Misschien heeft u het nog niet gemerkt, maar koken met
bier is sinds enige tijd in vele kringen „in de mode".
Aanvankelijk heb ik het been stijf gehouden, maar toen
het geen kortstondige modegril bleek te zijn, ben ik toch
bezweken. Ik heb nu heel wat recepten geprobeerd en
moet toegeven dat er een wereld van nieuwe mogelijk
heden voor me is opengegaan. Hieronder vindt u enkele
streekgerechten waarin bier verwerkt wordt en waarvan
u de namen waarschijnlijk al eens heeft gehoord. Ik koos
deze bekende gerechten, omdat het me beter leek bij dit
eerste experiment wat aan de veilige kant te blijven. Maar
een andere keer zal ik u met een aantal griezelige (maar
lekkere!) gerechten waarin bier verwerkt wordt, komen
overdonderen.
Weet u iets over de boeiende geschiedenis van bier, een
niet minder dan 6000 jaar oude drank? We kunnen ons
moeilijk een beeld vormen van de bierbrouwerij die
koning Ramses van Egypte bezat. Maar het bier gaat
toch wel wat meer tot onze verbeelding spreken als we
weten dat ook de farao's het dronken en aan hun goden
offerden. Van de Egyptenaren leerden de Grieken het
bierbrouwen, die het op hun beurt aan de Romeinen leer
den, waarna de drank verder naar het noorden door
drong. In de donkere middeleeuwen was het bier een
vertrouwde drank omdat het vrij steriel was (bijv. tyfus-
en cholerabacillen kunnen er niet in leven). Geen wonder
dus dat Karei de Vijfde slechts in die plaatsen wilde
verblijven waar een brouwerij was gevestigd. Koningin
Elisabeth de eerste deed niet voor onze Karei de Vijfde
onder. Wanneer zij op reis ging, werden boden vooruit
gezonden om de plaatselijke biersoorten te proeven en
indien deze niet aan de gestelde eisen voldeden, haastte
men zich om een fust uit Londen te laten komen. Men
wilde vóór alles voorkomen, dat deze koninklijke fijn-
proefster door iets werd mishaagd, daar zij anders nogal
forse taal placht uit te slaan.
U ziet, dat vrouwen allang voor de emancipatie bier
dronkenOndanks dat zijn er „moderne" vrouwen die
vandaag de dag bijna even barbaars met bier omspringen
als onze Batavieren (over wie we het volgende kunnen
lezen:.... „en in het Walhalla dronken de Batavieren
gerstenat uit de schedels van hun verslagen vijanden").
En dat zijn de vrouwen die niet weten hoe men een glas
„bierschoon" moet krijgen en hoe men bier moet schenken.
Hiervoor bestaan enkele vaste regels die een ieder die van
bier wil genieten, behoort te kennen.
Hoe krijgt u een glas „bierschoon"? Was de glazen nooit
in zeepsop af, maar in warm water met wat soda erin.
De glazen daarna goed omspoelen in stromend water,
laten uitlekken en nóóit afdrogen. Vóórdat u het bier
inschenkt spoelt u het glas even met koud water om.
In een „bierschoon" glas laat elke teug een schuimring
achter.
En nu gaan we dan echt koken met bier:
BOEUF
A LA
FLAMANDE
Benodigdheden: ongeveer 500 gram klapstuk, bloem, 75
gram boter of margarine, 2 uien van middelmatige groot
te, 1 dl bier, enkele druppels citroensap, 1 mespunt sui
ker, 1 mespunt tijm, 1 laurierblad, peper, zout, enkele
takjes peterselie.
Snijd het vlees in stukken van ongeveer 10 centimeter en
wentel deze in een weinig bloem. Verhit de boter of
margarine in een braadpan en bak hierin de in ringen ge
sneden uien totdat ze lichtbruin zijn geworden. Haal ze
er dan met een schuimspaan uit, leg ze terzijde, en bak
vervolgens de stukken vlees in de resterende boter of
margarine rondom bruin. Doe dan de uien weer terug
en giet het bier erbij. Laat het vlees, na het citroensap,
de suiker, de tijm, het laurierblad, wat peper, wat zout,
en de fijngehakte peterselie toegevoegd te hebben, onder
een deksel op een laag vuurtje gaar worden. Reken
hiervoor ongeveer drie uur.
Geef er gekookte aardappelen bij.
WELSH RAREBIT
Hiervoor heeft u nodig: 25 gram boter of margarine,
225 gram geraspte (smeltende) kaas, 4 eetlepels bier, 1
theelepel Worcestershire-saus, 1 theelepel mosterd, 4 a 6
geroosterde sneetjes brood, wat boter.
Smelt de boter of margarine in een pannetje en doe dan
de geraspte kaas, het bier, de Worcestershire-saus en de
mosterd erbij. Roer op een laag vuurtje alles door elkaar
totdat u een glad en crème-achtig mengsel heeft gekregen.
Giet dit over de warme, beboterde sneetjes geroosterd
brood, en laat er eventueel onder de grill een bruin
korstje op komen.
U kunt Welsh rarebit als voorgerecht of als „snack"
geven.
KNAKWORSTJES IN BIERSAUS
Benodigdheden: 1(4 eetlepel slaolie, 2 uien van middel
matige grootte, 2 afgestreken eetlepels bloem, 4 dl bier,
ongeveer 2 cocktailworstjes of 6 knakworstjes die u in
drieën heeft gesneden.
Verhit de olie en fruit hierin, 10 minuten lang, onder
voortdurend roeren de fijngesneden uien. Bestuif ze met
de bloem en roer dit mengsel op een laag vuurtje totdat
het bruin geworden is. Giet dan het bier erbij en breng
het al roerend aan de kook. Laat de biersaus nu 20 minu
ten lang onder een deksel zachtjes koken. Doe dan de
worstjes erbij en laat deze nog een kwartier lang trekken
in de saus die u tegen het kookpunt aanhoudt.
Geef het als hoofdgerecht bij aardappelpuree of gestampte
aardappelen.
KATI
(Uit Algemeen Handelsblad")
11