1. Open koelkast voor 3000 flessen bier.
2. De kookketels voor duizenden RAI-gasten.
3. Afwasmachine voor 7600 borden per uur.
mate ze er door de kok achter het
buffet worden uitgehaald.
In dit snelbuffet zijn, zoals u in de
tekening kunt zien, 224 zit- en 108
staanplaatsen. De stoelen zijn behoor
lijk, doch niet al te gemakkelijk ge
maakt, daar het niet de bedoeling is,
dat de bezoekers blijven „plakken".
Men heeft de tijd getaxeerd op 20
minuten voor iedere bezoeker, zodat,
wanneer de stoelen regelmatig bezet
worden, per uur 3 x 332 996 per
sonen gespijzigd en gelaafd kunnen
worden. Deze taxatie blijkt aan de
hand van de cijfers der eerste dagen
vrij nauwkeurig te zijn.
Van espresso-bar tot
luxe-restaurant
Behalve dit snelbuffet ziet u op de
tekening een espressobar en een groot
café-restaurant, waarvan het ooste
lijke gedeelte door vouwwanden af
gescheiden kan worden en gebruikt
kan worden als luxe-restaurant. Dit
café-restaurant ziet uit op een breed
terras, gelegen op het zuiden, waar
het zomers met mooi weer als de
aanleg van straten en plantsoenen
gereed is goed toeven zal zijn.
Het zou mij te ver voeren een nauw
keurige beschrijving te geven van dit
café-restaurant, dat 628 zitplaatsen
heeft en van alle andere plaatsen in
het gebouw, waar de bezoekers iets
kunnen gebruiken.
Er is een fraaie „glazen zaal" gere
serveerd voor leden van de R.A.I.
Hier kunnen ook grote diners gege
ven worden.
Er zijn op de eerste verdieping ver
schillende vergaderzalen, een kantoor
en een directiekamer, benevens een
keuken. Verder is er in het souterrain
een „bar". Ten bewijze, dat de direc
tie van de R.A.I. en de heren Smits
de houding van het tentoonstellings-
publiek juist hebben aangevoeld, ziet
men de bezoekers eerst het snelbuffet
en de espressobar vullen, vervolgens
het café-restaurant en daarna pas het
luxe-restaurant.
Keukenfabriek
Wanneer men een rondwandeling
maakt door de keukens, krijgt men
sterk de indruk in een fabriek te zijn.
Dat begint al bij de ingang voor het
personeel en de leveranciers.
Bij deze ingang is een portiersloge
gebouwd, waar een bord met een
prikklok hangt, waarop de perso
neelsleden, 350 in getal, hun aan
komst en vertrek melden. Daar zijn
ook kleedkamers met douches, waar
zij zich in werkkleding moeten ste
ken en waar zij zich na gedane arbeid
kunnen opfrissen. Gaat men verder,
dan vindt men in dit souterrain grote
gekoelde opslagruimten voor levens
middelen en dranken.
Daar is ook de z.g. voorwerkkeuken,
waar groenten schoongemaakt, aard
appelen geschild worden en waar
grote gamellen staan, waarin soep
gekookt wordt. Ook is er een koude
keuken, van waaruit de ernaast ge
legen bar kan worden bediend. Er
zijn verschillende liften, die de levens
middelen naar de uitgiftekeukens
voeren.
In de hiervoor genoemde koelruimte
liggen ook de bierfusten, welker in
houd d.m.v. leidingen naar het boven-
gelegen bierbuffet in de grote restau
rantzaal gevoerd wordt. Dit is echter
slechts een klein onderdeel van de
voor Heineken zo belangrijke bier
verkoop, waarop wij niet weinig trots
zijn, want het grootste deel van deze
bierverkoop geschiedt per fles.
De enorme afstanden in dit gebouw
laten niet toe, dat het bier in glazen
aan het buffet getapt wordt, afgezien
nog van het feit, dat gedurende spits
uren te weinig aandacht aan dit tap-
(Vervolg op pag. 26)
17