hier in Rotterdam te bestuderen en daar lering uit te trekken. In dit verband bestaat er een samenwerking tussen het centraal laboratorium enerzijds en het Pro jectenbureau en de groepingenieurs anderzijds. Wanneer er nieuwe brouwerijen in het buitenland ge bouwd worden, adviseert het cen traal laboratorium eventueel bij het inrichten van laboratoria en het oplossen van brouwtechnische vraagstukken. Andere afdelingen waarmee even eens een samenwerking bestaat zijn, zoals reeds eerder genoemd, de Centrale Inkoop (analyse van grondstoffen) en ook het bedrijfs bureau (uitwisseling van gegevens t.o.v. totale produktie, verliescij fers etc.). Tot slot zij nog vermeld dat het driemaandelijkse tijdschrift „Hei- nekens Technisch Nieuws" op het centrale laboratorium persklaar wordt gemaakt. Speurwerk Wij leven in de „eeuw der weten schap", wordt gezegd. Zoals op elk gebied in de wereld, worden er in Rotterdam op de research afdeling doorlopend wetenschap pelijke onderzoekingen gedaan in verband met het bier. Dit werk eist geduld en doorzettingsvermo gen, omdat men nooit weet wan neer het resultaat zal opleveren. Dat kan een kwestie van een paar weken zijn maar ook van een paar jaar. Proefleider De proefziederij is een technisch verlengstuk van het laboratorium en ressorteert technisch onder de Bedrijfsleiding en wat betreft het werk zelf dat er verricht wordt, onder de Proefleider. In dit miniatuur brouwerijtje te Rotterdam worden praktische proeven gedaan. Er worden proef- brouwsels gemaakt van 20 a 25 hl. Het gehele produktieproces van Monsters, monsters, monsters

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 9