behoor lijk, doch niet al te gemakkelijk ge maakt, daar het niet de bedoeling is, dat de bezoekers blijven „plakken". Men heeft de tijd getaxeerd op 20 minuten voor iedere bezoeker, zodat, wanneer de stoelen regelmatig bezet worden, per uur 3 x 332 996 per sonen gespijzigd en gelaafd kunnen worden. Deze taxatie blijkt aan de hand van de cijfers der eerste dagen vrij nauwkeurig te zijn. Van espresso-bar tot luxe-restaurant Behalve dit snelbuffet ziet u op de tekening een espressobar en een groot café-restaurant, waarvan het ooste lijke gedeelte door vouwwanden af gescheiden kan worden en gebruikt kan worden als luxe-restaurant. Dit café-restaurant ziet uit op een breed terras, gelegen op het zuiden, waar het zomers met mooi weer als de aanleg van straten en plantsoenen gereed is goed toeven zal zijn. Het zou mij te ver voeren een nauw keurige beschrijving te geven van dit café-restaurant, dat 628 zitplaatsen heeft en van alle andere plaatsen in het gebouw, waar de bezoekers iets kunnen gebruiken. Er is een fraaie „glazen zaal" gere serveerd voor leden van de R.A.I. Hier kunnen ook grote diners gege ven worden. Er zijn op de eerste verdieping ver schillende vergaderzalen, een kantoor en een directiekamer, benevens een keuken. Verder is er in het souterrain een „bar". Ten bewijze, dat de direc tie van de R.A.I. en de heren Smits de houding van het tentoonstellings- publiek juist hebben aangevoeld, ziet men de bezoekers eerst het snelbuffet en de espressobar vullen, vervolgens het café-restaurant en daarna pas het luxe-restaurant. Keukenfabriek Wanneer men een rondwandeling maakt door de keukens, krijgt men sterk de indruk in een fabriek te zijn. Dat begint al bij de ingang voor het personeel en de leveranciers. Bij deze ingang is een portiersloge gebouwd, waar een bord met een prikklok hangt, waarop de perso neelsleden, 350 in getal, hun aan komst en vertrek melden. Daar zijn ook kleedkamers met douches, waar zij zich in werkkleding moeten ste ken en waar zij zich na gedane arbeid kunnen opfrissen. Gaat men verder, dan vindt men in dit souterrain grote gekoelde opslagruimten voor levens middelen en dranken. Daar is ook de z.g. voorwerkkeuken, waar groenten schoongemaakt, aard appelen geschild worden en waar grote gamellen staan, waarin soep gekookt wordt. Ook is er een koude keuken, van waaruit de ernaast ge legen bar kan worden bediend. Er zijn verschillende liften, die de levens middelen naar de uitgiftekeukens voeren. In de hiervoor genoemde koelruimte liggen ook de bierfusten, welker in houd d.m.v. leidingen naar het boven- gelegen bierbuffet in de grote restau rantzaal gevoerd wordt. Dit is echter slechts een klein onderdeel van de voor Heineken zo belangrijke bier verkoop, waarop wij niet weinig trots zijn, want het grootste deel van deze bierverkoop geschiedt per fles. De enorme afstanden in dit gebouw laten niet toe, dat het bier in glazen aan het buffet getapt wordt, afgezien nog van het feit, dat gedurende spits uren te weinig aandacht aan dit tap- (Vervolg op pag. 26) 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1961 | | pagina 19