HET CAFÉ-RESTAURANTBEDRIJF IN HET
NIEUWE R.A.I.-GEBOUW
Bij de stichting van het nieuwe
R.A.I.-gebouw sprak het vanzelf, dat
ook zeer veel aandacht besteed
moest worden aan de inrichting van
het daar te exploiteren café-restau
rantbedrijf. De architecten hebben
dus van het begin af voortdurend
contact gehad met de heren Smits,
onder wier leiding ook het bedrijf in
het oude R.A.I.-gebouw stond. De
jarenlange ervaring van de heren
Smits was zó belangrijk, dat de
architecten zoveel mogelijk aan de
door hen gedane suggesties probeer
den tegemoet te komen.
Dat er altijd nog vrome wensen zijn
en dat er tijdens zo'n eerste personen-
automobieltentoonstelling behoefte
ontstaat aan enkele wijzigingen, is
begrijpelijk. Het is dan ook niet te
verwonderen, dat bij een der vele be
sprekingen met de heer Smits de ar
chitect langs zijn neus weg vroeg of
hij nu eigenlijk een café-restaurant
met een tentoonstellingshal bouwde
of omgekeerd.
Men mag echter exploitanten van
formaat, als de heren Smits onge
twijfeld zijn, niet euvel duiden, dat
zij trachten zo gunstig mogelijke
voorwaarden te scheppen voor hun
nieuwe bedrijf. In de eerste plaats
dienden zij er rekening mede te hou
den, dat het bezoek aan deze ten
toonstelling belangrijk groter zou zijn
dan in het oude gebouw. De cijfers,
die hierover gepubliceerd werden,
hebben dit bevestigd.
Massavoorziening een eis
Voorts werden zij opnieuw voor het
vraagstuk gesteld hoe men op zo
kort mogelijke termijn zoveel moge
lijk bezoekers van spijs en drank
voorziet. In het oude gebouw werd
de verkoop dikwijls gedecentrali
seerd, m.a.w. er werden in andere
gedeelten van het gebouw buffetten
en kiosken ingericht. Bij al deze in
vesteringen bleek steeds weer, dat de
kosten hiervan verantwoord waren
door de hogere omzetten. Hierbij
komt nog, dat het levenstempo van
de gemiddelde mens zodanig is ver
sneld, dat men zo min mogelijk tijd
wil besteden aan het uitzoeken van
zijn menu en dat men het wachten
op de komst van het bestelde zo veel
mogelijk wenst te bekorten.
En ten slotte en niet in de laatste
plaats, is het uiterst belangrijk de
prijzen van eet- en drinkwaren en
dus ook de kosten van de bediening
zo laag mogelijk te houden.
Zelfbediening de oplossing
Een tegemoetkoming aan deze wen
sen werd gevonden in het snelbuffet,
dat u op de hiernaast afgedrukte
tekening ziet. In dit snelbuffet be
dienen de bezoekers zichzelf. De ge
rechten staan gereed op de buffetten
om door de bezoekers, die zich van
een blad hebben voorzien, meegeno
men te worden. Het blad met de
verzamelde gerechten en dranken
wordt door de bezoeker over ver
nikkelde stangen langs de buffetten
geschoven. Aan het einde hiervan
vindt men de cassière, die op haar
kasregister de gekozen gerechten en
dranken aanslaat en die de bon ter be
taling aan de bezoeker overhandigt.
Achter het buffet staan enkele koks,
die de voorraad steeds aanvullen. In
de muur tussen snelbuffet en keuken
is nl. een ruimte uitgespaard, waarin
een glazen kast is gemaakt (zie A).
De bovenkant van deze kast is voor
zien van een apparaat, dat infrarode
stralen uitzendt naar de schotels met
warme spijzen, die daar dus warm
blijven en die door het keukenperso-
neel in deze kast gezet worden naar-