hier in Rotterdam te bestuderen
en daar lering uit te trekken.
In dit verband bestaat er een
samenwerking tussen het centraal
laboratorium enerzijds en het Pro
jectenbureau en de groepingenieurs
anderzijds. Wanneer er nieuwe
brouwerijen in het buitenland ge
bouwd worden, adviseert het cen
traal laboratorium eventueel bij
het inrichten van laboratoria en
het oplossen van brouwtechnische
vraagstukken.
Andere afdelingen waarmee even
eens een samenwerking bestaat
zijn, zoals reeds eerder genoemd,
de Centrale Inkoop (analyse van
grondstoffen) en ook het bedrijfs
bureau (uitwisseling van gegevens
t.o.v. totale produktie, verliescij
fers etc.).
Tot slot zij nog vermeld dat het
driemaandelijkse tijdschrift „Hei-
nekens Technisch Nieuws" op het
centrale laboratorium persklaar
wordt gemaakt.
Speurwerk
Wij leven in de „eeuw der weten
schap", wordt gezegd. Zoals op
elk gebied in de wereld, worden
er in Rotterdam op de research
afdeling doorlopend wetenschap
pelijke onderzoekingen gedaan in
verband met het bier. Dit werk
eist geduld en doorzettingsvermo
gen, omdat men nooit weet wan
neer het resultaat zal opleveren.
Dat kan een kwestie van een paar
weken zijn maar ook van een paar
jaar.
Proefleider
De proefziederij is een technisch
verlengstuk van het laboratorium
en ressorteert technisch onder de
Bedrijfsleiding en wat betreft het
werk zelf dat er verricht wordt,
onder de Proefleider.
In dit miniatuur brouwerijtje te
Rotterdam worden praktische
proeven gedaan. Er worden proef-
brouwsels gemaakt van 20 a 25 hl.
Het gehele produktieproces van
Monsters, monsters, monsters