Werktijdverkorting
IN DE VERGADERINGEN VAN DE ONDERNEMINGSRAAD IN JUNI EN SEP
TEMBER VAN DIT JAAR IS DE WERKTIJDVERKORTING TER SPRAKE GE
KOMEN. TIJDENS DE LAATSTE VERGADERING ONTVINGEN DE LEDEN EEN
KORTE SAMENVATTING, OPGESTELD DOOR DE CENTRALE PERSONEELS
DIENST, OVER ENIGE ONDERWERPEN, DIE MET DE VERKORTING VAN DE
ARBEIDSDUUR VERBAND HOUDEN
BESLOTEN WERD TOEN DE REDACTIE VAN VERS VAN 't VAT TE VERZOEKEN
DEZE SAMENVATTING IN HET PERSONEELSBLAD TE PLAATSEN. WIJ VOLDOEN
GRAAG AAN DIT VERZOEK EN LATEN HET ARTIKEL HIERONDER VOLGEN.
In Nederland wordt thans veel gesproken over de
werktijdverkorting, waarvan de invoering in diverse
bedrijven sneller gaat dan aanvankelijk was ver
wacht.
De laatste jaren heeft men in toenemende mate kun
nen constateren, dat bij de werkende bevolking de
wens is gaan leven om door verkorting van de ar
beidsduur een aandeel te hebben in de grotere wel
vaart.
Wanneer wij eens nagaan, welke gevolgen deze werk
tijdverkorting voor het Nederlandse bedrijfsleven
heeft, dan zien wij in de eerste plaats dat bij invoe
ring van de 45-urige werkweek de totale produktie
met ongeveer 6% zal teruglopen, omdat per werk
nemer 3 produktie-uren per week verloren gaan.
Deze vermindering in de produktie kan haar weer
slag hebben op de algemene welvaart.
Daarom wordt er van economische zijde op gewezen,
dat om de huidige welvaart tenminste op hetzelfde
peil te houden, het bedrijfsleven maatregelen moet
nemen om het verlies aan produktie, ontstaan door
de verkorting van de arbeidsduur, op te heffen.
Welke maatregelen moeten dit zijn? Laten we voor
de beantwoording van deze vraag onze blik eens
richten op het eigen bedrijf, dat ook met de werk
tijdverkorting te maken gaat krijgen.
Wij stellen vooraf vast, dat het voor de ontwikkeling
van de brouwerij noodzakelijk is, dat de huidige pro
duktie niet terugloopt, ja zelfs moet toenemen.
Als nu de werktijdverkorting is ingevoerd, dan zal
ook voor de brouwerij gelden, dat daardoor de pro
duktie met ongeveer 6% achteruit kan gaan.
Het gevolg is dus, dat om deze achteruitgang op te
heffen, van iedereen extra inspanning zal worden
gevraagd om aan de hogere eisen te kunnen voldoen.
Misschien zal iemand zeggen, dat deze extra inspan
ning niet mogelijk is, omdat al hard wordt gewerkt.
Maar met enig nadenken zal men toch altijd wel
factoren kunnen vinden, waaraan verbetering moge
lijk is. Bijvoorbeeld deze:
begint en eindigt iedereen zijn werk precies op
tijd?
moet men wel eens te lang wachten op gereed
schap of materiaal?
worden de rustpauzes precies in acht genomen of
worden deze onnodig wel eens gerekt?
worden tijdig maatregelen getroffen om storingen
op te heffen?
Dit zijn een paar voorbeelden, die iedereen met nog
andere kan aanvullen, als hij maar begrijpt waarom
het gaat. In de afdeling, waar men werkt, kan men
voor zichzelf nagaan wat voor verbetering in aan
merking kan komen.
Intussen zullen ook de leidinggevende functionaris
sen hier een belangrijke taak hebben. Hoewel zij
altijd al naar vooruitgang zullen streven, bijv. door
aanschaf van nieuwe machines of door verbetering
van de bestaande machines, zal dit een nog belang
rijker rol gaan spelen als de werktijdverkorting is
ingevoerd. Hierbij moet men ook denken aan de
invloed die de mechanisering (en de automatisering)
op een bedrijf heeft.
Een ander belangrijk aspect van de werktijdverkor
ting mag hier niet onvermeld blijven. De mensen
zullen meer vrije tijd krijgen. Wat zullen ze daarmee
gaan doen?
Deze vraag is in haar algemeenheid moeilijk te be
antwoorden. Maar het is ongetwijfeld een stap in
de goede richting, als men ervan doordrongen is dat
het tot ieders verantwoordelijkheid behoort om de
vrije tijd zodanig te gebruiken, dat hij kan bijdragen
tot een ruimere ontspanning en ontwikkeling van
de mens.
Als slotsom kunnen we dus zeggen, dat werktijd
verkorting aan alle personeelsleden, onverschillig in
welke functie, hogere eisen stelt. Om aan deze hogere
eisen te kunnen voldoen, is het nodig dat men de be
reidheid bezit om door gezamenlijke inspanning en
samenwerking de begeerde verkorting van de
arbeidsduur te verdienen.
Het is van groot belang, dat een ieder deze gedachte
tot de zijne maakt en deze ook propageert in het
bedrijf.
!l