Misschien heeft u het nog niet gemerkt, maar koken met bier is sinds enige tijd in vele kringen „in de mode". Aanvankelijk heb ik het been stijf gehouden, maar toen het geen kortstondige modegril bleek te zijn, ben ik toch bezweken. Ik heb nu heel wat recepten geprobeerd en moet toegeven dat er een wereld van nieuwe mogelijk heden voor me is opengegaan. Hieronder vindt u enkele streekgerechten waarin bier verwerkt wordt en waarvan u de namen waarschijnlijk al eens heeft gehoord. Ik koos deze bekende gerechten, omdat het me beter leek bij dit eerste experiment wat aan de veilige kant te blijven. Maar een andere keer zal ik u met een aantal griezelige (maar lekkere!) gerechten waarin bier verwerkt wordt, komen overdonderen. Weet u iets over de boeiende geschiedenis van bier, een niet minder dan 6000 jaar oude drank? We kunnen ons moeilijk een beeld vormen van de bierbrouwerij die koning Ramses van Egypte bezat. Maar het bier gaat toch wel wat meer tot onze verbeelding spreken als we weten dat ook de farao's het dronken en aan hun goden offerden. Van de Egyptenaren leerden de Grieken het bierbrouwen, die het op hun beurt aan de Romeinen leer den, waarna de drank verder naar het noorden door drong. In de donkere middeleeuwen was het bier een vertrouwde drank omdat het vrij steriel was (bijv. tyfus- en cholerabacillen kunnen er niet in leven). Geen wonder dus dat Karei de Vijfde slechts in die plaatsen wilde verblijven waar een brouwerij was gevestigd. Koningin Elisabeth de eerste deed niet voor onze Karei de Vijfde onder. Wanneer zij op reis ging, werden boden vooruit gezonden om de plaatselijke biersoorten te proeven en indien deze niet aan de gestelde eisen voldeden, haastte men zich om een fust uit Londen te laten komen. Men wilde vóór alles voorkomen, dat deze koninklijke fijn- proefster door iets werd mishaagd, daar zij anders nogal forse taal placht uit te slaan. U ziet, dat vrouwen allang voor de emancipatie bier dronkenOndanks dat zijn er „moderne" vrouwen die vandaag de dag bijna even barbaars met bier omspringen als onze Batavieren (over wie we het volgende kunnen lezen:.... „en in het Walhalla dronken de Batavieren gerstenat uit de schedels van hun verslagen vijanden"). En dat zijn de vrouwen die niet weten hoe men een glas „bierschoon" moet krijgen en hoe men bier moet schenken. Hiervoor bestaan enkele vaste regels die een ieder die van bier wil genieten, behoort te kennen. Hoe krijgt u een glas „bierschoon"? Was de glazen nooit in zeepsop af, maar in warm water met wat soda erin. De glazen daarna goed omspoelen in stromend water, laten uitlekken en nóóit afdrogen. Vóórdat u het bier inschenkt spoelt u het glas even met koud water om. In een „bierschoon" glas laat elke teug een schuimring achter. En nu gaan we dan echt koken met bier: BOEUF A LA FLAMANDE Benodigdheden: ongeveer 500 gram klapstuk, bloem, 75 gram boter of margarine, 2 uien van middelmatige groot te, 1 dl bier, enkele druppels citroensap, 1 mespunt sui ker, 1 mespunt tijm, 1 laurierblad, peper, zout, enkele takjes peterselie. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 10 centimeter en wentel deze in een weinig bloem. Verhit de boter of margarine in een braadpan en bak hierin de in ringen ge sneden uien totdat ze lichtbruin zijn geworden. Haal ze er dan met een schuimspaan uit, leg ze terzijde, en bak vervolgens de stukken vlees in de resterende boter of margarine rondom bruin. Doe dan de uien weer terug en giet het bier erbij. Laat het vlees, na het citroensap, de suiker, de tijm, het laurierblad, wat peper, wat zout, en de fijngehakte peterselie toegevoegd te hebben, onder een deksel op een laag vuurtje gaar worden. Reken hiervoor ongeveer drie uur. Geef er gekookte aardappelen bij. WELSH RAREBIT Hiervoor heeft u nodig: 25 gram boter of margarine, 225 gram geraspte (smeltende) kaas, 4 eetlepels bier, 1 theelepel Worcestershire-saus, 1 theelepel mosterd, 4 a 6 geroosterde sneetjes brood, wat boter. Smelt de boter of margarine in een pannetje en doe dan de geraspte kaas, het bier, de Worcestershire-saus en de mosterd erbij. Roer op een laag vuurtje alles door elkaar totdat u een glad en crème-achtig mengsel heeft gekregen. Giet dit over de warme, beboterde sneetjes geroosterd brood, en laat er eventueel onder de grill een bruin korstje op komen. U kunt Welsh rarebit als voorgerecht of als „snack" geven. KNAKWORSTJES IN BIERSAUS Benodigdheden: 1(4 eetlepel slaolie, 2 uien van middel matige grootte, 2 afgestreken eetlepels bloem, 4 dl bier, ongeveer 2 cocktailworstjes of 6 knakworstjes die u in drieën heeft gesneden. Verhit de olie en fruit hierin, 10 minuten lang, onder voortdurend roeren de fijngesneden uien. Bestuif ze met de bloem en roer dit mengsel op een laag vuurtje totdat het bruin geworden is. Giet dan het bier erbij en breng het al roerend aan de kook. Laat de biersaus nu 20 minu ten lang onder een deksel zachtjes koken. Doe dan de worstjes erbij en laat deze nog een kwartier lang trekken in de saus die u tegen het kookpunt aanhoudt. Geef het als hoofdgerecht bij aardappelpuree of gestampte aardappelen. KATI (Uit Algemeen Handelsblad") 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 13