ONZE ORGANISATIE
Technische
Wij zullen in dit nummer het licht van onze schijnwerpers
richten op de Technische Dienst en de diverse werkzaamheden
van deze dienst belichten.
De taak van de Technische Dienst neemt in de laatste jaren
steeds meer aan belang toe, omdat de noodzaak van mechani
satie zich meer en meer doet voelen. Dit vindt weer zijn oorzaak
in het feit, dat het aanbod van ongeschoolde arbeidskrachten
zwak wordt en het bedrijf dus, afgezien van economische
aspecten, gedwongen wordt tot mechanisatie, daar het meer
meet produceren met minder hulp van de mens.
De Technische Dienst is dus een hulpverlenende instantie op
het gebied van de techniek, waarvan de invloed dus steeds
groeiende is.
In de allereerste plaats zien wij,
wanneer wij ons in zijn werk
zaamheden verdiepen, dat deze
dienst twee verschillende taken
heeft, nl. een producerende en een
verzorgende taak.
Producerende taak
De eerste taak, de producerende
dus, houdt in de productie van de
zogenaamde „hulpstoffen", die bij
het bierproductieproces, onont
beerlijk zijn, als water, stoom,
electriciteit, koeling, perslucht,
zuiglucht en koolzuur.
U weet, dat water een zeer be
langrijk bestanddeel van het bier
is en dat vooral de samenstelling
van dat water van zeer groot be
lang is. Het is voor onze brouwe
rijen een economisch vraagstuk of
men nu dat water van de ge
meente kan of zal betrekken of
dat het wenselijk is dat het zelf
geproduceerd wordt. Onze Am
sterdamse brouwerij betrekt bij
voorbeeld al het water van de ge
meente, maar in Rotterdam en
's-Hertogenbosch wordt er ook
water door de Technische Dienst
geproduceerd.
Dit vraagstuk geldt eveneens voor
het stroomverbruik. De brouwerij
in Rotterdam produceert bijvoor
beeld zelf (in samenwerking met
het G.E.B.) stroom, waarvoor zij
over hogedruk-stoomketels en een
eigen turbine beschikt.
De distributie van deze productie
hulpstoffen, waarvan de productie
grotendeels dus in de machine
kamer en het ketelhuis plaatsvindt,
geschiedt ook door de Technische
Dienst zelf.
Verzorgende taak
De andere, eveneens omvangrijke
taak, van deze Technische Dienst
is machines en gebouwen in een
dergelijke staat te houden, dat de
bierproductie te allen tijde een
ongestoorde voortgang kan vinden.
Het is begrijpelijk, dat het econo
misch niet juist is, machines tot het
bittere einde door te laten draaien
totdat ze totaal versleten in elkaar
ploffen.
Hierdoor kan stagnatie in het pro
ductieproces veroorzaakt worden,
hetgeen zoals gezegd, economisch
nadelige gevolgen zal hebben.
Daarom heeft deze verzorgende
taak een preventief karakter; dat
wil zeggen, dat er voor gezorgd
moet worden, dat de onderdelen
van machines op het juiste mo
ment worden vervangen.
Om aan deze eisen te kunnen vol
doen, houdt de Technische Dienst
controle volgens een inspectie
systeem.
Kleine karweitjes worden vaak al
tijdens deze inspecties verrient,
terwijl de grotere reparaties die
nodig blijken te zijn, door de mon
teurs gesignaleerd worden aan de
Chef Onderhoud.
Ook weer in het economische be
lang is dit preventief onderhouds-
systeem afgesteld op de bierpro
ductie, opdat reparaties en revisies
niet tijdens de productietijden
paatsvinden.
Daarvoor bestaat eveneens de
zogenaamde jaarlijkse revisie
kalender, waarop staat aangegeven
op welke tijden belangrijke machi
nes of machinegroepen voor lan
gere tijd buiten productie zullen
worden gesteld, zodat men het
minst stagnerend kan werken. Zo
wordt bijvoorbeeld de revisie van
een bottelcolonne practisch nooit
in de zomer geplanned. Dan be
reikt de productie gewoonlijk zijn
top en is dus een colonne onont
beerlijk.
Past men dit preventief onder-
houdssysteem niet toe, dan krijgt
men onverwijld met een zoge
naamd paniekonderhoud te maken.
De situatie die dan geschapen
wordt, tekent deze benaming al
voldoende: plotseling blijkt (wat
misschien te voorzien was) een be
paalde machine niet meer te func
tioneren; de productie wordt ver
traagd; nieuwe onderdelen blijken
juist niet in voorraad te zijn;
kortom: er heerst paniek.
Dit wat betreft het mechanische
onderhoud door de Technische
Dienst.
18