Werktijdverkorting IN DE VERGADERINGEN VAN DE ONDERNEMINGSRAAD IN JUNI EN SEP TEMBER VAN DIT JAAR IS DE WERKTIJDVERKORTING TER SPRAKE GE KOMEN. TIJDENS DE LAATSTE VERGADERING ONTVINGEN DE LEDEN EEN KORTE SAMENVATTING, OPGESTELD DOOR DE CENTRALE PERSONEELS DIENST, OVER ENIGE ONDERWERPEN, DIE MET DE VERKORTING VAN DE ARBEIDSDUUR VERBAND HOUDEN BESLOTEN WERD TOEN DE REDACTIE VAN VERS VAN 't VAT TE VERZOEKEN DEZE SAMENVATTING IN HET PERSONEELSBLAD TE PLAATSEN. WIJ VOLDOEN GRAAG AAN DIT VERZOEK EN LATEN HET ARTIKEL HIERONDER VOLGEN. In Nederland wordt thans veel gesproken over de werktijdverkorting, waarvan de invoering in diverse bedrijven sneller gaat dan aanvankelijk was ver wacht. De laatste jaren heeft men in toenemende mate kun nen constateren, dat bij de werkende bevolking de wens is gaan leven om door verkorting van de ar beidsduur een aandeel te hebben in de grotere wel vaart. Wanneer wij eens nagaan, welke gevolgen deze werk tijdverkorting voor het Nederlandse bedrijfsleven heeft, dan zien wij in de eerste plaats dat bij invoe ring van de 45-urige werkweek de totale produktie met ongeveer 6% zal teruglopen, omdat per werk nemer 3 produktie-uren per week verloren gaan. Deze vermindering in de produktie kan haar weer slag hebben op de algemene welvaart. Daarom wordt er van economische zijde op gewezen, dat om de huidige welvaart tenminste op hetzelfde peil te houden, het bedrijfsleven maatregelen moet nemen om het verlies aan produktie, ontstaan door de verkorting van de arbeidsduur, op te heffen. Welke maatregelen moeten dit zijn? Laten we voor de beantwoording van deze vraag onze blik eens richten op het eigen bedrijf, dat ook met de werk tijdverkorting te maken gaat krijgen. Wij stellen vooraf vast, dat het voor de ontwikkeling van de brouwerij noodzakelijk is, dat de huidige pro duktie niet terugloopt, ja zelfs moet toenemen. Als nu de werktijdverkorting is ingevoerd, dan zal ook voor de brouwerij gelden, dat daardoor de pro duktie met ongeveer 6% achteruit kan gaan. Het gevolg is dus, dat om deze achteruitgang op te heffen, van iedereen extra inspanning zal worden gevraagd om aan de hogere eisen te kunnen voldoen. Misschien zal iemand zeggen, dat deze extra inspan ning niet mogelijk is, omdat al hard wordt gewerkt. Maar met enig nadenken zal men toch altijd wel factoren kunnen vinden, waaraan verbetering moge lijk is. Bijvoorbeeld deze: begint en eindigt iedereen zijn werk precies op tijd? moet men wel eens te lang wachten op gereed schap of materiaal? worden de rustpauzes precies in acht genomen of worden deze onnodig wel eens gerekt? worden tijdig maatregelen getroffen om storingen op te heffen? Dit zijn een paar voorbeelden, die iedereen met nog andere kan aanvullen, als hij maar begrijpt waarom het gaat. In de afdeling, waar men werkt, kan men voor zichzelf nagaan wat voor verbetering in aan merking kan komen. Intussen zullen ook de leidinggevende functionaris sen hier een belangrijke taak hebben. Hoewel zij altijd al naar vooruitgang zullen streven, bijv. door aanschaf van nieuwe machines of door verbetering van de bestaande machines, zal dit een nog belang rijker rol gaan spelen als de werktijdverkorting is ingevoerd. Hierbij moet men ook denken aan de invloed die de mechanisering (en de automatisering) op een bedrijf heeft. Een ander belangrijk aspect van de werktijdverkor ting mag hier niet onvermeld blijven. De mensen zullen meer vrije tijd krijgen. Wat zullen ze daarmee gaan doen? Deze vraag is in haar algemeenheid moeilijk te be antwoorden. Maar het is ongetwijfeld een stap in de goede richting, als men ervan doordrongen is dat het tot ieders verantwoordelijkheid behoort om de vrije tijd zodanig te gebruiken, dat hij kan bijdragen tot een ruimere ontspanning en ontwikkeling van de mens. Als slotsom kunnen we dus zeggen, dat werktijd verkorting aan alle personeelsleden, onverschillig in welke functie, hogere eisen stelt. Om aan deze hogere eisen te kunnen voldoen, is het nodig dat men de be reidheid bezit om door gezamenlijke inspanning en samenwerking de begeerde verkorting van de arbeidsduur te verdienen. Het is van groot belang, dat een ieder deze gedachte tot de zijne maakt en deze ook propageert in het bedrijf. !l

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 13