ONZE ORGANISATIE Technische Wij zullen in dit nummer het licht van onze schijnwerpers richten op de Technische Dienst en de diverse werkzaamheden van deze dienst belichten. De taak van de Technische Dienst neemt in de laatste jaren steeds meer aan belang toe, omdat de noodzaak van mechani satie zich meer en meer doet voelen. Dit vindt weer zijn oorzaak in het feit, dat het aanbod van ongeschoolde arbeidskrachten zwak wordt en het bedrijf dus, afgezien van economische aspecten, gedwongen wordt tot mechanisatie, daar het meer meet produceren met minder hulp van de mens. De Technische Dienst is dus een hulpverlenende instantie op het gebied van de techniek, waarvan de invloed dus steeds groeiende is. In de allereerste plaats zien wij, wanneer wij ons in zijn werk zaamheden verdiepen, dat deze dienst twee verschillende taken heeft, nl. een producerende en een verzorgende taak. Producerende taak De eerste taak, de producerende dus, houdt in de productie van de zogenaamde „hulpstoffen", die bij het bierproductieproces, onont beerlijk zijn, als water, stoom, electriciteit, koeling, perslucht, zuiglucht en koolzuur. U weet, dat water een zeer be langrijk bestanddeel van het bier is en dat vooral de samenstelling van dat water van zeer groot be lang is. Het is voor onze brouwe rijen een economisch vraagstuk of men nu dat water van de ge meente kan of zal betrekken of dat het wenselijk is dat het zelf geproduceerd wordt. Onze Am sterdamse brouwerij betrekt bij voorbeeld al het water van de ge meente, maar in Rotterdam en 's-Hertogenbosch wordt er ook water door de Technische Dienst geproduceerd. Dit vraagstuk geldt eveneens voor het stroomverbruik. De brouwerij in Rotterdam produceert bijvoor beeld zelf (in samenwerking met het G.E.B.) stroom, waarvoor zij over hogedruk-stoomketels en een eigen turbine beschikt. De distributie van deze productie hulpstoffen, waarvan de productie grotendeels dus in de machine kamer en het ketelhuis plaatsvindt, geschiedt ook door de Technische Dienst zelf. Verzorgende taak De andere, eveneens omvangrijke taak, van deze Technische Dienst is machines en gebouwen in een dergelijke staat te houden, dat de bierproductie te allen tijde een ongestoorde voortgang kan vinden. Het is begrijpelijk, dat het econo misch niet juist is, machines tot het bittere einde door te laten draaien totdat ze totaal versleten in elkaar ploffen. Hierdoor kan stagnatie in het pro ductieproces veroorzaakt worden, hetgeen zoals gezegd, economisch nadelige gevolgen zal hebben. Daarom heeft deze verzorgende taak een preventief karakter; dat wil zeggen, dat er voor gezorgd moet worden, dat de onderdelen van machines op het juiste mo ment worden vervangen. Om aan deze eisen te kunnen vol doen, houdt de Technische Dienst controle volgens een inspectie systeem. Kleine karweitjes worden vaak al tijdens deze inspecties verrient, terwijl de grotere reparaties die nodig blijken te zijn, door de mon teurs gesignaleerd worden aan de Chef Onderhoud. Ook weer in het economische be lang is dit preventief onderhouds- systeem afgesteld op de bierpro ductie, opdat reparaties en revisies niet tijdens de productietijden paatsvinden. Daarvoor bestaat eveneens de zogenaamde jaarlijkse revisie kalender, waarop staat aangegeven op welke tijden belangrijke machi nes of machinegroepen voor lan gere tijd buiten productie zullen worden gesteld, zodat men het minst stagnerend kan werken. Zo wordt bijvoorbeeld de revisie van een bottelcolonne practisch nooit in de zomer geplanned. Dan be reikt de productie gewoonlijk zijn top en is dus een colonne onont beerlijk. Past men dit preventief onder- houdssysteem niet toe, dan krijgt men onverwijld met een zoge naamd paniekonderhoud te maken. De situatie die dan geschapen wordt, tekent deze benaming al voldoende: plotseling blijkt (wat misschien te voorzien was) een be paalde machine niet meer te func tioneren; de productie wordt ver traagd; nieuwe onderdelen blijken juist niet in voorraad te zijn; kortom: er heerst paniek. Dit wat betreft het mechanische onderhoud door de Technische Dienst. 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 20